logo


Ρύθμιση που κατετέθη τη Δευτέρα 8 Απριλίου στη Βουλή αφορά, μεταξύ άλλων, τα κτίρια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, όπως πρώτο παρουσίασε το αυτοδιοικητικό site AIRETOS.

Πρόκειται για το άρθρο 37 του νομοσχέδιου «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σε αυτό ορίζεται ότι οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, δύνανται να συνομολογούν επενδυτικά δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Η εξυπηρέτηση των δανείων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η κάλυψη κάθε είδους εξόδου και λοιπών δαπανών συνομολόγησης και εξόφλησής τους, γίνεται σε λογαριασμό που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στην περίπτωση των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού η Απόφαση για την υποβολή αιτήματος ένταξης στο Πρόγραμμα λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου αντιστοίχως.

Για τη συνομολόγηση των εν λόγω δανείων ΔΕΝ εφαρμόζονται οι διατάξεις :

– της παρ.1 του αρ.264 του Καλλικράτη « Πιστοληπτική πολιτική διαδικασία συνομολόγησης δανείου από Δήμους και Περιφέρειες »

– του π.δ. 169/2013 « Ρύθμιση θεμάτων χορήγησης δανείων σε ΟΤΑ και σε άλλους φορείς από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ».

Για όλες τις παραμέτρους του Προγράμματος ο νόμος παραπέμπει στην έκδοση ΚΥΑ.

Επιπλέον, η κατατεθείσα ρύθμιση ορίζει πως στην περίπτωση δικαιούχων που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια και εφόσον αναφέρεται στο αίτημα ένταξής τους, η Απόφαση ένταξης δύναται να προβλέπει ότι η εποπτεία και η επίβλεψη της σχετικής δημόσιας σύμβασης διενεργούνται από την Τεχνική Υπηρεσία άλλης Αναθέτουσας Αρχής ή Αναθέτοντος Φορέα.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η διάταξη προκαλεί επί του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη από τη χρηματοδότηση του τηρούμενου στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων λογαριασμού, μέσω του οποίου δύνανται να συνομολογούνται τα δάνεια.

Η Αιτιολογική Έκθεση αναφέρει ότι για την επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης, όπως ορίζεται στο αρ.4 του ν.4342/2015, με το οποίο ενσωματώθηκε το αρ.3 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ (όπως τροποποιήθηκε με το Παράρτημα της Οδηγίας 2013/12/ΕΕ και την παρ.1 του αρ.24 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ), το Δημόσιο και οι Φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα καλούνται να διαδραματίσουν υποδειγματικό ρόλο στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που διαθέτουν. Για το λόγο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των σχετικών έργων, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίησης των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας.

πηγή: aftodioikisi.gr