logo


Ούτε και οι αθεράπευτα αιθεροβάμονες πρέπει να πίστεψαν πως θα πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες Μ. Τρίτη 23 Απριλίου. Με 76 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, με κάποια από αυτά- όπως, για παράδειγμα, οι επιχορηγήσεις στους Συλλόγους, η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και οι εκδηλώσεις για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι και τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ- χωρίς την παραμικρή εισήγηση, αλλά και με την ανάθεση τομέων της καθαριότητας όπως η αποκομιδή ογκωδών και ανακύκλωσης σε ιδιώτη, ή με την ίδρυση- αίφνης!- της Δημοτικής Βιβλιοθηκης και της Φιλαρμονικής του Δήμου, η συνεδρίαση αυτή αποδείχθηκε κόκκινη γραμμή για τις παρατάξεις της μειοψηφίας, που τις προηγούμενες ημέρες μιλούσαν για απροκάλυπτη κοροϊδία και χθες δεν προσήλθαν. Απουσίασαν επιπλέον, λόγω και των ημερών ίσως, αρκετοί από τους συμβούλους και της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα την παρουσία 15 μόνο εξ αυτών και τη ματαίωση τη συνεδρίασης λόγω έλλειψης απαρτίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, δεν είναι στις προθέσεις της Προέδρου Β. Ζώτου να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση, μια που λόγω του Πάσχα η απουσία πολλών συναδέλφων της είναι δεδομένη.

Στην πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας κυριαρχεί η δυσαρέσκεια και η οργή μια που εκτιμούν πως η Διοίκηση του Δήμου τούς εμπαίζει: “Τελευταία στιγμή, οι επιχορηγήσεις στα σωματεία και χωρίς εισήγηση; Το ίδιο και τα ΚΔΑΠ; Και πώς προέκυψε, τελευταία στιγμή και πάλι, η ανάγκη για ίδρυση της Βιβλιοθήκης και της Φιλαρμονικής;” είναι μερικά από όσα καταλογίζουν στη Δημοτική Αρχή. Προσανατολίζονται μάλιστα στην έκδοση κοινού Δελτίου Τύπου, όπου θα καταγγέλλουν τη στάση της Διοίκησης, προεξοφλώντας επιπλέον πως η τελευταία θα επιρρίψει τις ευθύνες για τη ματαίωση της συνεδρίασης στις μειοψηφίες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η συνεδρίαση αυτή θα ήταν η τελευταία πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (σ.σ. εκκρεμεί ακόμη μία, ειδική, στην οποία το Σώμα θα καθορίσει τους χώρους προεκλογικής προβολής των παρατάξεων καθώς και τη σίτιση των μελών των εφορευτικών επιτροπών), μια που από αύριο Πέμπτη 25 Απριλίου ξεκινά η απαγόρευση λήψης αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια. Ειδικότερα, και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, από αύριο και μέχρι την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών αρχών, την 1η Σεπτεμβρίου 2019, τα Δημοτικά Συμβούλια μπορούν να αποφασίζουν μόνο:

(α) για θέματα που αναφέρονται σε ΕΚΤΑΚΤΕΣ περιπτώσεις εξαιρετικά ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ και ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗΣ ανάγκης, καθώς και

(β) για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ έργων.

Η παραπάνω εξέλιξη, της ματαίωσης της συνεδρίασης, δείχνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την τακτική του αυταρχισμού και της μη συναίνεσης που ακολούθησε η Διοίκηση του Δήμου τα τελευταία πέντε χρόνια, με συστηματική απαξίωση τόσο των θεσμικών εταίρων της, των παρατάξεων της μειοψηφίας, όσο και αυτών των θεσμικών οργάνων του Δήμου. Και τίποτα δεν προϊδεάζει πως η τακτική αυτή μπορεί να μεταβληθεί.