logo


Συνεχίζοντας τις επαφές με τους υποψηφίους Δημάρχους, η Ένωση Γονέων Διονύσου, μετά τον Χ. Τσεβά, συναντήθηκε προχτές Δευτέρα 15 Απριλίου με τον Γ. Καλαφατέλη, επικεφαλής της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο, συνοδευόμενο από τους υποψήφιους συμβούλους Τ. Κώνστα και Ν. Παπαδόπουλο, σε μια διερευνητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μαθητών και της νεολαίας της πόλης,  ενόψει των εκλογών.

Τόσο η Πρόεδρος της Ένωσης Λ. Μαγκλάρα, όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης έθεσαν υπόψη του κ. Καλαφατέλη τα προβλήματα που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα της πόλης και που ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει καλά από τη θητεία του ως πρώτου καλλικρατικού Δημάρχου. Σημαντικότερο όλων το κτηριακό, που γίνεται εκρηκτικό όταν μιλάμε για τον Άγ. Στέφανο και για τους 1200 συνολικά μαθητές όλων των βαθμίδων, όπου η σχολική στέγη, ιδιαιτέρως στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι τραγική. Στόχος της Ένωσης, όπως τον ανέφερε επιγραμματικά η Πρόεδρός της, είναι η ίδρυση ακόμη ενός 12θέσιου Γυμνάσιου- Λυκείου, καθώς και ενός 12θέσιου Δημοτικού που θα απορροφά μαθητές από τα δυο Δημοτικά του Αγ. Στεφάνου αλλά και από το Δημοτικό της Άνοιξης.

Υπέρ της ανέγερσης νέων σχολείων, και όχι της ενοικίασης ακατάλληλων χώρων που αποτελούν μπαλώματα στις σχολικές ανάγκες, τάχθηκε ανεπιφύλακτα η Ένωση, αναγνωρίζοντας πάντως πως κατάλληλοι δημοτικοί χώροι δεν υπάρχουν στην περιοχή. Την κατάσταση περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα ο Θ. Αλιμήσης, θυμίζοντας πως παλαιότερη πρόταση για απαλλοτρίωση χώρων ώστε να κατασκευασθούν νέα σχολεία είχε αντιμετωπισθεί με χλευασμό ως εξωπραγματική. “Αν όμως είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη και υπήρχε ο αντίστοιχος προγραμματισμός, σήμερα θα είχαμε νέα σχολεία” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιμήσης.  Στο σημείο αυτό θίχτηκε και η πρόσφατη ενοικίαση κτηρίου, πίσω από τη ΘΑΛΠΗ, που αφορά στη στέγαση του νεοϊδρυθέντος 4ου Δημοτικού Διονύσου (σ.σ. εξαθέσιου, σύμφωνα με πληροφορίες της κ. Μαγκλάρα), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Αγ. Στεφάνου και της Άνοιξης, που όμως απαιτούν την ίδρυση 12θέσιου Δημοτικού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μετά από σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, επιβεβαιώθηκε το γεγονός πως νέο δημόσιο σχολείο έχει να χτιστεί στην περιοχή του Δήμου Διονύσου από το 2008, δηλαδή εδώ και 11 χρόνια! Όπως είναι γνωστό, πάντως, επίκειται η δημοπράτηση του Λυκείου Διονύσου, ενώ εκκρεμεί η ανακατασκευή του 1ου Δημοτικού Κρυονερίου.

Ως λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Άγ. Στέφανο προτάθηκε προχτές- και για μια ακόμη φορά- η αξιοποίηση του κτηρίου του ΤΥΠΕΤ, την οποία ο κ. Καλαφατέλης βλέπει ως δίδυμη λύση, για τη στέγαση σχολικής μονάδας αλλά και του Δημαρχείου, παραμένοντας όμως ανοιχτός στην περίπτωση χρήσης του ΤΥΠΕΤ αποκλειστικά ως σχολικού χώρου. Ανακοίνωσε παράλληλα πως πρώτη κίνηση θα πρέπει να είναι η αγορά του κτηρίου όπου στεγάζονταν τα σχολεία Καργάκου, επί της Λ. Σταμάτας, τα οποία η Διοίκησή του είχε ενοικιάσει το 2013 για την αντιμετώπιση των σχολικών αναγκών του Δήμου. Η βασική του δέσμευση, πάντως, εναρμονισμένη και με τη διακήρυξη στην προεκλογική του ομιλία ήταν: “Καινούργιες σχολικές μονάδες, με τα δεδομένα που σήμερα υπάρχουν, και αναβάθμιση των υφισταμένων”.

