logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΟΝΝΕΔ Διονύσου, έπειτα από πρωτοβουλία της Προέδρου, Σοφίας Κατσίγιαννη, προχώρησε στη συλλογή και δωρεά πλήθους πλαστικών πωμάτων (καπάκια) με σκοπό την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑ.Σ.ΠΑ.). Τα πλαστικά καπάκια αποτελούν πρώτη ύλη, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Η ΟΝΝΕΔ Διονύσου προσέφερε αρκετά μεγάλο όγκο από καπάκια, ώστε να επιτευχθεί ακόμη γρηγορότερα ο στόχος, που ήταν και παραμένει η υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, ειδικά δε, των μελών του ΠΑ.Σ.ΠΑ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, (ΠΑ.Σ.ΠΑ) ιδρύθηκε το 1977 και είναι εκφραστής των παραπληγικών και βαριά κινητικά αναπήρων σε όλη την Ελλάδα. Είναι ο πρώτος σύλλογος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με αντικείμενο τις βαριές κινητικές αναπηρίες. Κύριος σκοπός του ήταν και είναι η κοινωνική ένταξη των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες, η αλληλοαποδοχή τους από την κοινωνία και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Ο ΠΑ.Σ.ΠΑ. μετρά ποικίλες δράσεις στο ενεργητικό του ως σύλλογος, με κυριότερη την έκδοση και κυκλοφορία του περιοδικού “Ορίζοντας”, πρώτου και μόνου περιοδικού για άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες, ενώ συνδιοργανώνει με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, την Έκθεση “Solutions for disabilities EXPO”, δηλαδή έκθεση με λύσεις για την αναπηρία. Η επερχόμενη έκθεση θα λάβει χώρα το Μάιο του 2019, με σκοπό την ενημέρωση για νέα προϊόντα που θα διευκολύνουν τη ζωή ατόμων με αναπηρία, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν ένα προσπελάσιμο βίο.

Για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, τοποθετήθηκε και η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Διονύσου, Σοφία Κατσίγιαννη, η οποία τόνισε πως “η υποστήριξη των ατόμων με  ιδιαίτερες ικανότητες   αποτελεί κίνηση αυτονόητη αν θέλουμε να μιλάμε για κράτος δικαίου και κοινωνία ισότιμων μελών και δικαιωμάτων. Αγωνιζόμαστε, ώστε η ίση αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και η πρόσβασή τους στην υγεία, την εκπαίδευση και το δημόσιο βίο να αποτελεί καθημερινότητα κι όχι πολυτέλεια.

Σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες, όπου υπάρχει έλλειμα υποδομών και ανεπάρκεια κινητικής πρόσβασης για τα Α.με Α., υπάρχουν ευτυχώς πρόσωπα με πλάνο, όραμα ισότητας, προσβασιμότητας και πάνω απ’ολα, διάθεση να γίνει πράξη το δικαίωμα στην καθημερινή ζωή για τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία. Σαφώς, λοιπόν, είναι αναγκαίο, κι αν θέλετε, προτεραιότητα μου, να εργαστώ ώστε βαθμιαία και προοδευτικά, γεωμετρικά, το δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρίες σε ίσες ευκαιρίες και αξιοπρεπή διαβίωση, να καταστεί πραγματικότητα. Δεν υπάρχει δε, μεγαλύτερο δείγμα πολιτισμού για ένα κοινωνικό σύνολο, από την ισότητα των μελών του σε κάθε δυνατό επίπεδο. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε, με γνώμονα το κοινό συμφέρον και το σεβασμό προς τον άνθρωπο.”