logo


Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από το Δελτίο Τύπου, με το οποίο η παράταξη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής αντιπαρατέθηκε στο δημοτικό σύμβουλο της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκη, με αφορμή τη συνέντευξη που ο τελευταίος είχε παραχωρήσει στην Οδό Διονύσου, όπου τόνιζε την “πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα και τα λιμνάζοντα προβλήματα”, που αφήνει πίσω της η νυν Διοίκηση. Σ’ εκείνο το Δελτίο Τύπου των Ανοιχτών Οριζόντων, όπου ο κ. Φωτάκης κατηγορείται για σειρά ανακριβειών και ψεμάτων και για αυθαίρετους και ανυπόστατους χαρακτηρισμούς, απαντά με μια ακόμη συνέντευξη ο Διονυσιώτης δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος πλέον με τη Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο:

Οδός Διονύσου: Κύριε Φωτάκη, στην πρόσφατη συνέντευξή σας στην Οδό Διονύσου, αναφερόμενος στα πεπραγμένα του κ. Ζαμάνη ήσασταν πολύ επικριτικός. Δια των ‘’Ανοικτών Οριζόντων’’, εκείνος σήκωσε το γάντι και απευθύνθηκε, επίσης σκληρά, σε σας ότι ζείτε αλλού και άλλα πολλά. Ήθελα σήμερα να διευκρινίσουμε ορισμένα από αυτά. Και πρώτα απ’ όλα, κατά τη γνώμη σας έχει παράξει έργο ο κ. Ζαμάνης;

Γιάννης Φωτάκης: Να βάλουμε μια τάξη στη συζήτησή μας. Είναι φυσικό, στην αρχή του Καλλικρατικού Δήμου το 2010 και προκειμένου να εξασφαλισθεί τότε η λειτουργία του, ορισμένα πράγματα να έγιναν άρον άρον, με συνέπεια στην πορεία να παρουσιασθούν αδυναμίες. Ο κ. Ζαμάνης δεν τις αντιμετώπισε, έμεινε αδρανής αλλά και με ορισμένες πολιτικές του, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα. Έτσι ο Δήμος επί των ημερών του:

Έγινε ακόμη πιο συγκεντρωτικός, την ώρα που έπρεπε να υπάρξει αποκεντρωτική διαδικασία. Παράδειγμα, καταργήθηκε ο μοναδικός Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός ‘’ΘΕΣΠΙΣ’’, μεταφέρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις δίπλα στο Δήμαρχο, με τον στραγγαλισμό έτσι της πολιτιστικής δημιουργίας.

Έγινε πιο αδιαφανής, την ώρα που ήταν ώριμη η θεσμοθέτηση κανόνων. Παράδειγμα, οι απευθείας αναθέσεις έφτασαν το 2018 το δυσθεώρητο ποσό των 1,8 εκ. ευρώ.

Δεν εργάσθηκε με όραμα και με σχέδιο, με αποτέλεσμα να μην υλοποιηθεί καμιά σημαντική επιλογή για τις περιοχές μας. Παραδείγματα πολλά: Δεν προχώρησε η χωροταξική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής, με τις χρήσεις γης να παραμένουν αναντίστοιχες με τις σημερινές ανάγκες. Δεν προχώρησε η αρχαιολογική έρευνα στον εμβληματικό χώρο του Βωμού Διονύσου. Δεν κατοχυρώθηκαν οι Κοινόχρηστοι Χώροι, π.χ. της ΔΕ Διονύσου. Δεν έγινε καμιά απαλλοτρίωση ούτε αξιοποιήθηκε η Δημοτική περιουσία, με αποτέλεσμα ο Δήμος να παραμένει άστεγος σε ακατάλληλα και δαπανηρά μισθωμένα κτίρια, να μην διαθέτει αμαξοστάσιο, νέο Δημοτικό κοιμητήριο, χώρους για νέα σχολεία κ.λπ.

Δεν εξασφάλισε μια ανεκτή καθημερινότητα, για τους πολίτες. Παράδειγμα, οι σωροί των σκουπιδιών και των κλαδιών, οι λακκούβες, κ.λπ.

