logo


Με ερώτησή του, που κατέθεσε χθες Τρίτη 16 Ιανουαρίου, στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος με τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης αναφέρεται στην αντιμετώπιση της πρόσφατης κακοκαιρίας εκ μέρους του Δήμου και θέτει εύλογα ερωτήματα- αυτά που τις προηγούμενες ημέρες ρωτούσαν οι δεκάδες κατοίκων της πόλης μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο η ερώτηση του κ. Φωτάκη όσο και εκείνες της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου για το ίδιο θέμα, δεν απαντήθηκαν επιτόπου, μια που όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας παραχώρησαν το χρόνο τους στο δημοτικό σύμβουλο Στ. Κριεμάδη, ώστε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχει ο Δήμος να ζημιωθεί εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου για το δημοτικό οδοφωτισμό.

Η ερώτηση του κ. Φωτάκη έχει ως εξής:

 

Προς τον

Δήμαρχο Διονύσου

Κοινοπ.: Αρμόδια Αντιδήμαρχο κ. Ταουξή.

Θέμα: Ερώτηση για τα προβλήματα της τελευταίας χιονόπτωσης.

Κύριε Δήμαρχε

Μια 6ωρη χιονόπτωση, αυτή της περασμένης βδομάδας, ήρθε να επιβεβαιώσει την κοινή διαπίστωση, ότι ο Δήμος Διονύσου γενικά, δεν εργάζεται συστηματικά και με σχέδιο.

Το κυριότερο όμως να ενσπείρει στους συμπολίτες μας ανασφάλεια για την αντιμετώπιση εκ μέρους του Δήμου σοβαρότερων καταστάσεων, που μπορεί να συμβούν στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα απ΄ ό,τι αντιληφθήκαμε με αφορμή τον τρόπο διαχείρισης του φαινομένου και προσωπικά αλλά και από τις πάμπολλες διαμαρτυρίες κατοίκων:

Ο σχετικός εξοπλισμός, που είχαν εξασφαλίσει οι τελευταίες, προ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”, Δημοτικές Αρχές και ο οποίος εξυπηρετούσε, άριστα, τις παραπάνω έκτακτες ανάγκες, είτε έχει μεταφερθεί αλλού, είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, λόγω έλλειψης συντήρησης.

Σοβαρό επιχειρησιακό σχέδιο, έκτακτης ανάγκης, για την περίπτωση της χιονόπτωσης, δεν αντιληφθήκαμε να έχει ενεργοποιηθεί, με συνέπεια, να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα, λόγω αποκλεισμών. Για παράδειγμα:

o Μέχρι τις απογευματινές ώρες της 8/1 από μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, δεν είχαν διέλθει καθόλου εκχιονιστικά μηχανήματα.

o Απ’ όπου διήλθαν τα μηχανήματα, ο εκχιονισμός ήταν ανεπαρκής, με μικρού πλάτους διανοίξεις και συγχρόνως με εγκατάλειψη στρώματος χιονιού στο οδόστρωμα, που σε λίγη ώρα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών μετατράπηκε σε παγοδρόμιο.

Μεγάλα κενά διαλείματα ανάμεσα στις βάρδιες των συνεργείων.

Κύριε Δήμαρχε

Ευτυχώς που στη χιονόπτωση, επακολούθησε η βροχή και σταμάτησε η ταλαιπωρία.

Επειδή όμως έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέσα στο χειμώνα και είναι πολύ πιθανόν τα καιρικά φαινόμενα να επαναληφθούν πολύ σύντομα, δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Γι’ αυτό, ερωτάσθε, προκειμένου να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα:

 Τι προβλέπει ακριβώς το σχετικό σχέδιο και ειδικά για τη διασπορά των μηχανημάτων στις Δημοτικές Ενότητες;

 Πόσα μηχανήματα διαθέτει ο Δήμος με τις ακριβείς δυνατότητες εκάστου και πώς αυτά διατέθηκαν στις Δημοτικές Ενότητες;

 Προβλέπεται στο σχέδιο ή όχι, η συμπληρωματική ενίσχυση του Δημοτικού στόλου, με ιδιωτικά μέσα και αν ναι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πώς ενεργοποιήθηκε η σχετική διάταξη του σχεδίου;

 Ποιος είναι ο ρόλος που επιφυλάξατε στους Προέδρους των Δημοτικών Ενοτήτων, λόγω της γνώσης που διαθέτουν για την περιοχή τους;.

Σε κάθε περίπτωση οι συμπολίτες μας συγκρίνουν τα αποτελέσματα με αυτά παλαιοτέρων εποχών σε σχέση μάλιστα με βαρύτερα φαινόμενα (π.χ. των ετών 2003 και 2007/) και βέβαια κρίνουν.

Με εκτίμηση

Γιάννης Φωτάκης

Δημοτικός Σύμβουλος