logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ύστερα από την καταγγελία του απερχόμενου Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, για δήθεν εμπόδια της αντιπολίτευσης στην καθαριότητα και ανακύκλωση για μικροπολιτικούς λόγους, οφείλουμε να ενημερώσουμε με σαφήνεια και ευθύνη τους δημότες του Διονύσου με τα παρακάτω.

Οι παρατάξεις Ενωτική Πρωτοβουλία και Νέα Πνοή, έχoυν επανειλημμένως επισημάνει την έλλειψη σχεδίου και συστήματος για την καθαριότητα και έχουν επίσης επανειλημμένως καταθέσει προτάσεις για τη βέλτιστη διαχείριση αυτού του ευαίσθητου τομέα. Στις σχετικές ερωτήσεις των παρατάξεων για το ζήτημα της καθαριότητας η αρμόδια Αντιδήμαρχος είτε απαντούσε με αοριστίες, είτε κώφευε.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Παρατηρείται έλλειψη προσωπικού, που συνοδεύεται όμως από μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά τουλάχιστον 25%, βάσει των επισήμων στοιχείων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Αλλά παρά τη δυνατότητα που προσφέρεται στους Δήμους τα τελευταία δυο χρόνια για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, αυτή δεν έχει ούτε κατ’ ελάχιστον αξιοποιηθεί. Κατά συνέπεια ο μηχανολογικός εξοπλισμός που υπάρχει δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Επίσης, ο στόλος οχημάτων είναι ηλικίας από 5 έως 13 ετών και τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση για την ανανέωσή του. Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που εξασφαλίσθηκε απορριμματοφόρο ήταν επί Δημαρχίας κ. Καλαφατέλη το 2013.

Η διαφωνία σύσσωμης της αντιπολίτευσης δεν αφορούσε στη λύση του προβλήματος της αποκομιδής, αλλά στην επιλογή της ανάθεσής της σε εργολάβο.

Η πρακτική αυτή της Δημοτικής αρχής, έχει επαναληφθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα και αποτελεί μεθόδευση με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα:

• υποκατάσταση των υπηρεσιών του δήμου από ιδιώτες, με παρεχόμενες υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας και μεγάλου κόστους,

• ανάθεση έργων σε «κολλητούς» και υμετέρους με αδιαφανείς διαδικασίες με συνέπεια την οικονομική βλάβη των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η Αντιδήμαρχος επικαλέστηκε μεν την καλή εικόνα του Δήμου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, που θα κοστίσουν 250.000 ευρώ για την αποκομιδή ανακύκλωσης και 130.000 για τα ογκώδη απορρίμματα. Ωστόσο πρόκειται για δημοτικούς πόρους που αν αθροιστούν μπορούν να δώσουν τουλάχιστον τρία απορριμματοφόρα για την καθαριότητα του Δήμου.

Τέλος να διασαφηνιστεί ότι οι εργολαβίες που καταψηφίστηκαν, αφορούσαν στην ανακύκλωση και τα ογκώδη απορρίμματα και όχι εκείνη που αφορούσε στον καθαρισμό οικοπέδων για πυροπροστασία, η οποία και υπερψηφίστηκε.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, κρίνουμε ανυπόστατα τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Ζαμάνης, ο οποίος κατηγορεί συλλήβδην όλες τις παρατάξεις, με το ίδιο ασαφές σκεπτικό (δήθεν) μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οι παρατάξεις Ενωτική Πρωτοβουλία και Νέα Πνοή, με υπευθυνότητα και αίσθημα χρέους απέναντι στους δημότες του Δ. Διονύσου και τα συμφέροντά τους, ρίχνουν φως στην αλήθεια και αποκρούουν με σθένος και επιχειρήματα κάθε κακόβουλη και ανυπόστατη κατηγορία.

Γραφείο Τύπου Ενωτικής Πρωτοβουλίας