logo


Με αφορμή την κουβέντα που έχει εσχάτως αναπτυχθεί στο Δήμο Διονύσου για τα Τοπικά Συμβούλια, όπως αυτά θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαϊου, η Οδός Διονύσου απηύθυνε ένα και μοναδικό ερώτημα στους νυν Προέδρους των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων: «Παρόλο που δεν προβλέπεται στον Καλλικράτη, θα πραγματοποιούσατε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, ώστε να παρουσιαστεί απολογισμός του έργου σας στην Κοινότητα τα τελευταία 5 χρόνια;»

Οι απαντήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων κυμαίνονταν από σκεπτικισμό μέχρι ξεκάθαρη άρνηση. Και πιο συγκεκριμένα:

Αντί για απολογισμό, φυλλάδιο με το έργο του ως Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Στεφάνου ετοιμάζει ο Μ. Κασαπάκης, στο πλαίσιο και της προεκλογικής εκστρατείας του.

Αρνητική ήταν η απάντηση του Χ. Πιπέρη από την Άνοιξη, που διετέλεσε Πρόεδρος από το Νοέμβριο του 2014, όταν παραιτήθηκε νωρίς νωρίς ο Θ. Καβούρης.

Επιφυλακτικός στάθηκε στην ερώτηση της Οδού Διονύσου ο Τ. Μπάσης Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, που δεν θέλησε όμως να απορρίψει εξαρχής την ιδέα. Η Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, εξάλλου, είχε προχωρήσει σε δημόσιο απολογισμό στα μέσα της θητείας, το Σεπτέμβριο του 2016.

Ξεκάθαρα αρνητικός ήταν ο Χ. Ποτίδης από τη Δροσιά, ενώ στάθηκε αδύνατον να επικοινωνήσουμε με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου Δ. Χριστόπουλο.

Οξύτερος των προηγουμένων ο Β. Πέππας από τη Σταμάτα, που όπως είναι γνωστό παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ο κ. Πέππας, που συστηματικά ενέτασσε τον απολογισμό έργου στα θέματα των συνεδριάσεων του Τοπικού Συμβουλίου,  δήλωσε στην Οδό Διονύσου αυτό που λίγες στιγμές αργότερα, την Τετάρτη 10 Απριλίου, ανήρτησε και στο facebook: “Kαμμια φορα αισθανομαι οτι ζω σε καποιον αλλο Δημο, ουδεις απο ολους τους υποψηφιους δημαρχους εχουν ενδιαφερθει να μαθουν για τα προβληματα τα οποια απασχολουν την καθε δημοτικη κοινοτητα, ουδεις εχει επισκεφθει την κοινοτητα Σταματας για την οποια και ειμαι υπευθυνος, κατα τα αλλα ενδιαφερονται για τοπικα συμβουλια και αρμοδιοτητες αυτων, απλως τα ακουω και μηδιω!!!”.

Αφήνουμε τελευταίο τον Μ. Κόκκαλη, Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης μέχρι πριν από 10 ημέρες, οπότε και παραιτήθηκε από το αξίωμά του και ανεξαρτητοποιήθηκε. Ο κ. Κόκκαλης είναι ο μοναδικός από τους 7 Προέδρους που κατά δήλωσή του σκεφτόταν να οργανώσει δημόσια συνεδρίαση και να παρουσιάσει τον απολογισμό έργου του Τοπικού Συμβουλίου στη Ροδόπολη.

Οι παραπάνω απαντήσεις δεν θα πρέπει να ξενίζουν κανέναν: Ο απολογισμός έργου της Δημοτικής Αρχής δεν υπήρξε προσφιλής πρακτική καμιάς από τις δυο μέχρι σήμερα Διοικήσεις του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, που στα 9 χρόνια συνολικής θητείας τους έχουν πραγματοποιήσει μόλις 4 δημόσιους απολογισμούς- όταν από τη νομοθεσία επιβάλλεται ο απολογισμός να γίνεται κάθε χρόνο, σε ειδική συνεδρίαση, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και φορέων τους, και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Στο Δήμο Διονύσου η παραπάνω επιταγή του νομοθέτη εφαρμόστηκε με το ζόρι από τους δυο καλλικρατικούς Δημάρχους. Γιατί λοιπόν να εφαρμοστεί από τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων;