logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε νέο ΦΕΚ (Β’ 104/24-01-2019) της κυβέρνησης για την αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών, όπως ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά. Στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι ο «αποτελεσματικός έλεγχος», η μείωση των «δαπανών» αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων «δημοσιονομικών αποθεμάτων», που αποτελούν «μαξιλάρι» για διασφάλιση νέων φθηνότερων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές, δανεισμό που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην χώρα για τις μπίζνες που ετοιμάζουν.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μεταφορά αποθεματικών στον «ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου», που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας, η υποχρεωτική καταβολή των επιχορηγήσεων του τακτικού προϋπολογισμού, από 1/3/2019, μέσω του «ενιαίου του λογαριασμού», μεταξύ των οποίων και των ποσών των «κεντρικών αυτοτελών πόρων» (ΚΑΠ) στους δήμους. Ακόμη ότι είναι υποχρεωτική η κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ, ενώ σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης του φορέα», το Γενικό Λογιστήριο μπορεί να προχωρήσει σε ποινές, όπως η μη καταβολή των προβλεπόμενων εκταμιεύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η απόφαση της κυβέρνησης δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το 2015, όταν ακόμη λεοντάριζε με τους λεγόμενους «δανειστές» και «έσχιζε τα μνημόνια». Σήμερα, προχωράει ακάθεκτη, εκβιάζοντας και τους δήμους να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ).

Μόνο η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, είχε τονίσει ξεκάθαρα ότι τότε ήταν μόνο η αρχή, ότι θα υπάρχει συνέχεια στον εκβιασμό των δήμων για να παίρνει η κυβέρνηση τα διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Χρήματα που έπρεπε να αξιοποιούνται  για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι γνωστό σε όλους και πρωτίστως στην κυβέρνηση ότι τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους δήμους είναι ανύπαρκτα και όπου αυτά καταγράφονται, τα πληρώνουν κατ’ αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά. Σήμερα η κυβέρνηση εντάσσει και τα αποθεματικά των δήμων στους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου. Σε αυτόν το σχεδιασμό, οι ΚΑΠ είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου ενώ στον προϋπολογισμό του 2019, που επιβάλλει να αυξηθούν κατά 200 εκατομμύρια τα ίδια έσοδα των δήμων, με άγρια δημοτική φορολογία, η οποία υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 2,7 δισ. ευρώ. 

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι μέρος των αντιδραστικών ανατροπών στους δήμουςπου στήριξαν και στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ κ.ά. στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε. Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό μπροστά και στις δημοτικές εκλογές να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Να ενισχύσουν το ρεύμα της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση και ΕΕ, με τα ψηφοδέλτια της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.