Ο.Δ.: Ναι, αλλά ο κ. Ζαμάνης ισχυρίζεται ότι αφήνει έργο και αναφέρεται σε συγεκριμένα παραδείγματα.

Γ.Φ.: Ειλικρινά δεν θέλω να απομειώσω τίποτα. Ο κ. Ζαμάνης είχε με τα δεδομένα του προηγούμενου Νόμου, μια μακρά 5ετή θητεία. Κληρονόμησε από τον κ. Καλαφατέλη μια δεδομένη οργάνωση του Δήμου, με 300 υπαλλήλους και αρκετούς έκτακτους, με ένα σημαντικό στόλο 135 οχημάτων και μηχανημάτων έργων, με ένα εξίσου σημαντικό ετήσιο Προϋπολογισμό της τάξης των 35 εκ. Και ερωτώ με τη σειρά μου: Είναι δυνατόν κάποιος στη θέση του, φεύγοντας να μην αφήσει κάτι πίσω του; Όχι βέβαια.

Αυτό όμως, που ισχυρίζομαι είναι ότι, για παράδειγμα το ΚΑΠΗ και το ΚΕΠ του Διονύσου και τα άλλα παρόμοια που παραθέτει ως έργα, δεν μπορούν να αλλάξουν την παραπάνω μεγάλη εικόνα της πλήρους αναποτελεσματικότητας.

Ο.Δ.:Και για την πληθώρα των έργων για τα οποία ο κ. Ζαμάνης ισχυρίζεται ότι εκτελούνται στην περιοχή;

-Κοιτάξτε, κάθε Δήμος εκτελεί το δικό του πρόγραμμα έργων με ίδιους πόρους και με χρηματοδοτήσεις από άλλους Φορείς. Η αναποτελεσματικότητα στο Δημοτικό αυτό πρόγραμμα, είναι πρωτοφανής. Το έτος 2018, για τα έργα και για τις μελέτες, έχουν απορροφηθεί πόροι με ποσοστά- για το βιβλίο Γκίνες- αντίστοιχα, 1,23% και 1,53%. Παραθέτω τον επίσημο πίνακα με τα στοιχεία αυτά, που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σπεύδω δε να επισημάνω ότι το παραπάνω χαμηλό ποσοστό για τις μελέτες, κρύβει δυσοίωνο δυστυχώς μέλλον, αφού δεν θα υπάρχουν νέα έργα για να εκτελεσθούν.

Έργα βέβαια στην περιοχή εκτελούν και διάφοροι άλλοι Φορείς, όπως η Περιφέρεια ή διάφοροι Κρατικοί Φορείς. Για τα έργα αυτά ο Δήμος δεν έχει ευθύνη για την εκτέλεσή τους, όμως πιέζει και συμβάλλει πολλές φορές με την συνδρομή του στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών. Και για τα έργα αυτά όμως, η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική.

Ειδικά για τα έργα της Περιφέρειας, ο Δήμος Διονύσου έρχεται μακράν τελευταίος από όλους τους 12 Δήμους της Αττικής, με τα περισσότερα εξ αυτών (π.χ. τα αντιπλημυρρικά στο Βρυσάκι, κ.λπ.), να έχουν μελετηθεί επί εποχής άλλων Δημάρχων και ειδικά του κ. Καλαφατέλη. Παραταθέτω επίσης ενημερωτικό υπόμνημα που προέρχεται από την επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Ο.Δ.: Ο κ. Ζαμάνης επίσης σας κατηγορεί ‘’για ανευθυνότητα’’, αφού περιέργως, καταψηφίζετε κάθε πρότασή του, ακόμη και αυτή για την κοπή των ξερών χόρτων, αγνοώντας τους όποιους κνδύνους από πυρκαγιά.

Γ.Φ.: Ο κ. Ζαμάνης δεν έχει δίκιο καθόλου και οι χαρακτηρισμοί του είναι ανυπόστατοι και εξηγούμαι:

-Κατ΄αρχήν δεν έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται, όταν στο προηγούμενο ΔΣ, η τότε Παράταξή του, δεν στήριζε σχεδόν τίποτα.

