logo


Στα βήματα της τέως Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού κ.λπ. Α. Στασινοπούλου περπάτησε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Διούσου Μ. Τσαμπαρλή, που στη χθεσινή (19/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απουσίασε σε κρίσιμη ψηφοφορία, που απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα το σχετικό θέμα να καταψηφισθεί.

Πιο συγκεκριμένα, είκοσι μία θετικές ψήφους απαιτούσε για την έγκρισή της η πρόταση της Διοίκησης για την αντικατάσταση του Π. Συμεωνίδη, τοπικού συμβούλου της Δροσιάς με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Γηροκομείου Δροσιάς. Το θέμα, υπενθυμίζεται, συζητήθηκε για δεύτερη φορά στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, μια που την Τρίτη 5 Μαρτίου η πρόταση της Διοίκησης να αντικατασταθεί ο κ. Συμεωνίδης από άλλο σύμβουλο προερχόμενο από την παράταξη της πλειοψηφίας, είχε καταψηφισθεί, γιατί στο καταστατικό του Γηροκομείου προβλέπεται και θέση για μέλος προερχόμενο από τη μειοψηφία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η Δημοτική Αρχή, με τον εισηγητή Αντιδήμαρχο Β. Δαρδαμάνη, έκανε εντέλει δεκτή την πρόταση της μείζονος μειοψηφίας για αντικατάσταση του κ. Συμεωνίδη από το Ν. Καρυστινό που προέρχεται από την Ενωτική Πρωτοβουλία- και έφθασε η ώρα της ψηφοφορίας, η οποία κάθε φορά, παγίως, εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, διεξάγεται ως εξής:

Η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Α. Λουκάτου, που προέρχεται από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, εκφωνεί τα ονόματα των μελών του Σώματος.  Όσα είναι παρόντα δίνουν την ψήφο τους, καταγράφονται οι απόντες, και εν συνεχεία επαναλαμβάνονται τα ονόματα των απόντων, για την περίπτωση που κάποιος σύμβουλος είτε δεν έχει ακούσει το όνομά του είτε απουσιάζει προσωρινά εκτός αιθούσης. Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ανακοινώνεται το αποτέλεσμα και δεν είναι δυνατή καμιά άλλη παρέμβαση- γι’ αυτό και πολλές φορές, έχει αφαιρεθεί ο λόγος από συμβούλους που θέλοντας να δικαιολογήσουν την ψήφο τους, επιδίδονται σε επιπλέον τοποθετήσεις.

Έτσι έγινε και χθες: Η κ. Λουκάτου κάλεσε τους συναδέλφους της έναν-έναν να ψηφίσουν, κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν, έτσι τους ξανακάλεσε, και πράγματι οι περισσότεροι ψήφισαν, θετικά μάλιστα. Εκτός από τη σύμβουλο της Δημοτικής Αρχής Μ. Τσαμπαρλή, η οποία παρευρισκόταν στη συνεδρίαση αλλά απουσίαζε και τις δυο φορές που εκφωνήθηκε το όνομά της στη συγκεκριμένη ψηφοφορία και ξαναμπήκε στην αίθουσα αμέσως μετά από την καταμέτρηση των ψήφων. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδειξε πως και αυτή τη φορά το θέμα είχε καταψηφιστεί, μια που είχε συγκεντρώσει 20 θετικές ψήφους. Η ψήφος δηλαδή της κ. Τσαμπαρλή θα είχε αποδειχθεί καθοριστική για την έγκριση του θέματος.

Όλοι το αντελήφθησαν αυτό- αλλά λίγοι κατανόησαν την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, που, κατά πρωτοφανή παρέκκλιση της παραπάνω διαδικασίας, ζητούσε την επανάληψη της ψηφοφορίας με τη συγκατάθεση των παρατάξεων, ώστε το θέμα να υπερψηφιστεί. Και όταν οι παρατάξεις τέτοια συγκατάθεση δεν έδωσαν, τις κατηγόρησε ότι μένουν προσκολλημένες στον τύπο, γιατί δεν θέλουν να προχωρήσει η λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείου.

Τα περισσότερα πυρά κατευθύνθηκαν, όπως ήταν φυσικό, κατά της μείζονος μειοψηφίας: “Εφόσον εμείς δείξαμε διάθεση συναίνεσης και ψηφίσαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου αυτόν που εσείς υποδείξατε, δείξτε κι εσείς αντίστοιχη διάθεση και δεχτείτε να ξαναγίνει η ψηφοφορία με κάποιον τρόπο”, είπε σε ελεύθερη μετάφραση ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης και κάλεσε τον επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλη να συγκατατεθεί στο αίτημα αυτό. Ο τελευταίος επέμεινε πως η ψηφοφορία είχε ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα ο κ. Ζαμάνης να σηκώσει τους τόνους και να καταγγείλει πως “οι άνθρωποι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας δεν θέλουν να δουλέψει το Γηροκομείο”- με τη διαφορά πως και οι τρεις παρόντες σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας, Γ. Καλαφατέλης, Γ. Κανατσούλης και Γ. Τσουδερός, είχαν υπερψηφίσει το θέμα!

Στη γενικευμένη φραστική αντιπαράθεση που ακολούθησε, τα… σκάγια πήραν και τη Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, που με σημερινή της ανάρτηση στο facebook, καταγγέλλει πως- μετά από 4,5 χρόνια θητείας, στη διάρκεια της οποίας τηρεί τις διαδικασίες κατά γράμμα- κατηγορήθηκε από τη Διοίκηση πως κάνει πολιτικό παιχνίδι, γιατί επέμενε πως όταν μια ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να επαναληφθεί με κανέναν τρόπο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αν και στην αίθουσα βρίσκονταν και δυο υπηρεσιακοί παράγοντες, για την υποβοήθηση του έργου του Δημοτικού Συμβουλίου, εντούτοις η άποψή τους δεν ζητήθηκε.

Έτσι χτες, είχαμε επανάληψη του σκηνικού που είχε διαδραματισθεί σε παλαιότερη κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2017, όταν η τέως Αντιδήμαρχος Α. Στασινοπούλου είχε λείψει προσωρινά από την αίθουσα την ώρα που διεξαγόταν η επίσης τότε κρίσιμη- κρισιμότερη ίσως- ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως όλοι ασφαλώς θυμούνται, κανείς και από καμιά παράταξη τότε δεν είχε κάνει την παραμικρή νύξη για επανάληψη της ψηφοφορίας.

*(Φωτογραφίες αρχείου)