logo


Αναβολή για τις 13 Μαρτίου πήρε η εκδίκαση της μήνυσης, που ο Δήμος Διονύσου και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν υποβάλει κατά της Λ. Μήλα, Προέδρου της ίδιας Επιτροπής κατά τα έτη 2013-2014, επί θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Η κ. Μήλα εγκαλείται για κατ’ εξακολούθηση πρόθεση παράνομης ιδιοποίησης χρηματικών ποσών, ενόσω ήταν Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής. Αντίστοιχα ελλείμματα έχουν εντοπισθεί και στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ για την υπόθεση αυτή διώκονται με μηνύσεις και αγωγές δεκάδες μελών και των δυο Επιτροπών, εκείνων των χρόνων. Σχετικά είναι και τα περίφημα πορίσματα που προέκυψαν μετά από τους αντίστοιχους ελέγχους- το ένα από εταιρεία ορκωτών λογιστών κατά παραγγελία του Δήμου, και το άλλο από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα κατά παραγγελία του εισαγγελέα στον οποίο ανατέθηκε η υπόθεση. Το ένα, των ορκωτών, ανεβάζει το έλλειμμα της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής σε 74.000 ευρώ, ενώ το άλλο, του εμπειρογνώμονα, το κατεβάζει στις 24.000 ευρώ, όλα οφειλόμενα σε ΟΤΕ και ΔΕΗ. Και είναι το πόρισμα που τελικά έγινε δεκτό από τον εισαγγελέα.

Στη σημερινή διαδικασία ενώπιον του  Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, παρέστησαν εκ μέρους του Δήμου Διονύσου η δικηγόρος Κ. Παπαγρηγορίου και ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, καθώς και οι μάρτυρες κατηγορίας Π. Χρονόπουλος (δημοτικός σύμβουλος, που διαδέχθηκε την κ. Μήλα στην Προεδρία της Σχολικής Επιτροπής), Κ. Γκιζελή (δημοτική σύμβουλος που για μικρό διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής), Ξ. Νταγκαλή (που διαδέχθηκε την κ. Γκιζελή στην ίδια θέση, νυν ειδική σύμβουλος του Δημάρχου) και Κ. Σαββοπούλου (υπάλληλος του Δήμου που διεκπεραιώνει τη γραμματειακή υποστήριξη των Σχολικών Επιτροπών, παλιότερα και των δυο, σήμερα μόνον της Πρωτοβάθμιας). Παρών ήταν επίσης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Α. Δελαγραμμάτικας.

Από την πλευρά της κατηγορουμένης, μάρτυρες υπεράσπισης ήταν ο Στ. Μιχιώτης (δημότης, μέλος της Σχολικής Επιτροπής παλιότερα), Α. Κώνστα (επίσης), Γ. Καλαφατέλης (τέως Δήμαρχος), Κ. Τσαλτούμη (πρώην δημοτική σύμβουλος) και ο κ. Ανδρουτσόπουλος.

Αξιοσημείωτα από τη σημερινή διαδικασία, που κατέληξε σε αναβολή της εκδίκασης μετά από αίτημα του Δήμου Διονύσου, ήταν τα παρακάτω:

*Ο απόλυτος αιφνιδιασμός όσων παρίσταντο εκ μέρους του Δήμου Διονύσου, αλλά και της δικηγόρου που τον εκπροσωπούσε, όταν ο συνήγορος της κατηγορουμένης Ν. Σκλαβουνάκος υποστήριξε πως η απόφαση της Σχολικής Επιτροπής να εξουσιοδοτήσει δικηγόρο στη μήνυσή της κατά της κ. Μήλα ήταν ανυπόστατη! Κι αυτό γιατί ποτέ δεν είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η πράξη συγκρότησης της Επιτροπής σε Σώμα, όπως ρητά επιβάλλει ο Ν. 3469/2006, παράλειψη που προφανώς καθιστά άκυρες όλες τις αποφάσεις της Σχολικής Επιτροπής!

*Απροσδόκητο ήταν και το επιχείρημα του ίδιου δικηγόρου, αμέσως μετά, σχετικά με το ποιος τελικά έχει υποστεί οικονομική βλάβη: Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα φερόμενα ως οφειλόμενα ποσά είναι προς ΔΕΚΟ, δηλαδή τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ. Αυτά όμως πληρώνονται από κρατικά κονδύλια, και όχι από τη δημοτική επιχορήγηση. Δεν προκύπτει, συνεπώς, οικονομική ζημία για το Δήμο Διονύσου, ο οποίος δεν νομιμοποιείται να παρίσταται ως πολιτική αγωγή και πρέπει να απορριφθεί, όπως ζήτησε ο κ. Σκλαβουνάκος!

*Ανετοιμότητα εντούτοις επικαλέστηκε η δικηγόρος του Δήμου και ζήτησε αναβολή, με την αιτιολογία ότι η υπόθεση τής ανατέθηκε μόλις χθες, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, μια που ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου επικαλέστηκε το φόρτο εργασίας του αλλά και την πολυπλοκότητα και ιδιαιτερότητα της εν λόγω υπόθεσης.

Με λίγα λόγια:

Επί τρία χρόνια η κ. Μήλα, μαζί με δεκάδες άλλων μελών των Σχολικών Επιτροπών, ταλαιπωρούνται, προστρέχοντας σε δικηγόρους και διασυρόμενοι από επώνυμους και ανώνυμους με τη ρετσινιά του “κλέφτη” των Σχολικών Επιτροπών. Και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, επί τρία χρόνια, αρνείται να αναλάβει την υπόθεση επικαλούμενος σταθερά φόρτο εργασίας και διαμαρτυρόμενος πως είναι ένας για τις υποθέσεις και τα προβλήματα 7 Δημοτικών Κοινοτήτων. Και στέλνει τη σχετική ειδοποίηση στην Οικονομική Επιτροπή στις 31 Ιανουαρίου. Και η Διοίκηση του Δήμου, για μια υπόθεση που έχει αναγάγει σε σημαία της κάθαρσης που επαγγελλόταν εξ αρχής, αντί να προετοιμάζεται και να “δένει” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα στοιχεία, αποφασίζει την τελευταία- κυριολεκτικά- στιγμή να προσλάβει μια δικηγόρο την Τρίτη, για να εκπροσωπήσει το Δήμο Διονύσου στο Δικαστήριο την Τετάρτη, ακριβώς μια μέρα μετά. Παρόλο που πρόκειται για δημόσιο χρήμα, όπως είπε αυτή η δικηγόρος- σ.σ. αδελφή του Χ. Παπαγρηγορίου, που, σημειωτέον, είναι ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου για νομικά θέματα- και συνομολόγησε ο Δήμαρχος. Ακριβώς γι’ αυτό, για το δημόσιο χρήμα, αποτέλεσε έκπληξη για όλους η ανετοιμότητα του Δήμου Διονύσου να τεκμηριώσει τις θέσεις και τις καταγγελίες, που επί τρία χρόνια εξαπολύει επί δικαίων και αδίκων.