Τώρα σε ό,τι μας αφορά και αυτό ισχύει και για άλλες Παρατάξεις της μειοψηφίας, στηρίζαμε ό,τι θεωρούσαμε σωστό και δημιουργικό. Το γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι όπου και αν ανήκουν. Το ναι και το όχι μας ήταν πάντα τεκμηριωμένο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις καθαρισμού, που σημειωτέον κοστίζουν αρκετά στους συμπολίτες μας:

Στηρίζαμε ό,τι έχει σχέση με αντιπυρική προστασία (καθαρισμοί ξερών χόρτων, κ.λπ.), αντιλαμβανόμενοι την επικινδυνότητα και παρά τις ενστάσεις μας για κακό σχεδιασμό. Στηρίζαμε επίσης αυτές που απαιτούσαν εξοπλισμό που δεν διέθετε ο Δήμος (κοπή ψηλών δένδρων, που απαιτούσαν ψηλά γερανοφόρα οχήματα).

Επισημαίνω σαν παράδειγμα, ότι ακόμη και πέρυσι, διακρίνοντας κάποια επικινδυνότητα, στηρίξαμε την εργολαβία απομάκρυνσης μπάζων. Και όμως ένα χρόνο μετά, δεν έχει αρχίσει ακόμη να εκτελείται. Γιατί άραγε να ψηφίσουμε τη φετινή;

Για τις υπόλοιπες, τα πρώτα χρόνια, τις στηρίζαμε, προειδοποιώντας όμως κάθε φορά ότι επειδή επρόκειτο για αντιοικονομικές επιλογές, θα επανακαθορίζαμε τη στάση μας στο μέλλον, στην περίπτωση μη λήψης μέτρων για την αξιοποίηση του υπάρχοντος Δημοτικού εξοπλισμού (π.χ. παραμένουν επί έτη αναξιοποίητα τρία φορτηγά με αρπάγες).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ζαμάνης δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μια Κρατική Διοικητική μονάδα με διατεταγμένους υπαλλήλους, τους Δημοτικούς

Συμβούλους. Ότι για να στηριχθεί κάτι πέραν της Παράταξής του, θα έπρεπε να προηγείται διάλογος που να οδηγεί σε συναινέσεις. Μάλιστα δε για ένα λόγο παραπάνω, ο κ. Ζαμάνης είναι Δήμαρχος του 28% και συνέκλιναν στο δεύτερο γύρο και άλλες δυνάμεις για να εκλεγεί, ενώ μετά τις αποχωρήσεις 5 άξιων στελεχών του, λόγω των αδιεξόδων της πολιτικής του, διαθέτει πλέον πολύ ισχνή πλειοψηφία στο Δ.Σ.

Ο.Δ.: Και με την λεγόμενη εργολαβία ‘’Τοξότη’’, για την αποχέτευση, τι συνέβη;

Γ.Φ.: Εδώ και αν στηρίξαμε απλόχερα. Για το έργο αυτό πάρθηκαν τρεις αποφάσεις. Για παράταση δύο χρόνων, για υποκατάσταση του ακατάλληλου αναδόχου από άλλον και τέλος νέα παράταση 18 μηνών. Παρά τις προφανείς ευθύνες του κ. Ζαμάνη, αφού το έργο έπρεπε να περαιωθεί σε 2 έτη και σήμερα μετά από σχεδόν 5 έτη, βρίσκεται περίπου στο 35%, κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, στηρίξαμε αυτές τις αποφάσεις, δίδοντας ελπίδα για την ολοκλήρωσή του.

Δυστυχώς και πάλι έχει παρέλθει ο μισός χρόνος, από τη νέα 18μηνη παράταση και πάλι το έργο εμφανίζει χαμηλή πρόοδο. Ασκώ πίεση στα Δημοτικά Συμβούλια να ενεργοποιηθεί η Δημοτική Αρχή. Μάταια δυστυχώς και γι’ αυτό φοβάμαι ότι η επόμενη Δημοτική Αρχή θα βρεθεί μπροστά σε νέο αδιέξοδο.

