logo


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, άσκηση ετοιμότητας με αντικείμενο την αντιμετώπιση ενδεχόμενου Χημικού, Βιολογικού, Ραδιολογικού, Πυρηνικού (Χ.Β.Ρ.Π.) και Τεχνολογικού Ατυχήματος (Τ.Α.), με την κωδική ονομασία «ΤΡΟΙΑ», στις εγκαταστάσεις της Δέλτα Τρόφιμα Α.Ε., στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Αττικής.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τεχνολογικό ατύχημα σε βιομηχανία τροφίμων, ύστερα από ανθρώπινο λάθος στον χειρισμό των δεξαμενών, που φιλοξενούν καθαριστικές ουσίες, με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη ανάμειξή τους και την χημική τους αντίδραση με ταυτόχρονη έκλυση επικίνδυνων αερίων. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το σενάριο, κατά τη διάρκεια εκκένωσης του κτιρίου, υπάλληλος πανικοβάλλεται, με αποτέλεσμα τη σύγκρουση ανυψωτικού μηχανήματος με ένα βαλβιδοστάσιο ψύξης, που προκαλεί διαρροή ψυκτικού μέσου στον χώρο των ψυγείων. Τη στιγμή της εκδήλωσης των περιστατικών, στις εν λόγω περιοχές βρίσκονταν δύο άτομα, ένα στις δεξαμενές σε υπαίθριο χώρο και ένα στο ψυγείο φόρτωσης – εκφόρτωσης, τα οποία έπρεπε να διασωθούν, λόγω τραυματισμού τους.

Σκοπός της άσκησης ήταν η επιχειρησιακή ετοιμότητα και εξοικείωση των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση αντιμετώπισης Χ.Β.Ρ.Π. και Τεχνολογικού Ατυχήματος σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από τον 6ο και 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., η Ομάδα Ασφαλείας της Δέλτα, καθώς και εθελοντές από τις Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης Διάσωσης, τον Σύλλογο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγίου Στεφάνου και το Σωματείο Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου. Οι υπόλοιπες δυνάμεις και φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται σε αντίστοιχο πραγματικό συμβάν (ΕΛ.ΑΣ., Ε.Κ.Α.Β., ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ο.Τ.Α. κ.λπ.) προσομοιώθηκαν ή συμμετείχαν με περιορισμένη δύναμη.

Την άσκηση συντόνισαν ο Διοικητής του 6ου Π.Σ. Αθηνών και ο Υποδιοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Επίσης, επιτόπια συνδρομή παρείχε η Ομάδα Ασφαλείας της Δέλτα. Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, Υποστράτηγος ΠΣ Αχιλλέας Τζουβάρας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών Αρχιπύραρχος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Α.Π.Σ. Αρχιπύραρχος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Αρχιπύραρχος Γεώργιος Πουρναράς, από πλευράς ΔΕΛΤΑ, ο Διευθυντής Εργοστασίου Αγ. Στεφάνου Χάρης Παπαδημητρίου και ο Τεχνικός Διευθυντής και Αρχηγός Πυρασφαλείας Νικόλαος Πιτσινής, που είχε και την ευθύνη συντονισμού της εταιρείας, πολλά στελέχη και εργαζόμενοι της Δέλτα, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Αττικής, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., καθώς και μέλη εθελοντικών ομάδων.

(από τον «τοίχο» του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στο facebook)