logo


Τέσσερα θέματα απαιτούσαν αυξημένη πλειοψηφία για την έγκρισή τους προχθές Τρίτη 5 Μαρτίου από το Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου η συνεδρίαση- αν και με 65 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη- ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τα τρία πρώτα αφορούσαν στην αποκομιδή της ανακύκλωσης, των ογκωδών αντικειμένων και του καθαρισμού των οικοπέδων για πυροπροστασία, που προτείνονταν να δοθούν σε ιδιώτη, με συνολικό προϋπολογιζόμενο κόστος 437.400 ευρώ- 250.000 ευρώ για την ανακύκλωση, 130.000 ευρώ για τα ογκώδη και 57.400 για την πυροπροστασία. Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Α. Πέππα, ο Δήμος δεν μπορεί να εκτελέσει τις παραπάνω υπηρεσίες με ίδια μέσα, επειδή έχει έλλειψη προσωπικού, ο στόλος των οχημάτων του παρουσιάζει συνεχή προβλήματα λόγω γήρανσης, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης δεν παρέχει βοήθεια στο Δήμο, έτσι προκρίθηκε η λύση του ιδιώτη εργολάβου για την καλή εικόνα της πόλης και την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη.

Οι διευκρινίσεις της κ. Πέππα, που δόθηκαν και στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έπεισαν τις παρατάξεις της μειοψηφίας- αν και όχι και για τους ίδιους λόγους:

Τεσσεράμιση χρόνια μετά από την ανάληψη της Διοίκησης από τη Δημοτική Αρχή, ο σχεδιασμός στον τομέα της καθαριότητας παραπέμπει σ’ αυτόν που ακολουθούσαν οι 7 Δημοτικές Κοινότητες στην προ Καλλικράτη εποχή. Ο στόλος των οχημάτων που γερνάει ταχύτατα δεν έχει ανανεωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον. Παρά τη δυνατότητα προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου που δίδεται στους Δήμους το τελευταίο διάστημα, καμιά προσπάθεια δεν έχει γίνει για την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο μηχανολογικός εξοπλισμός, γιατί δεν υπάρχουν τα αναγκαία άτομα. Έτσι νοσεί συνολικά η αποκομιδή των απορριμμάτων. Κι αυτό παρά τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 25% τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτά με λίγα λόγια είπαν τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, όσο και ο συνάδελφός του από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης, αλλά και ο Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου. Ο τελευταίος μάλιστα προσέθεσε πως από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων που εκπονήθηκε στο Δήμο Διονύσου το 2015, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, δεν έχει εφαρμοστεί απολύτως τίποτα. Και έτσι, από την απραξία της Δημοτικής Αρχής, που οδηγεί την εν λόγω υπηρεσία σε πλήρη απαξίωση, δημιουργήθηκε η ανάγκη για τις εργολαβίες στους ιδιώτες, όπως υπογράμμισαν οι παραπάνω δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ υπενθύμισαν ότι ποτέ δεν έχει εισακουστεί η παραμικρή πρόταση ή υπόδειξη των μειοψηφιών πάνω στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Τελείως διαφορετική αφετηρία είχε, από την άλλη πλευρά, η τοποθέτηση του Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που κατήγγειλε ότι και η νυν και η τέως Διοίκηση του Δήμου κινούνται με βάση την ανταποδοτικότητα και τα κοινωνικοικονομικά κριτήρια, με στόχο να παραχωρούνται δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες. Και μάλιστα υπηρεσίες για τις οποίες έχουν φορολογηθεί οι πολίτες, συνεπώς τις έχουν ήδη πληρώσει. Καμιά μέριμνα δεν λαμβάνεται ούτε για προμήθεια εξοπλισμού ούτε για προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, με αποτέλεσμα ως μόνη λύση να φαντάζουν οι εργολάβοι, που στόχος τους, όπως συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι μόνο το κέρδος, ενώ η εργασία που εκτελούν δεν είναι μόνο ακριβή αλλά και επικίνδυνη. Προσκόμισε επιπλέον φωτογραφίες από το χριστουγεννιάτικο στολισμό σε πλατεία του Αγ. Στεφάνου, που είχε ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο και όπου τα παιδάκια φαίνονται να παίζουν δίπλα σε γυμνά καλώδια!

Για τους παραπάνω λόγους οι τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, καταψήφισαν τις δυο από τις τρεις εργολαβίες- υπερψηφίζοντας μόνο αυτήν που αφορά στον καθαρισμό των οικοπέδων για την πυροπροστασία. Αυτούς τους λόγους θεώρησε μικροπολιτικούς ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης σε προσωπική του χθεσινή καταγγελία, και τσουβάλιασε τους πάντες, φωτογραφίζοντάς τους ως περίπου ολετήρες της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί και τούτο: Στη συζήτηση παρενέβησαν με ιδιατέρως έντονο τρόπο και εργαζόμενοι στην καθαριότητα που παρευρέθησαν στη συνεδρίαση για μισθολογικά τους θέματα. Εδώ και μήνες, τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Μ. Αφίφης, επαναλαμβάνουν επιτακτικά το αίτημά τους για την τροποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών, ώστε να φανούν οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου σε προσωπικό. Αυτή η τροποποίηση που- σημειωτέον- εκκρεμεί από το 2016, ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η πρόσληψη νέου προσωπικού, παρά τις σχετικές προσκλήσεις και τους διαγωνισμούς. Μαζί με το γερασμένο στόλο των οχημάτων, τις ελλείψεις σε εργαζόμενους και την παντελή απουσία διαλόγου με το προσωπικό ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι ανάγκες της πόλης, αποτυπώνουν μια εικόνα συνεχούς απαξίωσης της υπηρεσίας, κατά το Σωματείο. Ο κ. Αφίφης μάλιστα υπογράμμισε πως εφόσον η εν λόγω εργολαβία υπερψηφιζόταν, το Σωματείο θα προχωρούσε σε προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σε συνεργασία με την ΠΟΕ ΟΤΑ, “ώστε με κάθε νόμιμο τρόπο η εισήγηση της Αντιδημάρχου να μείνει στα χαρτιά”.