logo


Η δημόσια παρέμβαση, πριν από λίγες ημέρες, του Η. Υφαντή, υποψήφιου εκ μέρους της Δράσης Συν- Πολιτών με τη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο, προκάλεσε- όπως ήταν αναμενόμενο- την αντίδραση και τις αιτιάσεις  ημιανώνυμων υποστηρικτών της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, που του καταλογίζουν από ανυπαρξία έργου και καιροσκοπισμό μέχρι εργατοπατερισμό και προδοσία, για όσο διάστημα διετέλεσε Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού επί Διοίκησης Ζαμάνη. Σ’ αυτές απαντά σήμερα ο κ. Υφαντής, απαριθμώντας ένα πρός ένα τα έργα που η Αντιδημαρχία του, σε συνεργασία με υπαλληλικούς παράγοντες, είχε σχεδιάσει αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά είχαν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο:

Το ανώνυμο blog dimotisd ανέλαβε την υπεράσπιση της απερχόμενης δημοτικής αρχής απαντώντας στη δημόσια παρέμβασή μου και η κ. Πασιπουλαρίδου, ως διαχειρίστρια –υποθέτω- του ομώνυμου Weblog, φρόντισε για την διακίνηση. Καλοσύνη και των δυό σας.

Όπως ορθά επιλέξατε με την χρήση των εισαγωγικών η απάντησή σας είναι όντως «Ανοιχτή» αφού πάσχει από έλλειψη επιχειρημάτων και τεκμηρίων. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

1. Η επιλογή του τίτλου στο edionysos ήταν του διαχειριστή. Εκτιμώ ότι αυτό θεώρησε ο ίδιος ως σημαντικότερο μήνυμα.

2. Είναι προφανές ότι στην αναφορά μου για οπισθοδρόμηση ετών περιορίζετε, καταχρηστικά και όπως σας συμφέρει, την έννοια του Δήμου. Το ερώτημα παραμένει. Εσείς μπορείτε να αποδείξετε ότι ο Δήμος προόδευσε;

3. Αντιλαμβάνομαι την δημοκρατική σας ευαισθησία και τη βούληση για συνεργασία και κοινή κάθοδο στα Τοπικά, την οποία –εκτιμώ- πετύχατε χωρίς, φυσικά, να εξηγήσετε σε ποια πολιτική βάση. Δικαίωμά σας. Όπως ήταν δικαίωμα της Δύναμης Ευθύνης να θέσει πολιτικούς όρους και προϋποθέσεις σε  μια πολιτική διαδικασία. Επισημαίνω, λοιπόν, κάτι που σας διέφυγε ή εσκεμμένα αποκρύπτετε. Δεν αρνηθήκαμε. Επιδιώξαμε να εξασφαλίσουμε την πολιτική συναίνεση (επ΄ ωφελεία των Δημοτικών Ενοτήτων) αντί της ωμής συναλλαγής.

4. Ενδιαφέρουσα η από πλευράς σας συνεχής αναφορά και η κατάχρηση κατηγοριών εις βάρος του προηγούμενου δημάρχου αλλά δεν την βρίσκετε λίγο υποκριτική και ξεπερασμένη, μετά από σχεδόν 5 χρόνια στην εξουσία; Ή, μήπως, ισχυρίζεστε ότι επί των ημερών σας όλα είναι καλώς καμωμένα, όπως ευαγγελίζονταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις; ‘Η, μήπως, δεν έχουν φτάσει στα αυτιά σας αυτά για τα οποία βουίζει ο τόπος;

5. Όσον αφορά στην κριτική στο έργο μου, άδικη και ανυπόστατη κατά πάντα, να σας θυμίσω τις πρωτοβουλίες, που η δημοτική αρχή της οποίας ήμουν ακόμη μέλος υποβάθμισε, υπέσκαψε ή ακύρωσε:

ï Σύνταξη Τοπικού Σχεδίου για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Δήμου Διονύσου. Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. με μεγάλη πλειοψηφία. Ουδέποτε εφαρμόστηκε.

ï Σύναψη Συμφωνίας Συνεργασίας με τον Δήμο Κηφισιάς για την από κοινού αντιμετώπιση θεμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, την προαγωγή της διαλογής στην πηγή, την περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης και την εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων. Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Ουδέποτε εφαρμόστηκε.

ï Αξιοποίηση Κτιρίου ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου και δημιουργία πρότυπου δημοτικού κέντρου υπερτοπικού χαρακτήρα, με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και τον πολιτισμό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση του Έργου. Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Ουδέποτε προχώρησε.

ï Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Το θέμα εισήχθη στο Ε.Σ. αλλά καταψηφίστηκε από μέλη της ίδιας της δημοτικής αρχής.

ï Προγράμματα Δημοτικού Αθλητισμού Παιδιών και Ενηλίκων. Μετά την πρώτη άγονη διαδικασία δεν έγινε επαναπροκήρυξη και το πρόγραμμα ακυρώθηκε.

ï Δημιουργία Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου για την παροχή σχετικών υπηρεσιών. Το θέμα εντάχθηκε στην Ημερήσια Διάταξη του Δ.Σ. αλλά αποσύρθηκε χωρίς να συζητηθεί.

ï Δημιουργία Κέντρου Μελέτης του Ελληνισμού της Ανατολής (της Πόλης, του μικρασιατικού και του ποντιακού). Το θέμα εντάχθηκε στην Ημερήσια Διάταξη του Δ.Σ. αλλά αποσύρθηκε χωρίς να συζητηθεί.

ï Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης και Ψυχαγωγίας για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Λειτούργησε το 2015-16. Κόπηκε το 2016-17. Πρόκειται για προγράμματα που έφερε η δημοτική αρχή στο τελευταίο Δ.Σ. για να τα υλοποιήσει από τον Σεπτέμβρη του 2019 (!).

6. Για το θέμα της εργαλειοποίησης της χυδαιότητας, θα σας παραπέμψω στη «Φωνή του Διονύσου», το ύφος και την ποιότητα της οποίας συναντώ, δυστυχώς, σε αρκετά σημεία της «Ανοιχτής Απάντησής» σας.

7. Τα περί προδοσίας τα αφήνω ασχολίαστα. Διακρίνω, πάντως, μια σύγχυση. Άλλο είναι η αφοσίωση σε αρχές και άλλο η ομερτά.

8. Τους λοιπούς συκοφαντικούς ισχυρισμούς θα τους αφήσω, επίσης, ασχολίαστους. Εξάλλου, υπάρχουν μέλη της απερχόμενης δημοτικής αρχής με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε. Σε αυτά, τουλάχιστον, θα πιάσουν τόπο ως αληθείς και βάσιμοι.

Εν κατακλείδι, και για να μην ανησυχείτε, να σας διαβεβαιώσω ότι με την συμμετοχή μου στα κοινά (ανεξαρτήτως πολιτικού σχήματος, κίνησης, παράταξης ή συνδυασμού) το μόνο που δεν επιδιώκω είναι να παρασιτίζομαι στο Πρυτανείο και να ζω εις βάρος του κοινωνικού σώματος.

Αυτό, εγώ, μπορώ να το ισχυρίζομαι αποδειξίμως… 

Ηλίας Υφαντής