logo


Γράφει ο Μ. Τσιλπιρίδης*

Διόνυσος 13/02/19

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε θεατές – αναγνώστες, έντονων αψιμαχιών, μεταξύ των δύο κατ΄ επίφαση μονομάχων – Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου, ανάμεσα στους επικεφαλής αλλά και σε εκπροσώπους τόσο θεσμοθετημένων όσο και αυτόκλητων υπερασπιστών τους.

Θα μπορούσε καθένας να ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο και αναμενόμενο είναι χάριν εντυπώσεων (επέρχονται Δημοτικές εκλογές σε μικρό διάστημα…) και φυσιολογικό (δεδομένων τόσο των τακτικισμών όσο και των μεθοδεύσεων που οι επικεφαλής και οι επικοινωνιολόγοι τους συχνά επιδίδονται). Όσοι στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί με τα κοινά του Δήμου Διονύσου, θα θυμούνται ότι, ανάλογες μεθοδεύσεις σημειώνονταν και από τη σημερινή Διοίκηση ως μείζονος αντιπολίτευσης (τότε) προς τη μείζονα αντιπολίτευση (τώρα) αλλά και αντίστροφα…

Ασφαλώς όμως υπάρχουν (και) σημειολογικές διαφορές στις συγκρινόμενες περιόδους: για παράδειγμα, η ιδεοληπτική συμπεριφορά της παρούσης διοίκησης, που με πρωτοφανή για τα πολιτικά δεδομένα τρόπο, επιδίδεται σε πλήθος μηνύσεων και αγωγών, τόσο σε Δημότες όσο και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Επί της ουσίας, τεκμαίρεται ότι,  πρόκειται για εσωτερική και παθητική κατανάλωση εντυπώσεων με πολυμήχανη μικρόνοια, μέσω της οποίας επιχειρείται να καλυφθεί η ένδεια επιχειρημάτων και η αδυναμία τής παρούσης Δημοτικής Αρχής για πολιτική αντιπαράθεση. 

Από την άλλη πλευρά βέβαια και η σημερινή μείζονα αντιπολίτευση, μέσω της αμφιπρόσωπης κριτικής που ασκεί – και μάλιστα καθυστερημένα έστω κι αυτής- δεν διαθέτει κατηγορηματικά το πειστήριο τού «πρότερου έντιμου βίου». Φαίνεται κι αυτή να «ψαρεύει σε θολά νερά», με εμφανείς ελλείψεις (λόγω της προϊστορίας της) να πείσει τον Δημότη ότι κομίζει (ή ότι είναι σε θέση να κομίσει) το διαφορετικό (σε αγεφύρωτη μάλιστα αντίθεση με τις πραγματικές και καθημερινές ανάγκες των Δημοτών).

Και οι δύο σχηματισμοί, δείχνουν να έχουν χάσει τη «ζωτική τους σχέση» για επικοινωνία με τον απλό Δημότη και την αξιοπρεπή εκπροσώπησή του. Αυτό προκύπτει πέραν και άλλων, παρατηρώντας τις εκδηλώσεις που οι δύο αυτοί σχηματισμοί διοργανώνουν και οι οποίες αφορούν πρόδηλα προεκλογικές φιέστες, με συνονθύλευμα «παλιννοστούντων» και μη, με αυτοσκοπό την εικόνα των μεγάλων συγκεντρώσεων και του αριθμητικού εντυπωσιασμού. Καμία εκδήλωση και κανένα κάλεσμά τους μέχρι σήμερα, δεν «ποιεί τιμή» για τις δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες, με τη συμμετοχή των απλών Δημοτών στην κατάρτιση προγραμμάτων και ψηφοδελτίων και την ενημέρωση υπαρκτών προβλημάτων αλλά και σημαντικών ευκαιριών.  Με άλλα λόγια, επιχειρούν να μετασκευάσουν αυτό που πραγματικά επιτελείται, σε τεχνουργημένες «εντυπώσεις», με αντεστραμμένη την εικόνα της πραγματικότητας, ώστε να επιτείνουν την εσκεμμένη σύγχυση και να ικανοποιήσουν την έκδηλη εξουσιολαγνεία τους.

ï Είναι σαφές λοιπόν ότι –για μία ακόμα φορά- επιχειρείται η αναπαραγωγή γνώριμων τακτικών πόλωσης και διχασμού των Δημοτών, κοπιάροντας αποτυχημένα μοντέλα και πρακτικές από την κεντρική πολιτική σκηνή.

ï Είναι επίσης σαφές ότι, οφείλουμε να αντισταθούμε ολιστικά σε πρακτικές και τακτικισμούς με στοιχεία πολιτικού αμοραλισμού, όπως αυτά που φαίνονται να εξελίσσονται στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Οφείλουμε μέσω των επιλογών μας, να δηλώσουμε κατηγορηματικά παρόντες στα πραγματικά προβλήματα του Δημότη Διονύσου, τα οποία πρέπει αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε χωρίς ενδοτισμούς και «προκάτ» εντυπώσεις. Σε ό,τι με αφορά, επιθυμώ να δηλώσω πως δεν θα συμπράξω -ακούσια ή εκούσια-  σε μία ακόμη χαμένη 4-ετία για το Δήμο Διονύσου.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

* Ο  Μ. Τσιλπιρίδης είναι  Καθηγητής Μαθηματικών– MSc Δ.τ.M  στο Α΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Εύπολις – Συνεργασία Δημοτών» για το Δήμο Διονύσου.