logo


Την ώρα που η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου συζητούσε την άσκηση ή μη ένδικων μέσων, ώστε να ανασταλεί η πληρωμή του 1,4 εκατομμυρίου ευρώ προς 8 εργαζόμενους λόγω λανθασμένης κατάταξής τους, ψήφιζε και θεωρούσε το αποτέλεσμα αρνητικό, την ίδια ώρα ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου προέβαινε εντούτοις στην άσκηση αυτών των ένδικων μέσων “λόγω της κατεπείγουσας περίπτωσης, του απιστεύτου ύψους ποσού και της πεποίθησης πως τα ένδικα μέσα θα εγκρίνονταν από την Οικονομική Επιτροπή”.

Όπως είχε καταγράψει τότε η Οδός Διονύσου, οι 4 θετικές ψήφοι, η μια αρνητική, μια λευκή και τρεις αποχές από την ψηφοφορία ερμηνεύθηκαν ως απόρριψη της έγκρισης άσκησης των ένδικων μέσων-και το θέμα επανήλθε για συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή χθες Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου. Και μάλιστα, σε μια τελείως διαφορετική συνεδρίαση ως προς το πνεύμα, ως προς το περιεχόμενο, ως προς τις κατευθύνσεις και ως προς το τελικό αποτέλεσμα, με μια εισήγηση που υπογραφόταν από το Δήμαρχο, μια γνωμοδότηση που υπέγραφε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου και οι οποίες μοιράστηκαν στα μέλη επιτόπου, με διάλειμμα 10 λεπτών για να τη… μελετήσουν!

Πιο συγκεκριμένα:

Σε διάλογο εντός 15νθήμερου καλούσε την περασμένη Παρασκευή  η Διοίκηση του Δήμου τους εργαζομένους ώστε σε πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης και κατανόησης να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της κατάταξής τους, που αποδίδετο μάλιστα από τον ίδιο το νομικό σύμβουλο του Δήμου σε υπηρεσιακή πλημμέλεια, και να μην εξαναγκαστεί ο Δήμος Διονύσου να πληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι του αποθεματικού του ως πρόστιμο. Επέμενε επιπλέον η Διοίκηση πως ορθή είναι η κατάταξη, όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα από τις Υπηρεσίες, και όχι αυτή που επέβαλε δικαστική απόφαση του 2014.

Φαίνεται πως την εβδομάδα που μεσολάβησε πολλά πράγματα άλλαξαν, γιατί χθες ήταν μια τελείως διαφορετική συνεδρίαση.

Με λίγα λόγια, και σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή (σ.σ. με κύριους εκπροσώπους χθες το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη και το δημοτικό σύμβουλο Θ. Στάικο) αλλά και την Υπηρεσία Διεύθυνσης Προσωπικού:

*Οι εργαζόμενοι ήταν υπεύθυνοι που δεν επιδίωξαν την ορθή κατάταξή τους είτε μέσω Διοικητικών Δικαστηρίων είτε μέσω Υπηρεσιακού Συμβουλίου, όπως η νομοθεσία ορίζει και όπως πολλές φορές έχουν κληθεί να πράξουν.

*Οι εργαζόμενοι, επιπλέον, έσπευσαν να καταθέσουν το απόγραφο με το οποίο απαιτούσαν την πληρωμή του 1,4 εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να ακολουθήσουν τη σχετική δικαστική διαδικασία βεβαίωσης του προστίμου, κινδυνεύοντας να κατηγορηθούν για αντιποίηση δικαστικής αρχής.

*Η αξίωση των εργαζομένων είναι αβάσιμη και ανυπόστατη, γιατί η τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση του 2014, τους μονιμοποιεί μεν αλλά δεν τους κατατάσσει σε βαθμολογική κλίμακα.

*Οι εργαζόμενοι αγνόησαν νομοθεσία και διαδικασίες και μάλιστα επιχείρησαν την εκ πλαγίου ανατροπή αυτής της νομοθεσίας και των διαδικασιών.

*Σαφείς αιχμές διατυπώθηκαν κατά όσων ξεσήκωσαν και παρέσυραν το Σωματείο, για να προβεί στη διαταγή πληρωμής του 1,4 εκατομμυρίου, για την οποία μάλιστα υπήρξε και επιφύλαξη για τη νομιμότητά της.

*Η νέα γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, που συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της διόρθωσης της κατάταξης των 8 εργαζομένων, θεωρήθηκε “αυθαίρετη- αυθαιρετότατη” ενώ “μπορεί και να μη ληφθεί υπόψη, μια που και η ευθύνη του φθάνει μέχρι ενός ορισμένου σημείου”.

*Ως τελικός υπαίτιος για όλη αυτή την εργασιακή αναταραχή, που αποδόθηκε στην καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων, θεωρήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, από την εποχή που ήταν Κοινοτάρχης στο Κρυονέρι, όταν προσέλαβε τους παραπάνω εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση Κρυονερίου, απ’ όπου εν συνεχεία μεταπήδησαν στην Κοινότητα, στην προκαλλικρατική περίοδο.

Η- νέα – απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής χθες ήταν ομόφωνη, δηλαδή εκ των υστέρων έγκριση των ένδικων μέσων που είχε ήδη ασκήσει από την περασμένη Παρασκευή ο νομικός σύμβουλος του Δήμου. Παρόντες, εκτός από τα μέλη της Επιτροπής, ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, καθώς και πλήθος εργαζομένων με τον Πρόεδρο του Σωματείου Μ. Αφίφη και το Γραμματέα Α. Κούνη. Αυτή τη φορά δεν παρέστη κανείς από τους δικηγόρους, είτε από πλευράς Δήμου είτε από πλευράς εργαζομένων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως πριν από λίγη ώρα, σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου στον Άγ. Στέφανο, όπου οι εργαζόμενοι, παρουσία του δικηγόρου τους, συζήτησαν αφενός την καταβολή των αναδρομικών- που επίσης δεν τους έχουν αποδοθεί παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον περασμένο Σεπτέμβριο- αλλά και την κατάταξη των συναδέλφων τους. Ειδικά το θέμα αυτό αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο με κοινό αίτημα από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ενώ οι σχετικές δικαστικές περιπέτειες φαίνεται πως θα συνεχίζονται για πολύ ακόμη, μια που η ίδια εκκρεμότητα απασχολεί άλλους 20 τουλάχιστον εργαζομένους, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από τον πρώην Δήμο Αγ. Στεφάνου.