logo


Με ανακοίνωση- καταγγελία που την απευθύνουν σε μια σειρά συναρμόδιων φορέων οι Σύλλογοι Γονέων του Γυμνασίου και του Λυκείου Κρυονερίου ζητούν την άμεση απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας- της τρίτης μέσα σε λίγα χρόνια- που τοποθετήθηκε πρόσφατα απέναντι από το σχολείο. Σε κοινή μάλιστα συνεδρίασή τους οι δυο Σύλλογοι αποφάσισαν την κλιμάκωση των αντιδράσεών τους, που θα περιλαμβάνουν από παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και συμβολική διαμαρτυρία στο σχολείο μέχρι ευρεία κάλυψη του θέματος και συμπαράταξη με κάθε φορέα που αγωνίζεται για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Υπενθυμίζεται πως σήμερα Τετάρτη 23 Ιανουαρίου εκδικάζεται η υπόθεση της απομάκρυνσης ακόμη μιας κεραίας από την περιοχή, θέμα που έφεραν φορείς και κάτοικοι στην περασμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας τη συνδρομή του Δήμου στην πληρωμή του δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, παρά τη δέσμευση του Δημάρχου και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης 22/1 ο δικηγόρος δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Θέμα: «Εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας COSMOTE πλησίον του κτηρίου Γυμνασίου και Λυκείου Κρυονερίου»

Με την παρούσα επιστολή, οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου & Λυκείου Κρυονερίου, εκφράζουμε την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία μας  για την εγκατάσταση 2ης κεραίας κινητής τηλεφωνίας (της εταιρίας COSMOTE) σε απόσταση 50 μέτρων από τα δύο σχολεία. Υπενθυμίζουμε ότι στον ίδιο χώρο και την ίδια απόσταση λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια άλλη μία κεραία κινητής τηλεφωνίας (της εταιρίας WIND).

Παρόλο που η τοποθέτηση της κεραίας έγινε με τη σχετική άδεια της Επιτροπής Ελέγχου Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), εν τούτοις δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας, ότι η εκπομπή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των παιδιών μας, όσο και των περιοίκων, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας που να πιστοποιεί το αντίθετο.

Επιπρόσθετα υπάρχει επί αυτού, η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και εμπεριστατωμένες μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφορικά με την επικινδυνότητα και τις βλάβες που προκαλεί στην ανθρώπινη υγεία η εκπομπή τέτοιων κεραιών. Είναι γνωστό σε όλους από μελέτες που έχουν γίνει, ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν μεγάλα φορτία επικίνδυνης ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας επιβαρυντικής για τη δημόσια υγεία. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι κεραίες δημιουργούν αϋπνίες, πονοκεφάλους, αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, διαταραχές όρασης και ακοής, ναυτία, δερματικά καρδιοαγγειακά προβλήματα, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων.

Η τοποθέτησή τους κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, πρέπει οπωσδήποτε να εμποδιστεί γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο από τη λειτουργία τους και τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που φοιτούν σε αυτά.

Θεωρώντας ότι κάθε τι νόμιμο, δεν είναι αντίστοιχα και ηθικό, απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ, διότι εκτός από την βλαβερή επίδραση για την υγεία των παιδιών, αποτελεί και ΠΡΟΚΛΗΣΗ εκ μέρους της οποιασδήποτε εταιρείας που χωρίς κανένα ηθικό φραγμό θεωρεί ότι τα πάντα επιτρέπονται στο όνομα του κέρδους.

Κατόπιν όλων αυτών, ύστερα από κοινή συνεδρίαση των δύο ΔΣ των Συλλόγων μας αποφασίστηκαν κατά αρχήν, τα εξής :

¬ Να συνταχτεί η παρούσα επιστολή και να αποσταλεί στον Δήμαρχο Διονύσου, στους Διευθυντές των δύο σχολείων, στον Τοπικό Τύπο, τις Δημοτικές Παρατάξεις, στον Αντιπεριφερειάρχη και τους τοπικούς βουλευτές, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στους εκπαιδευτικούς φορείς & συλλόγους, τους Πολιτιστικούς-Εξωραϊστικούς& Περιβαλλοντολογικούς συλλόγους του Δήμου μας, καθώς και σε κάθε αρμόδιο. Η επιστολή αυτή να κοινοποιηθεί επίσης και στην εταιρία COSMOTE.

¬ Να πραγματοποιηθεί συμβολική διαμαρτυρία στο χώρο των σχολείων μας από γονείς και μαθητές, με τη συνδρομή κι άλλων Συλλόγων σχολείων του Δήμου μας, να αναρτηθεί πανώ διαμαρτυρίας, και να γίνει προσπάθεια να υπάρξει παράλληλη έντυπη και τηλεοπτική κάλυψη.

¬ Να καλέσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να επέμβουν άμεσα προς όφελος της υγείας μαθητών και κατοίκων.

¬ Να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και να «πιέσουμε» προς κάθε νόμιμη ενέργεια με συνεχείς οχλήσεις.

¬ Να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κίνηση-πρωτοβουλία, φορέων, συλλόγων που θα έχει ως στόχο την απομάκρυνση των κεραίων.

¬ Να απαιτήσουμε απο τις Διευθύνσεις των σχολείων μας την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν  τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, καθώς και την μετατροπή του ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) σε ενσύρματο.

Για το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Κρυονερίου

Ο Πρόεδρος                                                 Η Γραμματέας

  Βάτσος Δημήτρης                                 Μυλωνά Αναστασία

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Κρυονερίου

 Πίνακας Αποδεκτών:

1. Δημάρχος Διονύσου.

2. Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου ΔΕ Κρυονερίου.

3. Λυκειάρχης-Γυμνασιάρχης.

4. Δημοτικές παρατάξεις Δήμου Διονύσου.

5. Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

6. Εταιρία Cosmote.

7. Αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής.

8. Βουλευτές Αν. Αττικής.

9. Διευθύνσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Αν.Αττικής. 

10. Ένωση Γονέων  Δήμου Διονύσου.

11. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Διονύσου.

12. Πολιτιστικοί-Εξωραϊστικοί-Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι Δήμου Διονύσου.

13. Τοπικός Τύπος.

14. Μέλη μας