logo


Με 4 θετικές ψήφους, 3 αποχές από την ψηφοφορία, μία αρνητική ψήφο και μία λευκή, η Οικονομική Επιτροπή σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου αποφάσισε να μην ασκηθούν ένδικα μέσα κατά της διαταγής του Εφετείου να αποζημιώσει ο Δήμος Διονύσου 8 εργαζόμενους με το συνολικό ποσόν του 1.269.892 ευρώ. Το ποσόν αυτό, υπενθυμίζεται, ορίστηκε από το Δικαστήριο και αντιστοιχεί σε πρόστιμο 150 ευρώ την ημέρα για καθένα από τους οκτώ εργαζόμενους και για όσο διάστημα ο Δήμος δεν τους κατατάσσει στην ορθή βαθμολογική κλίμακα.

Η παραπάνω ερμηνεία της ψηφοφορίας (δηλαδή ο συνυπολογισμός της αποχής στις αρνητικές ψήφους) ανατρέπει ό, τι έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στα συλλογικά όργανα του Δήμου, διαφοροποιώντας βέβαια και το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε να ολοκληρώσει μια συζήτηση που κράτησε πάνω από μια ώρα και στη διάρκειά της αποσαφηνίστηκε πως:

*Υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων ανάμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου σχετικά με το θέμα. Ορθή κατάταξη των εργαζομένων είναι αυτή που ορίζει η απόφαση του Δικαστηρίου, υποστηρίζει ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου και ζητεί την άμεση συμμόρφωση της Διοίκησης. Με την άποψη αυτή τάσσονται και οι εργαζόμενοι με το δικηγόρο τους Χ. Σωτηρακόπουλο. Ορθή κατάταξη είναι αυτή που τελικά όρισε η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, ερμηνεύοντας την ασαφή σε πολλές περιπτώσεις σχετική νομοθεσία, υποστήριξε από την πλευρά της η Διευθύντρια Ευ. Αλεξανδρή που κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις.

*Η Διοίκηση του Δήμου από το 2014 μέχρι σήμερα υιοθετεί πλήρως την άποψη της μιας Υπηρεσίας, αυτής της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, διαφορετικά η κατάταξη θα είχε κιόλας διορθωθεί. Παράλληλα αγνοεί πλήρως την άποψη του νομικού συμβούλου αλλά- το κυριότερο- και μια τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση, με άδηλες συνέπειες (σ.σ. ο νομικός σύμβουλος μιλάει για παράβαση καθήκοντος αλλά και για προσωπική ευθύνη αποζημίωσης).

*Η ίδια Διοίκηση βρίσκει εντούτοις δίκαια τα ερωτηματικά των εργαζομένων και τους καλεί στο τραπέζι του διαλόγου μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, ώστε να ξεκαθαριστεί αν είναι απέναντι ή στην ίδια πλευρά “που εκτιμώ ότι θα είμαστε στην ίδια πλευρά”, είπε ο κ. Ζαμάνης. Στο τραπέζι του διαλόγου η Διοίκηση θα προσέλθει με στόχο να μην αδικηθούν οι εργαζόμενοι. Και θεωρεί αυτονόητη την άσκηση ενδίκων μέσων κατά της διαταγής πληρωμής, που- σημειωτέον- αν εφαρμοστεί, θα στοιχίσει στο Δήμο μεγάλο μέρος του αποθεματικού του.

*Υπήρξε πλήρης παραδοχή πως η καθυστέρηση της Διοίκησης να δώσει λύση στο πρόβλημα οδήγησε σήμερα τους εργαζόμενους να διεκδικούν το 1,2 εκατομμύριο, ενώ έγινε πολλές φορές έκκληση στην κατανόησή τους, στο θετικό τους πνεύμα αλλά και στη συναδελφική αλληλεγγύη.

*Αν η σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής επικυρωθεί, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στην Τράπεζα και να δεσμεύσουν στο δημοτικό λογαριασμό το ποσόν που τους οφείλεται. Το ποσόν αυτό για κάθε ημέρα που περνάει χωρίς συμμόρφωση του Δήμου προς τη δικαστική απόφαση αυξάνεται κατά 1200 ευρώ περίπου την ημέρα.

*Αν δεν επικυρωθεί, που θεωρείται και το πιθανότερο, τότε ο Δήμος θα προχωρήσει στην άσκηση ανακοπής και αίτησης αναστολής εκτέλεσης της πληρωμής. Αυτή η ενέργεια θα σταματήσει μεν την καθημερινή χρέωση με το πρόστιμο των 1200 ευρώ ημερησίως συνολικά για τους 8 εργαζόμενους, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα γιατί ο Δήμος δεν έχει συμμορφωθεί προς τη δικαστική απόφαση περί ορθής κατάταξής τους.

