logo


Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου ο Δήμος Διονύσου τραβιόταν στα Δικαστήρια, αυτή τη φορά για την υπόθεση του “οικοπέδου της Δροσιάς”, που αγοράστηκε από τη Διοίκηση Πασιπουλαρίδη το 2010, λίγες ημέρες πριν να λήξει η θητεία της, έναντι 160.000 ευρώ από μη ιδιοκτήτη, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Όπως και προχθές, με τη μήνυση για τις Σχολικές Επιτροπές, η διαδικασία έτσι όπως εξελίχθηκε, είχε και πάλι αρνητικό αντίκτυπο για τη Δημοτική Αρχή μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου, ενώ θεωρείται βέβαιο πως το θέμα θα απασχολήσει άμεσα και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου η Οικονομική Επιτροπή εξουσιοδότησε το νομικό σύμβουλο του Δήμου Διονύσου Γ. Βασιλείου να τον εκπροσωπήσει σε αγωγή που είχε ασκηθεί για την υπόθεση του οικοπέδου από τη σημερινή Δημοτική Αρχή Ζαμάνη για το οικόπεδο, το 2015. Όπως έχουμε καταγράψει, η Οδός Διονύσου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως την ίδια δικάσιμο, στις 7 Φεβρουαρίου, είχε προσδιορισθεί η συζήτηση ακόμη μιας αγωγής με το ίδιο αντικείμενο, που είχε ασκηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση Καλαφατέλη το 2014. Η πληροφορία αυτή φάνηκε να αιφνιδιάζει το Δήμαρχο και Πρόεδρο της Επιτροπής, που δήλωσε πως την αγνοεί και πως θα ρωτούσε σχετικά το νομικό σύμβουλο (σ.σ. αν και μια τέτοια άγνοια φαντάζει περίεργη,  αφού  και οι δύο αγωγές είχαν προσδιοριστεί αρχικά να συζητηθούν  στις 26-1-2017, οπότε πήραν αναβολή για τη δικάσιμο της 7-2-2019. Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί πως για οποιονδήποτε νομικό χειρισμό ενώπιον Δικαστηρίου, απαιτείται προηγούμενη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Το θέμα της νομικής εκπροσώπησης του Δήμου στην πρώτη αγωγή, του 2014, απασχόλησε το ίδιο εκείνο βράδυ, στις 29 Ιανουαρίου, και το Δημοτικό Συμβούλιο: Σε σχετικό ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Πέππα – μετά από συνεννόηση με παράγοντες της Δημοτικής Αρχής και απόντος του Δημάρχου λόγω ασθένειας- διαβεβαίωσε το Σώμα πως σε όλες τις συναφείς αγωγές θα εκπροσωπούσε το Δήμο Διονύσου ο νομικός σύμβουλός του.

Όμως χθες, μέσα στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αποδείχθηκε πως:

Ουδέποτε είχε υποβληθεί από το Δήμο Διονύσου αίτημα παραίτησης από την αγωγή του 2014, αλλά και ουδέποτε κ. Βασιλείου πήρε από την Οικονομική Επιτροπή την εντολή να εκπροσωπήσει το Δήμο Διονύσου στην αγωγή αυτή. Παρόλο που στο μεταξύ η Επιτροπή είχε συνεδριάσει ακόμη μια φορά- την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, όταν άρον άρον διόρισε δικηγόρο την αδελφή του ειδικού συμβούλου του Δημάρχου περί τα νομικά ζητήματα, ώστε να παρασταθεί στη μήνυση για τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επειδή λοιπόν ο Δήμος Διονύσου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Αντιδημάρχου, δεν εκπροσωπείτο χθες στη συζήτηση εκείνης της πρώτης αγωγής του 2014, δηλαδή δεν μετείχε κανονικά, και επειδή επιπλέον όλοι οι εναγόμενοι καταγράφηκαν απόντες, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ματαίωσε τη συζήτηση! Η αγωγή, σημειωτέον, παραμένει σε εκκρεμότητα.

Η συνέχεια ήταν ακόμη αρνητικότερη για τους χειρισμούς της νυν Διοίκησης Ζαμάνη γύρω από την υπόθεση με το οικόπεδο, ενώ οι λεκτικές αψιμαχίες μεταξύ της Προέδρου του Δικαστηρίου και του νομικού συμβούλου του Δήμου διασκέδαζαν για ώρα κοινό και δικηγόρους στην αίθουσα:

Η επιμονή του κ. Βασιλείου, που ματαίως αναζητούσε στην αίθουσα το Δήμαρχο (σ.σ. ο οποίος επιπλέον δεν εκπροσώπησε το Δήμο, γιατί απουσίαζε από την αίθουσα για ώρα), να μην εισαχθεί η συζήτηση για μια από τους εναγόμενους και η εξίσου επίμονη- μέχρις εκρήξεων- στάση της Προέδρου (σ.σ. “αυτά δεν γίνονται, κύριε συνήγορε, δεν προβλέπονται στη δικονομία”, φώναζε εν εξάλλω η Πρόεδρος!) αποκάλυψε τελικά πως η αγωγή, η δεύτερη, της Δημοτικής Αρχής Ζαμάνη, το 2015, δεν είχε ποτέ κοινοποιηθεί σ’ αυτήν την εναγόμενη- που ήταν και η φερόμενη ιδιοκτήτρια του οικοπέδου- αλλά ούτε και στους κληρονόμους της!

Και αφού παραιτήθηκε ο νομικός σύμβουλος από αυτό το κομμάτι, διαπιστώθηκε πως από την πλευρά του Δήμου δεν είχε προσέλθει ούτε ένας μάρτυρας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμιά ακροαματική διαδικασία!

Και όλα τα παραπάνω, όταν το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης αφορά σε διάφορα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, εμπλέκεται και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της νυν Διοίκησης και πρώην Δήμαρχος Δροσιάς, ενώ ο σημερινός Δήμαρχος ήταν τότε, προ Καλλικράτη, Αντιδήμαρχός του. Και όταν, ειδικά από αυτούς, έχει ζητηθεί η πάση θυσία διαλεύκανση της υπόθεσης, πλήρης διαφάνεια, εξονυχιστικός έλεγχος και καταλογισμός ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.