logo


Ομόφωνα υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου στη χθεσινή (5/3) συνεδρίασή του η επίσης ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου σχετικά με την κεραία κινητής τηλεφωνίας- δεύτερη κατά σειρά!- που πρόσφατα τοποθετήθηκε και λειτουργεί ακριβώς απέναντι από το Γυμνάσιο- Λύκειο της περιοχής σε απόσταση 20 μόλις μέτρων.

Το σχετικό θέμα ήταν τελευταίο, 65ο, στη χθεσινή Ημερήσια Διάταξη, όμως γονείς και κάτοικοι ζήτησαν να προταχθεί, αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε το Σώμα.

Που δεν ήταν η πρώτη φορά που συζητούσε την τοποθέτηση κεραίας στην πόλη: Συνολικά 49 κεραίες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται διάσπαρτες στο Δήμο Διονύσου, 11 από αυτές είναι τοποθετημένες στο Κρυονέρι και δυο απέναντι από το σχολείο , υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Λυκείου Δ. Βάτσος, που χαρακτήρισε το γεγονός “εγκληματικό”, ενώ όλοι θυμήθηκαν τον αγώνα Δημοτικής Αρχής και κατοίκων που δόθηκε για την απομάκρυνση κεραιών από τη Σταμάτα και τον Άγ. Στέφανο πριν από λίγα χρόνια.

Ο αγώνας αυτός, υπενθύμισε ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ξεκίνησε το 2013, όταν κεραία τοποθετήθηκε σε σπίτι στη Σταμάτα, κοντά στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, αλλά οι κάτοικοι και η Δημοτική Αρχή με συντονισμένες προσπάθειες κατόρθωσαν να την απομακρύνουν. Λίγους μήνες αργότερα μπήκε η πρώτη κεραία απέναντι από το Γυμνάσιο- Λύκειο Κρυονερίου, ενώ στην εκπνοή της θητείας της Διοίκησης Καλαφατέλη επιχειρήθηκε να μπει κεραία και στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο. Παράλληλα με τις μαζικές αντιδράσεις και τις δικαστικές ενέργειες, το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του είχε τότε διακηρύξει τη βούληση να μην μπαίνουν κεραίες μέσα στο αστικό ιστό, ενώ είχε θεσπίσει υψηλό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε όσους παραβιάζουν την παραπάνω απόφαση. Την επαναφορά του προστίμου αυτού, που θα λειτουργεί  αποτρεπτικά στην τοποθέτηση κεραιών μέσα στην πόλη, αλλά και την άμεση υλοποίηση της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου μέσα στον Μάρτιο, ζήτησε χθες στην τοποθέτησή του ο κ. Καλαφατέλης.

Και ενώ κάτοικοι και φορείς στο Κρυονέρι βρίσκονται στα Δικαστήρια για την απομάκρυνση της πρώτης κεραίας, αυτής που μπήκε το 2013, δεύτερη κεραία τοποθετήθηκε στο ίδιο σπίτι στα τέλη του 2018, οδηγώντας σε νέες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις.

Αποτέλεσμα ήταν η ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου, στην πρώτη συνεδρίασή του για το 2019, όπου το θέμα έφεραν προς συζήτηση οι τοπικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών Η. Χιώτης και Α. Χατζηαθανασίου, καθώς και η ανεξάρτητη Β. Κάουλα: Να καλύψει πλήρως o Δήμος τη δικαστική δαπάνη, να τοποθετηθούν φίλτρα προστασίας στα παράθυρα του σχολείου με δημοτική δαπάνη, να μετατραπεί το ασύρματο wi-fi του σχολείου σε ενσύρματο, καθώς και να πιέσει ο Δήμος με έγγραφά του τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία, στο κομμάτι που αφορά στην επιτρεπόμενη απόσταση κεραίας από σχολείο.

Τα παραπάνω ήταν και η εισήγηση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, που εξειδίκευσε τη συνδρομή του Δήμου στην άσκηση πρόσθετης παρέμβασης, διορίζοντας δικηγόρο ο οποίος να έχει σχετική εμπειρία. Ανέφερε μάλιστα και περιπτώσεις, όπως το ξενοδοχείο ANASTAZIA στη Δροσιά, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο, που έχει 4 κεραίες στην ταράτσα του. Έτσι, πέρα από την ομοφωνία στη συγκεκριμένη απόφαση για την κεραία στο Κρυονέρι, ο κ. Ζαμάνης ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο αντίστοιχη απόφαση, που να αναθέτει σε δικηγόρο την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων για όλες τις περιπτώσεις. 

