logo


Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων η εκδίκαση της μηνυτήριας αναφοράς που ο Δήμος Διονύσου και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν καταθέσει κατά της Λ. Μήλα, η οποία εγκαλείται για κατ’ εξακολούθηση πρόθεση παράνομης ιδιοποίησης χρηματικών ποσών, ενόσω ήταν Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής το διάστημα 2013-2014.

Η συζήτηση της υπόθεσης ξεκίνησε με το συνήγορο υπεράσπισης της κ. Μήλα Ν. Σκλαβουνάκο να καταθέτει  ενστάσεις που αφορούν στη νομιμότητα παράστασης πολιτικής αγωγής τόσο της Σχολικής Επιτροπής, όσο και του Δήμου Διονύσου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκλαβουνάκος υποστήριξε πως για να είναι νόμιμη η συγκρότηση σε Σώμα ενός Νομικού Προσώπου, ώστε να μπορεί και να λαμβάνει νόμιμες αποφάσεις, πρέπει να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Στην περίπτωση όμως της Σχολικής Επιτροπής, τέτοια δημοσίευση δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα τόσο η απόφαση για την υποβολή της μήνυσης όσο και η απόφαση για διορισμό δικηγόρου, να είναι ανυπόστατες.

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό πως στην υπόθεση έχει γίνει δεκτό πόρισμα ελέγχου από ανεξάρτητο εισαγγελικό εμπειρογνώμονα, που προσδιορίζει έλλειμμα στο ταμείο της Σχολικής Επιτροπής ύψους 24.000 ευρώ περίπου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα φερόμενα ως οφειλόμενα ποσά είναι προς ΔΕΚΟ, δηλαδή τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ. Αυτά όμως πληρώνονται από κρατικά κονδύλια, προοριζόμενα ρητά για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, και όχι από τη δημοτική επιχορήγηση. Δεν προκύπτει, συνεπώς, οικονομική ζημία για το Δήμο Διονύσου, ο οποίος δεν νομιμοποιείται να παρίσταται ως πολιτική αγωγή και πρέπει να απορριφθεί, όπως ζήτησε ο κ. Σκλαβουνάκος.

Τις παραπάνω ενστάσεις επιχείρησε να αντικρούσει για λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής η δικηγόρος Κ. Παπαγρηγορίου, αδελφή του ειδικού συμβούλου του Δημάρχου, και για λογαριασμό του Δήμου ο δικηγόρος Γ. Γαλετάκης, που είχε διορισθεί πριν από μόλις μια εβδομάδα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Η κ. Παπαγρηγορίου ισχυρίστηκε πως  αρκεί η δημοσίευση σε ΦΕΚ το μακρινό 2011, όταν συγχωνεύθηκαν σε δυο οι επιμέρους Σχολικές Επιτροπές των σχολικών μονάδων από τις 7 Δημοτικές Κοινότητες και πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση των- δυο πλέον- Επιτροπών σε Σώμα, και έκτοτε δεν απαιτείται άλλη δημοσίευση.

Η ίδια, επιπλέον, υποστήριξε πως τα χρήματα της δημοτικής και της κρατικής επιχορήγησης προς τα σχολεία δεν εξειδικεύονται αναφορικά με το σκοπό τους, διατιθέμενα όλα για τις σχολικές ανάγκες αδιακρίτως. Συνεπώς οικονομική ζημία υφίσταται και για το Δήμο Διονύσου.

Ανέκυψε τέλος το θέμα του νόμιμου διορισμού του κ. Γαλετάκη εκ μέρους του Δήμου, μια που δεν διασαφηνίστηκε επιτόπου αν η σχετική απόφαση είχε- ή όχι- δημοσιευθεί στη Διαύγεια, όπως επιβάλλεται.

Εν αναμονή της προσκόμισης αυτής της δημοσίευσης, και μετά από μόλις μισής ώρας συζήτηση, στις 12 το μεσημέρι η Εισαγγελέας πρότεινε- και το Δικαστήριο έκανε δεκτή- τη διακοπή της συζήτησης για την Τρίτη 9 Απριλίου.

Στην αίθουσα παρευρίσκονταν σήμερα από πλευράς Δήμου Διονύσου ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, καθώς και οι μάρτυρες Π. Χρονόπουλος, δημοτικός σύμβουλος που είχε διαδεχθεί την κ. Μήλα στην Προεδρία της Σχολικής Επιτροπής, Λ. Κανακάρη σημερινή Πρόεδρος της Επιτροπής, Ξ. Νταγκαλή πρώην Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και νυν ειδική σύμβουλος του Δημάρχου για θέματα Παιδείας και Κ. Σαββοπούλου (υπάλληλος του Δήμου που διεκπεραιώνει τη γραμματειακή υποστήριξη των Σχολικών Επιτροπών, παλιότερα και των δυο, σήμερα μόνον της Πρωτοβάθμιας), ενώ απούσα καταγράφηκε η Κ. Γκιζελή, δημοτική σύμβουλος, που είχε διατελέσει Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας. 

Από την πλευρά της κατηγορουμένης, μάρτυρες υπεράσπισης ήταν ο Στ. Μιχιώτης (δημότης, μέλος της Σχολικής Επιτροπής παλιότερα), Α. Κώνστα (επίσης), Γ. Καλαφατέλης (τέως Δήμαρχος), Κ. Τσαλτούμη (πρώην δημοτική σύμβουλος) και ο κ. Ανδρουτσόπουλος.