logo


Νέα πρόσκληση από τον Τ. Μπάση, δημοτικό σύμβουλο με τις περισσότερες ψήφους στις προηγούμενες εκλογές, ορίζει την επαναληπτική ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή Αντιπροέδρου του την προσεχή Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, στην οποία και θα προεδρεύει. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Κυριακή 10/2 η συνεδρίαση αυτή δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω έλλειψης απαρτίας, με μόλις 14 δημοτικούς συμβούλους παρόντες, επί συνόλου 41. Η εξέλιξη αυτή, που ουσιαστικά ανέστειλε τη δραστηριότητα του Δημοτικού Συμβουλίου για μία προς το παρόν εβδομάδα, αποτέλεσε αφορμή για την ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στο Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, τις παρατάξεις της μειοψηφίας που δεν προσήλθαν στην πρώτη ειδική στυνεδρίαση και τον τέως Αντιπρόεδρο Τ. Καρασαρλή.

Η διαδικασία για την εκλογή Αντιπροέδρου περιγράφεται σε εγκύκλιο συνημμένη στην πρόσκληση, όπου βέβαια περιλαμβάνονται όλα όσα αφορούν στις καθιερωμένες δημαιρεσίες. Την προσεχή Κυριακή, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο θα εκλέξει μόνο Αντιπρόεδρο, η διαδικασία θα είναι ταχύτερη:

Αφού διαπιστωθεί η απαρτία, τότε ο προεδρεύων καλεί την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας να αναδείξει τον υποψήφιο για το αξίωμα, εν προκειμένω του Αντιπροέδρου. Η διαδικασία ανάδειξης μπορεί να γίνει είτε με μυστική είτε με φανερή ψηφοφορία, κάτι που θα αποφασισθεί από την οικεία παράταξη. Ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της παράταξής του. Σε περίπτωση διπλής υποψηφιότητας, και εφόσον δεν καθίσταται εφικτή αυτή η απόλυτη πλειοψηφία, τότε μπορούν να διενεργηθούν μέχρι τρεις ψηφοφορίες. Την τρίτη φορά, αρκεί η σχετική πλειοψηφία του ενός έναντι του άλλου υποψηφίου.

Αμέσως μετά, ο υποψήφιος που αναδείχθηκε με την προηγούμενη διαδικασία, τίθεται στην κρίση όλου του Δημοτικού Συμβουλίου που ψηφίζει με μυστική ψηφοφορία. Εφόσον, τέλος, δεν κατορθώσει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Σώματος σε δυο αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, τότε στην τρίτη αρκεί η πλειοψηφία επί των παρόντων μελών.

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση προς τα τακτικά μέλη Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.