Τιτάνιος και πολυμέτωπος είναι ο αγώνας που θα πρέπει να δοθεί απέναντι σε εταιρείες- μεγαθήρια, που είναι κράτος εν κράτει και διαθέτουν πολύ ισχυρή νομική υποστήριξη, επεσήμανε ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου. Ευαισθητοποίηση του κόσμου και κεντρική εκδήλωση, παρουσία και εκπροσώπων της πολιτείας, στην κατεύθυνση τροποποίησης της νομοθεσίας, πρότεινε ο συνάδελφός του από την ίδια παράταξη Σπ. Σπηλιώτης, που επέμεινε στη συγκρότηση αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου για τις εγκαταστάσεις των κεραιών, ιδιαιτέρως για τις αυθαίρετες, με την επιβολή ποινών, καθώς και στην περιοδική μέτρηση των επιπτώσεων από την ακτινοβολία.

Σημαντικό βήμα θεωρήθηκε από τον Γ. Φωτάκη της Νέας Πνοής για το Διόνυσο η πρόσφατη έκδοση δυο δικαστικών αποφάσεων, στην Κόρινθο και την Πάτρα, που διατάσσουν την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ο ίδιος πρότεινε επιπλέον, στην παραπάνω απόφαση να προστεθεί η ενεργοποίηση του αυτοδιοικητικού κινήματος, της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ, με πρωτοβουλία του Δήμου Διονύσου, στην κατεύθυνση πίεσης ώστε να τροποποιηθεί “ο κατάπτυστος νόμος Βορίδη”, τουλάχιστον όσον αφορά στα σχολεία.

Έργα και όχι λόγια, ζήτησε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θ. Κρητικός, και πρότεινε την επιτόπια συμμετοχή και των 41 συναδέλφων του στο κατέβασμα της κεραίας, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο εμπράκτως να αποδείξει πως είναι ηθικά εντάξει απέναντι στους μαθητές και την τοπική κοινωνία. Δυναμική κινητοποίηση ζήτησε και ο συνάδελφός του Σπ. Γιαννουλάτος, προσθέτοντας πως το θέμα, που αφορά σε μικρά παιδιά, δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτική διένεξη.

Εντύπωση προκάλεσε τέλος η τοποθέτηση της Στ. Παπαδάτου που μίλησε για την εγκληματική ενέργεια να δέχονται τα παιδιά του σχολείου ακτινοβολία από δυο κεραίες: “Να πάρει ο Δήμος την όποια πρωτοβουλία χρειάζεται για να κλείσει ο διακόπτης, πριν γίνουμε δολοφόνοι των παιδιών μας, επειδή κάποιος κύριος θέλει να βάζει λεφτά στην τσέπη του”, είπε η κ. Παπαδάτου χειροκροτούμενη από κατοίκους και μέλη των Συλλόγων Γονέων και του Γυμνασίου και του Λυκείου που παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί και τούτο: Το Δημοτικό Συμβούλιο χθες ομόφωνα δέχθηκε να καλύψει ο Δήμος τη δικαστική δαπάνη για τις ενέργειες που θα γίνουν ώστε να απομακρυνθεί η δεύτερη κεραία στο Κρυονέρι. Όμως, για τις δικαστικές ενέργειες που έχουν πρόσφατα, το Φεβρουάριο, γίνει για την απομάκρυνση της πρώτης κεραίας, ο δικηγόρος- παρά την επίσης ομόφωνη απόφαση και δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου- κατέληξε να πληρωθεί από κατοίκους, που, σημειωτέον, δεν ελπίζουν πως θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Το γεγονός επεσήμαναν στην τοποθέτησή τους τόσο ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση όσο και η Λ. Μαγκλάρα από την Ένωση Γονέων Διονύσου, τονίζοντας πως ένα μήνα τώρα δεν έχει γίνει τίποτα σχετικά.