logo


Τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ για καύσιμα κίνησης δεν ήταν, απ’όσο φάνηκε, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου Διονύσου σε καύσιμα κίνησης του στόλου των οχημάτων του για ένα χρόνο. Έτσι η Οικονομική Επιτροπή τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία-με τις θετικές ψήφους μόνο της Διοίκησης- να προχωρήσει στην προμήθεια πετρελαίου και λιπαντικών με απ’ ευθείας ανάθεση ύψους 120.000 ευρώ, που αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες αυτές για ένα τρίμηνο περίπου, δηλαδή μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχετικός ανοιχτός διαγωνισμός για το 2018-2019 που βρίσκεται σήμερα στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, ο διαγωνισμός έχει αναδείξει μεν μειοδότη που όμως αρνήθηκε να αναλάβει την προμήθεια, έτσι ο Δήμος στράφηκε στο δεύτερο κατά σειρά, τον ίδιο που είχε κερδίσει και εκτελεί τον περυσινό διαγωνισμό 2017-2018, και μάλιστα με έκπτωση ο,ο5% έναντι του 3% του πρώτου μειοδότη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι διαγωνισμοί για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών χωρίζονται σε κατηγορίες: Τα καύσιμα κίνησης και τα λιπαντικά για τα οχήματα- υποομάδες που αναλαμβάνονται από τον ίδιο μειοδότη- και το πετρέλαιο θέρμανσης για τα κτήρια του Δήμου, των Σχολικών Επιτροπών και της ΕΣΤΙΑΣ (παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ) που τα αναλαμβάνει άλλος προμηθευτής.

Οι απ’ ευθείας αναθέσεις, πάντως, για τα καύσιμα κίνησης και μόνο, ένα περίπου μήνα προτού εξαντληθεί το συμβατικό αντικείμενο προηγούμενου διαγωνισμού και πριν ξεκινήσει να ισχύει ο επόμενος, φαίνεται να είναι συνήθης πρακτική τα τρία τουλάχιστον τελευταία χρόνια:

Το Μάιο του 2016 εγκρίθηκε η σχετική μελέτη για καύσιμα κίνησης και θέρμανσης ύψους 630.000 ευρώ με ΦΠΑ για την περίοδο 2016-2017. Από αυτά, τα 400.000 ευρώ αφορούσαν σε καύσιμα κίνησης. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, και ενώ ο διαγωνισμός βρισκόταν στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου και τα καύσιμα έφταναν για ένα μήνα, σύμφωνα με την εισήγηση του τότε Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Θ. Κρητικού, ζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή επιπλέον προμήθεια καυσίμων κίνησης με απ’ ευθείας ανάθεση ύψους 150.000 ευρώ για τρεις μήνες.

Ο διαγωνισμός εκείνης της χρονιάς, του 2016, κατακυρώθηκε το Σεπτέμβριο, ενώ τον Ιούλιο του 2017 και για την περίοδο 2017-2018 προκηρύχθηκε νέος, ύψους 657.000 ευρώ με ΦΠΑ για καύσιμα κίνησης και θέρμανσης. Ο νέος διαγωνισμός κατακυρώθηκε το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, με την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών να φτάνει στις 421.000 με ΦΠΑ.  Στα τέλη εκείνου του ίδιου μήνα, και ενώ σύμφωνα με την εισήγηση της νέας πλέον Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Α. Πέππα τα καύσιμα του Δήμου επαρκούσαν για 45 ημέρες, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε μια επιπλέον προμήθεια για καύσιμα κίνησης με απ’ ευθείας ανάθεση ύψους 60.000 ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα οχήματα μέχρι να ξεκινήσει να «τρέχει» ο διαγωνισμός για το 2017-2018.

Τον Αύγουστο του 2018 προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός με το ίδιο αντικείμενο, καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, προϋπολογισμού 672.000 ευρώ με ΦΠΑ βάσει της μελέτης της Υπηρεσίας, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου αναδεικνύονται οι προσωρινοί ανάδοχοι. Τα καύσιμα κίνησης ανέρχονται στο ποσόν των 415.000 ευρώ με ΦΠΑ. Προχθές η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε και πάλι ακόμη μια απ’ ευθείας ανάθεση ύψους 120.000 ευρώ για να συμπληρώσει ουσιαστικά για το επόμενο τρίμηνο το πετρέλαιο και την αμόλυβδη, τα οποία τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται πως εξαντλούνται κυριολεκτικά στο παρά πέντε.