Ειλικρινά, βλέπετε εσείς ύστερα από αυτά κάποια ανευθυνότητα;

Ο.Δ.: Ο κ. Ζαμάνης επιμένει παρά τις εξαντλητικές, είναι η αλήθεια, εξηγήσεις που έχετε δώσει για τη νέα Παράταξη ‘’Δύναμη Ευθύνης’’, αποδίδοντάς σας, ότι αλλάξατε γνώμη και ‘’επιστρέφετε με τον κ. Καλαφατέλη’’. Έχετε κάτι να προσθέσετε πάνω σε αυτό;

Γ.Φ.: Έχει διερωτηθεί άραγε ο κ. Ζαμάνης, γιατί η ‘’Συμμαχία για τον Πολίτη’’, μια Παράταξη, αρχών και αξιών, με συλλογικά όργανα, με φιλοσοφία για συναινέσεις και συνεργασίες χωρίς προκαταλήψεις, συζήτησε με σχεδόν όλους τους άλλους εκτός από την δική του Παράταξη; Είχαμε άραγε κάποιο προηγούμενο;

Το εντελώς αντίθετο. Τον είχαμε δει νέο και φέρελπι και προσβλέπαμε για μια ποιοτική αναβάθμιση της Δημοτικής Λειτουργίας. Αντί γι’ αυτό, είδαμε πρωτοφανή έλλειψη οράματος και σχεδίου, συγκεντρωτική λειτουργία, πελατειακές σχέσεις, απουσία δημοκρατικού διαλόγου και λογοδοσίας, αδιαφάνεια με σωρηδόν απευθείας αναθέσεις, επίσης πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα, με όλα τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου ανοικτά και με καμιά μεγάλη επιλογή να μην έχει δρομολογηθεί, μετά από μια 5ετή θητεία. Συνεπώς μετά από αυτά, τι να συζητήσουμε μαζί του;

Για τον κ. Καλαφατέλη, έχουμε εξηγήσει ότι ασκήσαμε την κριτική μας, κυρίως στον τρόπο που συγκρότησε το 2010 τον συνδυασμό του, χωρίς ένα επεξεργασμένο προγραμματικό πλαίσιο, που να αποτελεί το συνδετικό ιστό των μελών του και δεν πέσαμε έξω με τις εξελίξεις.

Επαναλαμβάνω ότι σήμερα η Παράταξή μας ‘’Συμμαχία για τον Πολίτη’’ (Βορριάς), η ‘’Ενωτική Πρωτοβουλία’’ (Καλαφατέλης), καθώς και η Κίνηση ‘’Δράση ΣυνΠολιτών’’ (Υφαντής), κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου, πάνω σε συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, συμφωνήσαμε και δημιουργήσαμε τη ‘’Δύναμη Ευθύνης’’, για να το υλοποιήσουμε. Δηλ. πρακτικά διορθώνουμε το έλειμμα του 2010 και γι’ αυτό αισιοδοξούμε.

Ο κ. Ζαμάνης, όλα αυτά τα αποσιωπά και στέκεται στο παρελθόν. Κατανοούμε την εκλογική τακτική του αλλά δεν θα την αφήσουμε άκριτη. Του διαμηνύουμε λοιπόν να τα αφήσει αυτά και να μας απαντήσει, αν συμφωνεί ή όχι για παράδειγμα, με τις θέσεις μας:

 Να σχεδιάζεται η Δημοτική πολιτική κεντρικά και η εφαρμογή της να γίνεται από τα Τοπικά Συμβούλια, μέσα από την αποκέντρωση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων.

 Να θεσμοθετηθούν αμέσως, συγκεκριμένοι κανόνες διαφάνειας, στη θέση της σημερινής αδιαφάνειας και των απευθείας αναθέσεων.

Να θεσμοθετηθεί συγκεκριμένη διαδικασία Δημοκρατικού προγραμματισμού και λογοδοσίας.

Ο.Δ.: Κύριε Φωτάκη, σας ευχαριστώ.