Επόμενο πρόβλημα η “εσπευσμένη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και προεκλογική”, όπως χαρακτηρίστηκε, μεταφορά του Νηπιαγωγείου της Σταμάτας στα σχολεία Καργάκου, παρά  τον ορατό κίνδυνο υποβιβασμού και κατάργησης του Δημοτικού Σχολείου, κάτι που ο υποψήφιος Δήμαρχος δεσμεύθηκε να ανατρέψει, με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου μέσα στη Δημοτική Κοινότητα.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από δυο ώρες, κεντρικό θέμα αποτέλεσε και η ΚΑΜΕΛΙΑ, στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, όπου η Ένωση Γονέων δίνει πολυμέτωπο αγώνα για να γίνει εκεί στέκι νεολαίας, προτάσσοντας την ασφάλεια και το μέλλον των παιδιών έναντι του επιχειρηματικού οφέλους. Βλέπει μάλιστα άρρηκτα συνδεδεμένη την ανάπλαση του κέντρου του Αγ. Στεφάνου με τη δημιουργία του στεκιού στο παλιό καφενείο, που ανήκει στο Δήμο, άρα ο Δήμος δεν θα έχει καμιά επιβάρυνση, όπως τόνισε ο Δ. Τσιράκης, που προσέθεσε πως η στάση της κάθε παράταξης στο συγκεκριμένο θέμα θα αποτελεί και κριτήριο ψήφου στις εκλογές. Στην πρόταση αυτή ο υποψήφιος Δήμαρχος αντέτεινε την αξιοποίηση του ακινήτου που σήμερα στεγάζει την Ψυχολογική Υπηρεσία στην πλατεία Δημοκρατίας, στην κατεύθυνση της ανάπλασης με ενιαίο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ δήλωσε πως βλέπει στέκια σε κάθε Δημοτική Κοινότητα.

Τελευταίο θέμα αυτό των Σχολικών Επιτροπών: «Είναι απαράδεκτο, τόνισε η Πρόεδρος της Ένωσης, να σέρνονται στα Δικαστήρια, με το αντίστοιχο χρηματικό κόστος αλλά και την ψυχική ταλαιπωρία, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς, που δεν είναι υπεύθυνοι για οικονομικούς ελέγχους. Με τα δεδομένα αυτά, ουδείς δέχεται να συμμετάσχει στις Επιτροπές, όταν φοβάται για πιθανές διώξεις». Με αφορμή, μάλιστα, τη μηνυτήρια αναφορά του υποψήφιου Δημάρχου για κατάτμηση στο έργο επισκευής του Δημοτικού της Δροσιάς, όπου εγκαλείται και εκπαιδευτικός, ζήτησε να βρεθεί φόρμουλα να εξαιρούνται από τις πρακτικές αυτές οι εκπαιδευτικοί.

Ας σημειωθεί και τούτο: Στην προχτεσινή συνάντηση, στο ίδιο τραπέζι κάθισαν για τα προβλήματα της σχολικής στέγης 10 άτομα, επτά από αυτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. Οι πέντε συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές ως υποψήφιοι σύμβουλοι στα ψηφοδέλτια διαφορετικών παρατάξεων: Λ. Μαγκλάρα  με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Α. Τόκα με τη “Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο”, Χ. Ζερβουλάκου και Λ. Λιγήρου στην παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” και Μ. Πανουργιά με τον “Εύπολι- Συνεργασία Δημοτών”. Όλοι εντούτοις, μαζί και ο Δ. Τσιράκης και η Χ. Τσολάκου, παραμέρισαν την όποια παραταξιακή τους προτίμηση και κατέθεσαν την κοινή αγωνία τους για τα προβλήματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα της πόλης. Πολλοί από αυτούς άλλωστε θα κληθούν να τα αντιμετωπίσουν με συγκεκριμένες λύσεις σε λίγο καιρό.

Σήμερα, τέλος, στις 8 το βράδυ η Ένωση έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση με τα ίδια θέματα, αυτή τη φορά με τον Τ. Παντελόγλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου.