logo


Η προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε και επισήμως στις 26 Μαρτίου έφερε και το πρώτο προεκλογικό φάουλ, και μάλιστα από μια παράταξη που υποστηρίζει πως φέρνει τις “νέες και φρέσκες ιδέες στα δημοτικά μας πράγματα”. Ο λόγος για τη χθεσινή (27/3) ανοιχτή πρόσκληση που η παράταξη «Η πόλη μας- Το σπίτι μας» με επικεφαλής τον Χ. Τσεβά απηύθυνε προς τις λοιπές δημοτικές παρατάξεις, μεταξύ άλλων και για τη συγκρότηση κοινών ψηφοδελτίων στις Δημοτικές Κοινότητες.

Την εν λόγω πρόσκληση όμως, όπως είναι γνωστό, είχε ήδη απευθύνει πριν από έναν και πλέον μήνα η παράταξη «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», της οποίας η αντίδραση ήταν άμεση και σε υψηλούς τόνους, στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Η Πρόταση, η “νέα” Πρόταση και η Πολιτική Ηθική.

29 Μαρτίου 2019

Όταν στις 14 Φεβρουαρίου 2019 η παράταξή μας με πλήρη ευθύνη και διαφάνεια κατέθεσε την δημόσια πρόταση συνεργασίας προς όλες τις παρατάξεις για κοινή κάθοδο στις επτά δημοτικές κοινότητες, με την κατάρτιση ενιαίου ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, ώστε αφενός να αναδείξουμε όλα όσα μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν και αφετέρου να προσφέρουμε την ευκαιρία στους Δημότες να εκλέξουν τους καλύτερους σε κάθε τοπική κοινότητα, δεν φανταζότανε ότι η πρότασή μας αυτή θα παρουσιαζότανε εκ νέου στις 27 Μαρτίου 2019, ως δική της πρόταση, από την παράταξη «Η πόλη μας, το σπίτι μας».

Αν το «νέο» που εκφράζει αυτή η παράταξη είναι η οικειοποίηση (για να μην χρησιμοποιήσουμε την λέξη υποκλοπή) δημόσιων προτάσεων, τότε πράγματι υπάρχει πρόβλημα αντίληψης για την συμμετοχή στα κοινά, τις συναινέσεις, τις συνεργασίες. Υπάρχει πρόβλημα πολιτικής ηθικής, τουλάχιστον για όσους πιστεύουν ότι στην πολιτική υπάρχει ηθική.

Όταν, την ίδια στιγμή που γίνονται συζητήσεις από τους επικεφαλής σχεδόν όλων των παρατάξεων, για την αποδοχή ή όχι της δημόσιας πρότασής μας και την διαμόρφωση των τελικών όρων και προϋποθέσεων, δημοσιοποιείται νέα Ανοιχτή Πρόσκληση της παράταξης «Η πόλη μας, το σπίτι μας», τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Ίσως δημιουργεί το κατάλληλο άλλοθι σε τρίτους που θέλουν να εμφανιστούν δήθεν συναινετικοί ή που επιθυμούν κοινά τοπικά ψηφοδέλτια αλλά «κωλύονται» να κάνουν αποδεκτή μια πρόταση της παράταξής μας! Ο καιρός θα δείξει.

Παράλληλα, αθέμιτες πρακτικές που διαπιστώνονται το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. η δελεαστική προσέγγιση, από παρατάξεις ή στελέχη τους, υποψηφίων άλλων παρατάξεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί μολύνουν το πολιτικό κλίμα και, ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι πολύ μικρός ο τόπος μας για να μένουν κρυφές.

Στην πολιτική όλα γίνονται, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει και η πολιτική μπέσα. Και αυτή αφορά κυρίως πρόσωπα και όχι παρατάξεις ή κόμματα. Καθένας με τις πράξεις του και τους λόγους του, γράφει την ιστορία του. Και φυσικά, ουδείς κατέχει την απόλυτη γνώση ή την απόλυτη σοφία. Πατρότητα προτάσεων όμως υπάρχει και η ανωτερότητα οποιουδήποτε αποδεικνύεται από την αναγνώριση των «αντιπάλων» του, που στην συγκεκριμένη περίπτωση υποτίθεται ότι είναι συναγωνιστές για το καλό του τόπου.

Τα λάθη βέβαια, γίνονται για να διορθώνονται. Και καλύτερα να ξεκαθαριστούν διάφορες καταστάσεις τώρα, εν όψει εκλογών, γιατί, αν έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την αυριανή πορεία τους στο δημοτικό συμβούλιο στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, τότε πράγματι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της παράταξής μας είναι ζωντανή, οι συζητήσεις με όσες παρατάξεις έχουν ενδιαφερθεί βρίσκονται στην ολοκλήρωσή τους και κάθε παράταξη που μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί ή δεν έχει οριστικοποιήσει την απόφασή της είναι ευπρόσδεκτη. Για το καλό του δήμου και των δημοτών.

Νίκος Κλήμης

Υποψήφιος Δήμαρχος  Διονύσου

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