logo


Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν οι επικεφαλής των πέντε από τις 6 παρατάξεις που θα συμμετάσχουν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, για να εξετάσουν την πιθανότητα σχηματισμού εναιίου ψηφοδελτίου όσον αφορά στα Τοπικά Συμβούλια. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή ήρθε από τον Ν. Κλήμη, επικεφαλής της παράταξης ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, που πρώτη απηύθυνε τη σχετική δημόσια πρόταση πριν από δυο μήνες περίπου.

Στο τραπέζι, μαζί με τον κ. Κλήμη, βρέθηκαν ο Δ. Ζαμάνης από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, νυν Δήμαρχος, ο Γ. Καλαφατέλης από τη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο, ο Κ. Κουριδάκης από την παράταξη Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου και ο Χ. Τσεβάς από το συνδυασμό Η πόλη μας, Το σπίτι μας.

Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη πως η πρώτη χαρτογράφηση των παρατάξεων δείχνει ότι στον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου για πρώτη φορά οι εκλογές είναι καθαρά και μόνο ανδρική υπόθεση: Ενώ το 2010 και το 2014 μια παράταξη, η Λαϊκή Συσπείρωση, είχε γυναίκα επικεφαλής, τη Ζ. Σώκου, σήμερα και εκεί άνδρας ηγείται, ο Τ. Παντελόγλου, μια που η κ. Σώκου παραιτήθηκε πριν από λίγο καιρό για λόγους υγείας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν προσήλθε, όπως αναμενόταν, στη συνάντηση για την κοινή κάθοδο στα Τοπικά Συμβούλια. Η θέση της άλλωστε είναι ξεκάθαρη: Όχι στις συνεργασίες με όσους αναπαράγουν και εφαρμόζουν σε τοπικό επίπεδο τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Το ζητούμενο στην πρώτη συνάντηση των 5, ήταν ουσιαστικά η εφαρμογή αυτού που ο Κλεισθένης εισάγει ως προϋπόθεση στο νέο θεσμικό τοπίο, που διαμορφώνεται με την απλή αναλογική: Συναίνεση και συνεργασίες.

Τα πρακτικά στη διάρκεια της συνάντησης αυτής κρατήθηκαν από τον κ. Κλήμη, που ανέλαβε και την υποχρέωση να τα προωθήσει στις υπόλοιπες παρατάξεις, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσουν αν επιθυμούν ή όχι την περαιτέρω συμμετοχή τους στη σχετική διαδικασία.

Παρατήρηση πρώτη: Μέχρι στιγμής τα πρακτικά αυτά έχουν- απ’ όσο γνωρίζουμε- αποσταλεί στις παρατάξεις, δεν έχουν όμως δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε οι δημότες να γνωρίζουν πώς έχει προκύψει το- πιθανόν- ενιαίο- ψηφοδέλτιο που θα κληθούν να ψηφίσουν στις 26 Μαϊου. Μέχρι στιγμής δηλαδή, η ζύμωση για μια μεγάλη ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα των ξεχωριστών ανά παράταξη τοπικών ψηφοδελτίων, παραμένει υπόθεση μιας στενής ομάδας επικεφαλής συνδυασμών και των συνεργατών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, στη συνάντηση εκφράσθηκε η άποψη- και υιοθετήθηκε από τους περισσότερους των παρευρισκομένων- να σχηματισθεί ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, που θα περιλαμβάνει 2 εκπροσώπους ανά παράταξη,  και ίσως ακόμη έναν από τις 2 μεγαλύτερες, σύνολο 11 υποψηφίων τοπικών συμβούλων, ώστε οι δημότες να επιλέξουν τους καλύτερους.

Παρατήρηση δεύτερη: Τους καλύτερους από ποιους; Από αυτούς που θα προτείνουν δεσμευτικά οι παρατάξεις; Δηλαδή θα είναι μια κλειστή λίστα ανθρώπων επιβεβλημένη από πάνω;

Εκφράσθηκε επιπλέον η άποψη πως η συμμετοχή των υποψηφίων σ’ αυτό το ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν προϋποθέτει και την ύπαρξη κάποιας στοιχειώδους συμφωνίας τους σε κοινό πρόγραμμα ιεράρχησης και αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων.

Παρατήρηση τρίτη: Δηλαδή, η ουσία των επιταγών του Κλεισθένη για συνεργασίες και συναινέσεις εξαντλείται εν προκειμένω στην τυπική συμμετοχή σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς κάποια κοινή βάση δράσης για το πρόγραμμα που επτά (ή 5, κατά περίπτωση) άνθρωποι θα δεσμευτούν να ακολουθήσουν για τέσσερα χρόνια και θα είναι υπόλογοι και θα  λογοδοτούν γι’ αυτό.

Η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης έθιξε και το πολυσυζητημένο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, που θα πρέπει πια να εκχωρηθούν στα Τοπικά Συμβούλια. Η άποψη που κυριάρχησε στην πλειονότητα των συνομιλούντων ήταν πως το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα προκύψει από τις εκλογές, θα είναι και το αρμόδιο όργανο για να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες αυτές- όποιες και αν είναι.

Παρατήρηση τέταρτη: Δηλαδή, μετά από 9 χρόνια που τοι Δημοτκές Κοινότητες Διονύσου είναι παραγκωνισμένες και πλήρως απαξιωμένες, οι παρατάξεις που υιοθέτησαν την παραπάνω άποψη, αφήνουν και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για το αν και ποιες αρμοδιότητες θα δοθούν στα Τοπικά Συμβούλια. Και εμφανίζονται απρόθυμες να δεσμευθούν από τώρα, προεκλογικά, στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά πρόθυμες μόνο να μοιράσουν τις θέσεις.

Παραμένει άγνωστο αν και πόσες από τις παρατάξεις που τις προάλλες ξεκίνησαν το διάλογο για συναινέσεις και συνεργασίες, θα τον συνεχίσουν. Θα έχει όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον να κάνουν κοινωνούς αυτών των διεργασιών τους ψηφοφόρους (τους), ώστε οι τελευταίοι να ξέρουν ποιους και τι τελικά επιλέγουν.