logo


Η αμηχανία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης Μ. Κόκκαλη ήταν έκδηλη όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει για τη σημειακή τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως στην προχθεσινή (Τρίτη 22 Ιανουαρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αυτό γιατί εκεί κατατέθηκαν δυο προτάσεις: Η πρώτη είχε έρθει ως εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικου, είχε συζητηθεί και ψηφιστεί λίγες ημέρες νωρίτερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και προέκρινε τη σημειακή τροποποίηση σε ένα τετράγωνο στο κέντρο της περιοχής, εκεί όπου σήμερα αναπτύσσεται η εμπορική δραστηριότητα της πόλης. Παράλληλα προτεινόταν να εξακολουθούν να ισχύουν οι άδειες και όσων καταστημάτων λειτουργούν νόμιμα βάσει προγενέστερων χρήσεων αλλά βρίσκονται εκτός της υπό τακτοποίηση περιοχής. Και η δεύτερη, αυτή που είχε ψηφίσει το Τοπικό Συμβούλιο της Ροδόπολης πριν από ένα μήνα και συμφωνούσε μεν με τη σημειακή τροποποίηση στο κεντρικό τετράγωνο αλλά κρατούσε ανοιχτή και την πιθανότητα να τακτοποιηθούν στο μέλλον οι χρήσεις γης σε μεγαλύτερο εύρος με άλλο πολεοδομικό εργαλείο, ώστε να μην αδικηθούν επαγγελματίες που διατηρούν επιχείρηση εκτός της τακτοποιούμενης περιοχής. Τη δυνατότητα αυτή, σημειώνεται εδώ, προέβλεπε και σχετικό απαντητικό έγγραφο του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που μιλούσε για σημειακή τροποποίηση ή, εναλλακτικά, για ειδικό χωρικό σχέδιο, που καλύπτει μεγαλύτερη έκταση.

Την πρόταση αυτή ακριβώς αντέταξε ο κ. Κόκκαλης στην προχθεσινή συνεδρίαση, ζητώντας να συμπεριληφθεί στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η πρόβλεψη, ο μελετητής που θα αναλάβει τη σημειακή τροποποίηση να εξετάσει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να τακτοποιηθεί το θέμα των χρήσεων γης και πέραν του κέντρου, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να πέσει η απόφαση με την πρώτη προσφυγή. Υπενθυμίζεται πως το Σχέδιο της Ροδόπολης  στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ακυρώθηκε ως προς τις χρήσεις γης γιατί προέβλεπε γενική κατοικία σε μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη έκταση. Σήμερα η Ροδόπολη δεν έχει θεσμοθετημένες χρήσεις γης, κάτι που σημαίνει πως οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Με τη ρύθμιση της σημειακής τροποποίησης, χρήση γενικής κατοικίας αποκτά το τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ροδοπόλεως, 25ης Μαρτίου, Κολοκοτρώνη και 28ης Οκτωβρίου, με την ειδικότερη προσθήκη για όλες τις ιδιοκτησίες του τετραγώνου που έχουν πρόσωπο στη 25ης Μαρτίου. Την ίδια χρήση, εφόσον γίνει δεκτή, θα αποκτήσουν και θύλακες γης διάσπαρτες στην περιοχή, όπου σήμερα καταστήματα και “θα είναι άδικο να μείνουν εκτός”, τόνισε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Α. Πέππα. Για ομηρία των κατοίκων μίλησε από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Π. Ταουξή, συμφωνώντας και εκείνη πως η σημειακή τροποποίηση μπορεί να επεκταθεί σε όσα καταστήματα λειτουργούν νόμιμα και εκτός κέντρου, ώστε να αποδεσμευθεί το χωριό.

“Μαξιμαλιστική επιδίωξη και προσπάθεια σαν αυτές του παρελθόντος που οδήγησαν τη Ροδόπολη στο σημείο μηδέν σήμερα” χαρακτήρισε την επέκταση της σημειακής τροποποίησης και σε καταστήματα πέραν του κέντρου ο Γ. Κανατσούλης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που ως κάτοικος της περιοχής και Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας επί Διοίκησης Καλαφατέλη είχε ασχοληθεί με το θέμα. Αντίθετος ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας:

«Επιμένουμε στην πρότασή μας, στην πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Κόκκαλης. «Η σημειακή τροποποίηση δεν αναιρεί τη δυνατότητα των Υπηρεσιών του Δήμου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες μελέτες για να λυθεί γενικότερα το πρόβλημα της περιοχής. Όντως κάποια καταστήματα μένουν εκτός, με την πρότασή μας. Όμως όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τους πάντες, έχουμε φτάσει σήμερα να μην έχουμε τίποτα. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση σήμερα, ερχόμενος να ψηφίσω το θέμα. Θα ψηφίσω όχι και θα περιμένω τροποποιημένη την εισήγηση από τον κ. Ράικο».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί και τούτο: Παρουσιάζοντας το σχετικό έγγραφο του Μητροπολιτικού Σχεδιασμού ο κ. Ράικος καθόλου δεν αναφέρθηκε στη δυνατότητα του ειδικού χωρικού σχεδίου που προτείνεται εναλλακτικά, περιοριζόμενος σε μια ελεύθερη μετάφραση: ή σημειακή τροποποίηση ή “ξαναγυρνάμε στην προτέρα κατάσταση”, προδικάζοντας μάλιστα ως βέβαιο το αποτέλεσμα να «πέσει» και αυτή η απόφαση.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, και με τη Δημοτική Αρχή να αγνοεί την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου, η εισήγηση της Διοίκησης απέσπασε 12 θετικές ψήφους, ενώ 10 ήταν οι αρνητικές (σ.σ. από τις παρατάξεις της μειοψηφίας) και δυο οι λευκές ψήφοι (σ.σ. από τους ανεξάρτητους Σπ. Γιαννουλάτο και Γ. Ίσσαρη) με αποτέλεσμα να επιστρατευθεί η διπλή ψήφος της Προέδρου Β. Ζώτου για να εγκριθεί το θέμα.