logo


«Η επιστροφή του δημόσιου χώρου στον πολίτη, όπως και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής και της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης είναι πλέον κομβικοί άξονες πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» έγραφε στην πρόσκληση για το Συνέδριο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στις ελληνικές πόλεις, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος των Γενικών Γραμματέων των Δήμων Μ. Χριστάκης. Και συνέχιζε: «Η ενίσχυση της κινητικότητας στις αστικές συγκεντρώσεις αποτελεί μονόδρομο για την υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Κάθε Δήμαρχος και κάθε αιρετός, τεχνοκράτης και στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να θέσει το θέμα της κινητικότητας ως προτεραιότητα στον προγραμματισμό του για το κοινό καλό. Η ολική αντίληψη για το θέμα αυτό ενσωματώνεται στο τοπικό σχέδιο για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, που θα πρέπει να αποτελέσει κομβικό προγραμματικό στόχο για την επόμενη δημοτική περίοδο»

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει την ανάγκη για έναν ολικό περιβαλλοντικό, χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει και τη διάσταση της αστικής κινητικότητας. Σημειώνεται ότι ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας υλοποιούνται και εφαρμόζονται εδώ και μια δεκαετία περίπου.

Η θεματολογία και οι εισηγήσεις σε video δημοσιεύονται από τον αυτοδιοικητικό ιστότοπο myota.gr, (www.myota.gr/2019/02/20/υλικό-για-την-βιώσιμη-αστική-κινητικό/) μια που αποτελούν σημαντικό υλικό – εργαλείο για κάθε αιρετό και υποψήφιο που πρέπει να αναπτύξει συνείδηση της ανάγκης Βιώσιμης Κινητικότητας σε κάθε πόλη, αλλά και να κατανοήσει τους τρόπους για να υλοποιήσει ένα τέτοιο όραμα.

πηγή: myota.gr