logo


Συνολική έκταση 385 στρεμμάτων δημόσιων αλλά και ιδιωτικών εκτάσεων θα απαλλοτριωθούν αναγκαστικά, με βάση σχετική απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, για την κατασκευή του έργου “Βελτίωση της επαρχιακής οδού 29 Δροσιά- Διόνυσος- Νέα Μάκρη”. Από την παραπάνω έκταση, τα 173,3 στρέμματα βρίσκονται μέσα στα όρια του Δήμου Διονύσου (και τα υπόλοιπα στη Νέα Μάκρη). Από τα 173 στρέμματα, τα 34 είναι δημοτική ιδιοκτησία, ενώ  τα 12,2 στρέμματα- 12.181,41 τετρ. μέτρα- ανήκουν σε ιδιώτες. Οι οποίοι- ιδιοκτήτες, νομείς ή κάτοχοι- τον περασμένο Νοέμβριο είδαν την Περιφέρεια να ζητεί την αποβολή τους “από τα αναφερόμενα στην αίτηση ακίνητα της απαλλοτριούμενης έκτασης, χορήγησης άδειας προσωρινής κατάληψης και πραγματοποίησης εργασιών σε αυτά πριν από τον προσωρινό ή οριστικό προσδιορισμό της αποζημιώσεως και την καταβολή αυτής, με ταυτόχρονο καθορισμό εύλογης αποζημίωσης”, που σύμφωνα με την αίτηση καθορίζεται σε μισό πάνω κάτω ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μια που οι εκτάσεις θεωρούνται δασικές. Η αίτηση είχε προσδιορισθεί να δικασθεί την Τρίτη 8 Ιανουαρίου στο αρμόδιο Μονομελές Εφετείο Αθηνών, αναβλήθηκε όμως λόγω των καιρικών συνθηκών με τη νέα δικάσιμο να έχει ορισθεί το 2020.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την αναγκαστική απαλλοτρίωση δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων, στο πλαίσιο κατασκευής του έργου Βελτίωση της επαρχιακής οδού 29, στο υπεραστικό κομμάτι της που συνδέει το Διόνυσο με τη Νέα Μάκρη και σε μήκος 11,8 χιλιομέτρων. Οι επεμβάσεις θα ξεκινούν από τον κόμβο της Λ. Διονύσου με τη Μητρ. Κυδωνιών στο Διόνυσο και θα φθάνουν λίγο μετά από τη διασταύρωση προς τη Μονή Εφραίμ στη Ν. Μάκρη. Το έργο, που αποφασίστηκε το 2011, θεωρείται αναγκαίο μια που στο μεγαλύτερο τμήμα του δεν υπάρχουν διαβάσεις ή πεζοδρόμια, επιτρέπονται όλες οι κατευθύνσεις κυκλοφορίας, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η κυκλοφορία των οχημάτων αυξάνεται γεωμετρικά λόγω των μετακινήσεων προς τις παραλίες της Ανατολικής Αττικής. Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του δρόμου, το πλάτος του, το οδόστρωμα, οι μεγάλες κλίσεις και η περιορισμένη ορατότητα συντελούν ώστε το παρεχόμενο επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας της οδού να είναι ιδιαίτερα περιορισμένο τόσο για τα διερχόμενα οχήματα όσο και για τους πεζούς. Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η αναγκαστική απαλλοτρίωση κηρύχθηκε για λόγους δημόσιας ωφέλειας.

Το σημείο όμως που δημιουργεί αγανάκτηση στους 57 ιδιώτες, οι οποίοι έχουν ιδιοκτησία στην προς απαλλοτρίωση έκταση μέσα στο Διόνυσο, είναι ο χαρακτηρισμός της περιουσίας τους ως δασικής, με αποτέλεσμα η αποζημίωση που ορίζεται για κάθε τετραγωνικό μέτρο να φθάνει από 0,35 έως 0,50 ευρώ!

Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη αποταθεί στο δικηγόρο Π. Θωμόπουλο, που επί χρόνια είχε ασχοληθεί με τα πολεοδομικά ζητήματα της Κοινότητας Διονύσου και τα γνωρίζει όσο λίγοι. Στην αντίκρουση της αίτησης ο κ. Θωμόπουλος υποστηρίζει πως οι εκτάσεις που απαλλοτριώνονται με την απόφαση της Περιφέρειας, ανήκουν στον εντός Σχεδίου “Αγροτικό Οικισμό Κτηνοτρόφων Ραπεντώσας”, διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο από το 1952 και “αβασάνιστα, αν όχι σκόπιμα” αναφέρονται ως δασικές, ώστε με τρόπο παραπλανητικό να εμφανισθεί μειωμένο το κόστος του έργου: «Οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν από τον φορέα της απαλλοτρίωσης θα είναι απείρως πολλαπλάσιες απ’ αυτές που διαφαίνονται στον κτηματολογικό πίνακα όπου όλες οι εκτάσεις φαίνονται ως Δασικές και Δημόσιες πράγμα εντελώς ανακριβές«, γράφει ο κ. Θωμόπουλος. Έτσι όμως, υποστηρίζει ο δικηγόρος, καταστρέφεται ολοκληρωτικά μια σειρά αστικών περιουσιών και υποβαθμίζεται η οικονομική τους λειτουργία, μια που ολόκληρα οικόπεδα αποκόπτονται από τον οδικό άξονα.

Ιδιαίτερη σημασία εξάλλου έχει το γεγονός πως στο Δήμο Διονύσου ανήκουν 34 στρέμματα, που- σύμφωνα με το σχέδιο του 1952- είναι χαρακτηρισμένα για μια σειρά χρήσεων όπως: πλατεία (1,5 στρέμμα), χώρος καταστημάτων (864 τ.μ.), σχολείο (3,1 στρέμματα), εκκλησία (σχεδόν τρία στρέμματα), ποιμνιοστάσια (πάνω από 10 στρέμματα), ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται ως δρόμοι και περιμετρική ζώνη.

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση που επιδιώκει η Περιφέρεια θα αφαιρέσει από την παραπάνω δημοτική ιδιοκτησία ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι. Το υπόλοιπο εντούτοις θα είναι αρκετό για να αξιοποιηθεί προς όφελος της πόλης, που- όπως επαναλαμβάνουν οι καλλικρατικές Δημοτικές Αρχές- δεν έχει δικές της εκτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ενήμερος για την υπόθεση και τις παραμέτρους της ήταν εξαρχής τόσο ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δ. Ράικος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε καμιά ενέργεια.