logo


*Η Αναστασία Κώνστα- Τσουκλίδη είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος ΔΕ Άνοιξης Δήμου Διονύσου με τη Δύναμη Ευθύνης για το Διόνυσο

Έγινε μεγάλη συζήτηση για τη δημιουργία κοινών ψηφοδελτίων ανά Δημοτική Ενότητα. Το θέμα τέθηκε από τον κ. Κλήμη, πέρασε μια περίοδος… σιωπής και το επανέφερε ο κ. Τσεβάς, αναγκάζοντας -κατά κάποιο τρόπο- τις παρατάξεις να τοποθετηθούν. Έγιναν συναντήσεις και συζητήσεις, χωρίς να επιτευχθεί το κύριο ζητούμενο, δηλαδή ένα ψηφοδέλτιο ανά Δημοτική Ενότητα. Βέβαια, με δεδομένη την πολιτική στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αυτό είχε εξαρχής αποκλειστεί. Η Δύναμη Ευθύνης, συμμετέχοντας σε μια πολιτική διαδικασία, έθεσε πολιτικές προϋποθέσεις. Τη δέσμευση για εφαρμογή της αποκέντρωσης και την εξαρχής συμφωνία σε ένα minimun πρόγραμμα ανά ΔΕ. Εφόσον πληρούνταν οι δύο πρώτες, θα μπορούσε να προχωρήσει η συζήτηση στα πρόσωπα. Εκτός της ουσιαστικής σημασίας, η συζήτηση προϋποθέσεων δίνει την ευκαιρία να αποκαλυφθούν τυχόν δεύτερες σκέψεις.

Εν πάση περιπτώσει, αφού δεν προέκυψε η επιδιωχθείσα συναίνεση, η Δύναμη Ευθύνης προχώρησε με δικό της ψηφοδέλτιο σε κάθε ΔΕ, συγκεκριμένο και συνεκτικό πρόγραμμα, συγκεκριμένες και ευρύτατα δημοσιοποιημένες προτάσεις. Και με αυτά διεκδικεί την εμπιστοσύνη των δημοτών. Δύο απορίες έχω. Η πρώτη αφορά στα δήθεν ανεξάρτητα τοπικά ψηφοδέλτια, για τα οποία δεν πληροφορηθήκαμε, ως πολίτες, σε ποια πολιτική βάση συγκροτήθηκαν, με βάση ποια προγραμματική πρόταση γυρεύουν την ψήφο των δημοτών, ποιος είναι ο κοινός τόπος και η συγκολλητική ουσία που συνδέουν πολιτικά διαφορετικούς ανθρώπους (αν ήταν πολιτικά ίδιοι θα συμμετείχαν στην ίδια παράταξη ή κάνω λάθος;). Η δεύτερη σχετίζεται με τη θέση των ψηφοφόρων. Πώς, άραγε, θα συμπεριφερθούν; Με ποια κριτήρια θα επιλέξουν, αφού δεν θα έχουν διατυπωμένη πολιτική πρόταση και πρόγραμμα; Θα πρέπει, έτσι χωρίς καμία δέσμευση, να εκχωρήσουν βασικά δικαιώματα εκπροσώπησης; Θα εμπιστευθούν πρόσωπα χωρίς να γνωρίζουν τι σκέφτονται για τον τόπο και το μέλλον του; Δεν ξέρω αν τα ερωτήματα είναι ρητορικά, αλλά απαντήσεις του τύπου «μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας» να μην τις δοκιμάσετε.