logo


Πάνω από 20 ερωτήματα σχετικά με τον απολογισμό της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2015, τη χρονιά που αποκαλύφθηκαν τα οικονομικά ελλείμματα και κάηκαν τα γραφεία των Επιτροπών, διατύπωσε στην πρόσφατη (19/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης. Όλα ανεξαιρέτως εντούτοις έμειναν αναπάντητα μια που η Δημοτική Αρχή, δια του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, επέλεξε να μην απαντήσει. Κι αυτό σε διαφοροποίηση προηγούμενης στάσης της, γιατί το θέμα δεν είχε έρθει για πρώτη, αλλά για τρίτη, φορά. Τότε μάλιστα, στις 22 Ιανουαρίου 2019, όταν ο κ. Καλαφατέλης είχε διατυπώσει αντίστοιχη σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων, τόσο ο κ. Ζαμάνης, όσο και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Π. Τσούκας, αλλά και η Ξ. Νταγκαλή, Πρόεδρος της Επιτροπής το 2015, είχαν προσπαθήσει αλλά δεν είχαν κατορθώσει να δώσουν πειστικές απαντήσεις, με αποτέλεσμα το θέμα να αναβληθεί. Τι άραγε μεσολάβησε από την προθυμία για απαντήσεις του Ιανουαρίου μέχρι την πλήρη απροθυμία του Μαρτίου;

“Είχατε εκπροσώπους στη Σχολική Επιτροπή που θα μπορούσαν να ζητήσουν διευκρινίσεις όταν ο απολογισμός είχε έρθει εκεί προς έγκριση, παρόντων των λογιστών και με όλα τα παραστατικά επιτόπου”, ήταν η απάντηση του κ. Ζαμάνη. Ο ίδιος υπογράμμισε, επιπλέον, πως η έγκριση του απολογισμού, που- σημειωτέον- έχει γίνει με επιφύλαξη τόσο από τη Σχολική Επιτροπή όσο και από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, γίνεται για τυπικούς λόγους από το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να σταλεί στον Επίτροπο και να ξεκινήσει ο κατασταλτικός έλεγχος.

Στη Σχολική Επιτροπή όμως δεν μετέχουν όλες οι παρατάξεις, υπενθύμισε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, που ζήτησε το αυτονόητο, να ενημερωθεί δηλαδή το ανώτατο όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, για μια υπόθεση που τη χαρακτήρισε “βυθώδη”, που έχει ταλανίσει την πόλη και την οποία η Δημοτική Αρχή έχει αρνηθεί να αντιμετωπίσει εξαρχής με διαπαραταξιακή συνεργασία. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Γ. Ζυγούνα από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, που στο παρελθόν είχε χρηματίσει οικονομικά υπόλογος για τη Σχολική Επιτροπή στον προκαλλικρατικό Δήμο Άνοιξης: “ Με πρόσκληση του τότε Προέδρου της Επιτροπής, ήμουν πάντα παρών τότε στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έδινα απαντήσεις στους αιρετούς. Και το ίδιο ζητώ και σήμερα- να μην ξαναψηφισθούν απολογισμοί των Σχολικών Επιτροπών αν δεν είναι εδώ οι Πρόεδροί τους για να μας δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματά μας, γιατί αυτοί γνωρίζουν όλα τα ζητήματα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζυγούνας. Προσέθεσε, τέλος, πως απολογισμό που έχει εγκριθεί με οριακές πλειοψηφίες από τα αρμόδια όργανα, ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει. Ενώ προέβλεψε πως τα θέματα με τις Σχολικές Επιτροπές θα αναχθούν σε κεντρικά σημεία της αντιπαράθεσης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που μόλις ξεκίνησε.

Αξίζει, τέλος, να τονισθεί εδώ πως- σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη- ποινικές ευθύνες θα αναζητηθούν και για άλλα τρία άτομα που εμπλέκονται στα ελλείμματα της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το διάστημα 2013-2014, δεν θέλησε όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω πληροφορίες, αν δεν δει γραμμένα τα σχετικά στοιχεία.

Η συζήτηση, που περιελάμβανε ακόμη τη σύγκρουση Ζυγούνα- Στάικου για τη… Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και σχόλια εκτός μικροφώνου τόσο από αιρετούς όσο και από παρευρισκόμενους δημότες, οι οποίοι μιλούσαν για λαμόγια και κλοπές, ολοκληρώθηκε με την έγκριση του απολογισμού για το 2015 κατά πλειοψηφία: 14 παρόντα εκείνη την ώρα μέλη της Δημοτικής Αρχής έδωσαν θετική ψήφο, έναντι των 7 ψήφων εκ μέρους των παρατάξεων της μειοψηφίας, που δεν ενημερώθηκαν ποτέ σε τι αφορούσαν τα αποκαλούμενα στον απολογισμό “απροσδιόριστα έξοδα”, σε τι ύψος έφτασε τελικά η επιχορήγηση του Δήμου προς την Επιτροπή για το 2015, πόσο τελικά ήταν το αποθεματικό που παραδόθηκε στη νέα Δημοτική Αρχή στα τέλη του 2014 και πολλά άλλα.

Αντίστοιχη ήταν και η έγκριση, μια εβδομάδα αργότερα, την Τρίτη 26/3, των απολογισμών της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτή τη φορά, με 18 θετικές ψήφους από την πλειοψηφία και 6 αρνητικές από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Εν προκειμένω, επιφύλαξη δεν υπήρξε καμία.