*Θα προκαλέσει όμως και τη συνέχιση μιας σοβαρής αναταραχής στο Δήμο Διονύσου: Ο δικηγόρος των εργαζομένων δήλωσε πως το θέμα δεν λήγει εδώ αλλά θα συνεχιστεί και στα ποινικά Δικαστήρια και στα πειθαρχικά Συμβούλια “για αιρετούς και για όλους”, μια που πρόκειται για “συστηματική παρανομία”. Αξίζει να σημειωθεί πως στην εισήγησή του και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου μιλούσε για παράβαση καθήκοντος και προσωπική ευθύνη αποζημίωσης.

*Αντίστοιχη διεκδίκηση υπάρχει σε εκκρεμότητα και από άλλους 20 τουλάχιστον εργαζομένους, οι οποίοι επίσης έχουν προσφύγει ζητώντας την ορθή κατάταξή τους.

*Διακοπή της απαίτησης για πληρωμή γίνεται αυτόματα, εφόσον ο Δήμος Διονύσου συμμορφωθεί με τα οριζόμενα περί ορθής κατάταξης των εργαζομένων στη δικαστική απόφαση του 2014. Πρόθεση όμως για τέτοιου είδους ενέργεια εκ μέρους της Διοίκησης, και μάλιστα άμεσα ώστε να μην τρέχει το πρόστιμο, δεν αποσαφηνίστηκε σε καμία στιγμή της συζήτησης.

Μετά από τα παραπάνω, με την άποψη της Υπηρεσίας Ανθρώπινου Δυναμικού τάχθηκε ανεπιφύλακτα ο  Θ. Στάικος, που μάλιστα εξήρε την προσπάθεια της Διευθύντριας να αποσαφηνίσει μια δαιδαλώδη νομοθεσία και να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δήμου και τον εαυτό της, ενώ απέρριψε την άποψη του νομικού συμβούλου, και ψήφισε την άσκηση ένδικων μέσων, υπογραμμίζοντας πάντως πως πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρωθούν αλλά με νόμιμο τρόπο. Το ίδιο ψήφισαν και οι Α. Ακριτίδου Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Σ. Ντούντα, αλλά και ο Δήμαρχος. Ο τελευταίος επιπλέον υπενθύμισε στους εργαζομένους πως όποτε ζήτησαν αναδρομικά τα έχουν πάρει, προκαλώντας την αντίδραση και τη δική τους αλλά και του δικηγόρου τους, “γιατί υπάρχουν και άλλες εκκρεμείς αποφάσεις για αναδρομικά που δεν έχουν δοθεί”.

“Έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση του 2014 και κακώς σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό” υποστήριξε ο Δ. Κωστάκης δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης και έδωσε αρνητική ψήφο στην άσκηση ένδικων μέσων, ενώ λευκό ψήφισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Π. Τσούκας.

Για αδιέξοδο και για δίλημμα στα οποία έσυρε την Οικονομική Επιτροπή ο Δήμαρχος με πράξεις και παραλείψεις της Διοίκησής του χωρίς κανένα ελαφρυντικό, μίλησε εν συνεχεία ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης, εξηγώντας την αποχή της παράταξής του από την ψηφοφορία. “Πρέπει να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά χωρίς βλάβη του Δήμου”, τόνισε ο κ. Καλαφατέλης: “Τι θα κάνετε αν μεμονωμένοι πολίτες, ή ομάδες πολιτών ή σύλλογοι στραφούν εναντίον σας; Και εναντίον όσων σήμερα λάβουν την απόφαση να πληρώσει ο Δήμος αυτά που οφείλει, τη στιγμή που πρόκειται για δημοτική περιουσία;” αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τονίζοντας πως τη μοναδική ευθύνη έχει ο Δήμαρχος ως Προϊστάμενος των Υπηρεσιών.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν αρκετοί εργαζόμενοι από τους ενδιαφερόμενους, καθώς και ο πρόδρος του Σωματείου Μ. Αφίφης, αλλά και ο Σ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου. Ο τελευταίος απηύθυνε έκκληση στην Οικονομική Επιτροπή να μην εμπλέκει πολιτικές σκοπιμότητες με τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Η παραπάνω πρόσκληση για διάλογο της Διοίκησης με τους εργαζόμενους και οι εκκλήσεις για θετικό πνεύμα και κατανόηση απευθύνονται 4,5 χρόνια μετά την έκδοση μιας τελεσίδικης και αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, στη διάρκεια των οποίων έχουν επανειλημμένα αποσταλεί σημειώματα και υπομνήματα από το νομικό σύμβουλο αλλά και από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μ. Χρηστάκη, ενώ το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εντούτοις η Διοίκηση του Δήμου ουδέποτε συμμορφώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει η δημοτική περιουσία, όλων μας, “με τεραστία βλάβη και ζημία”, κατά τα γραφόμενα από το νομικό σύμβουλο.