logo


Μάλλον δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους παρακολούθησαν τη χθεσινή (29/1) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας, που είχε μοναδικό θέμα τις διαμαρτυρίες των κατοίκων από τα συνεχιζόμενα έργα αποχέτευσης στην περιοχή.

Παρόντες οι τρεις από τους 5 τοπικούς συμβούλους, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Στ. Κριεμάδης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και Σπ. Γιαννουλάτος ανεξάρτητος. Οι τελευταίοι είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τη συνεδρίαση, μια που η σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου τη Δευτέρα το μεσημέρι, με κοινοποίηση στο Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και αυτό είχε τη σημασία του: Γιατί η τοπική σύμβουλος με τη Διοίκηση Α. Μαραθιά επέμεινε από την αρχή της συνεδρίασης ότι θα έπρεπε να είχαν προσκληθεί τόσο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, μια που οι Υπηρεσίες του Δήμου επιβλέπουν το έργο,  όσο και η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, εντεταλμένη για τη Σταμάτα, Α. Πέππα, ώστε να δώσουν διευκρινίσεις για τα προβλήματα με τα μπάζα, τους αδιάβατους δρόμους και τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία (και) των καταστηματαρχών στην κεντρική πλατεία και τη γύρω περιοχή.

Έτσι η κ. Μαραθιά επικοινώνησε τηλεφωνικά, στη διάρκεια της συνεδρίασης, με την κ. Πέππα, η οποία  αρνήθηκε σε όλους τους τόνους πως είχε ενημερωθεί σχετικά. Προκαλώντας με τη σειρά της την αγανακτισμένη αντίδραση του Γραμματέα της Δημοτικής Κοινότητας, που- όπως τόνιζε, δείχνοντας και το σχετικό αποδεικτικό – είχε στείλει από την προηγούμενη ημέρα την πρόσκληση για τη συνεδρίαση στο υπηρεσιακό mail της Αντιδημάρχου!

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, εις επήκοον όλων να σημειώσουμε, συνεχίστηκε με την κ. Πέππα να προτρέπει την τοπική σύμβουλο να μην ψηφίσει την εισήγηση. Έτσι η κ. Μαραθιά αναγκάστηκε να διακόψει άρον άρον την τηλεφωνική σύνδεση,  προκαλώντας τη θυμηδία των παρευρισκομένων που μιλούσαν βέβαια για ψήφο καθ’ υπόδειξη!

Αξίζει άραγε εδώ να υπενθυμίσουμε την υποχρέωση των τοπικών και δημοτικών συμβούλων να ψηφίζουν ελεύθερα και κατά συνείδηση;

Η τοπική σύμβουλος συνέχισε να επιμένει, καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, να κληθεί ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ώστε να ακούσει τις επισημάνσεις της Δημοτικής Κοινότητας, να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις, και “εφόσον κατασταλάξουμε ότι δεν έγιναν κάποια πράγματα, τότε να προχωρήσουμε σε αντιδράσεις. Εξάλλου έργο γίνεται, βρέχει, θα υπάρχουν και λάσπες και ενόχληση”. Στα παραπάνω όλοι οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι αντέτασσαν την πραγματική κατάσταση και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι και επαγγελματίες μόλις βγουν στους δρόμους της περιοχής:

Στη Σταμάτα η αποχέτευση περνάει από το μικρότερο οδικό δίκτυο και έχει καθυστερήσει πιο πολύ από οπουδήποτε αλλού, σημείωσε ο ανεξάρτητος Σπ. Γιαννουλάτος. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως ο ίδιος χθες βράδυ έφερε το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρομοιάζοντας την αποχέτςυση στη Σταμάτα με τα έργα στο Μόρνο. Ο κ. Κριεμάδης, από την πλευρά του, υπενθύμισε πως το θέμα της εναπόθεσης μπάζων από τον εργολάβο της αποχέτευσης έχει απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο, για τον Άγ. Στέφανο, ενώ το καλοκαίρι σε αντίστοιχη περίπτωση στο Διόνυσο χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας που κλήθηκε από τον εκεί Πρόεδρο Τ. Μπάση και τον υποψήφιο Δήμαρχο σήμερα Δ. Αλεξανδρή.

Φανερά εκνευρισμένη η κ. Μαραθιά έμεινε σταθερή στις αντιρρήσεις της προσθέτοντας πως “όταν συζητείται ένα σοβαρό θέμα, να είναι εδώ όχι αυτοί που θέλουν να πουν κάτι, αλλά αυτοί που πρέπει. Γιατί αλλιώς ο καθένας λέει ό, τι θέλει”. Η τελευταία αυτή αποστροφή προκάλεσε νέα έκρηξη τόσο από τους συναδέλφους της τοπικούς όσο και από τους δημοτικούς συμβούλους, που δήλωσαν παρόντες στη Σταμάτα, όταν οι Αντιδήμαρχοι- αν και γνώριζαν- έλειπαν.

Για την ιστορία, η τοπική σύμβουλος όντως καταψήφισε την εισήγηση του Προέδρου Β. Πέππα, που θα προωθηθεί σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και που παρέθετε τα προβλήματα όπως τα ζουν οι κάτοικοι τους τελευταίους μήνες- μπάζα παντού, μέσα σε δασικούς αλλά και ιδιόκτητους χώρους, δρόμοι κατεστραμμένοι, καταστηματάρχες της “βομβαρδισμένης” κεντρικής πλατείας σε απελπιστική κατάσταση. Κι αυτό παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Προέδρου και προς το Δασαρχείο και προς το Δήμο, με πιο πρόσφατη διαμαρτυρία αυτή του περασμένου Δεκεμβρίου.

Στις παραπάνω διαμαρτυρίες συμφώνησε στην τοποθέτησή του ο Γ. Κόκκαλης τοπικός σύμβουλος με την Ενωτική Πρωτοβουλία και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού με τον οποίο η Δημοτική Αρχή έχει ανοιχτό μέτωπο τα τελευταία τρία χρόνια: “Θλίβομαι γιατί εδώ και 4 σχεδόν χρόνια η περιοχή της Σταμάτας έχει καταντήσει ένας μπαζότοπος και τόπος ανατοποθέτησης χωμάτων από την κατασκευή του έργου της αποχέτευσης με ανοχή και ευθύνη της δημοτικής αρχής. Παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες μας η κατάσταση αυτή συνεχίζεται. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα ούτε διάθεση για αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου του όμορφου χωριού μας.Έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι η μόνη μέριμνα της δημοτικής αρχής για τη Σταμάτα είναι να βάζει εμπόδια στην επαναλειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Είναι αμαρτία τα μέλη του συνεταιρισμού, στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουμε, να στερούνται από το εισόδημά τους για να πληρώνονται δικαστικά έξοδα στα οποία μας αναγκάζει η δημοτική αρχή να προβούμε. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα δικαιωθούμε. Θέλουμε η Σταμάτα να είναι τόπος ανάπτυξης και όχι μπαζότοπος και χωματερή. Ψηφίζω ναι στην εισήγηση του προέδρου ελπίζοντας αυτή τη φορά η απόφασή μας να μη βρεθεί και πάλι στο καλάθι των αχρήστων του δημάρχου”.