logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του πρόσφατου, ακραίου, κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τον δήμο μας και όλη τη χώρα, με πολικές θερμοκρασίες, ισχυρότατη χιονόπτωση σε διάρκεια λίγων ωρών και ολικό παγετό, ενημερώνουμε για τα εξής

Πρώτον, ο Δήμος Διονύσου είχε λάβει εγκαίρως, όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ακραίου χιονιά. Προμηθεύτηκε επαρκή ποσότητα αλατιού, έθεσε σε ετοιμότητα όλον τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και  ενημέρωσε τους πολίτες για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας με αναλυτικές οδηγίες για τα σημεία προμήθειας αλατιού, τις θερμαινόμενες αίθουσες, την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας των πολιτών, ενώ ενημέρωσε  άμεσα, μαθητές, γονείς και δασκάλους για τη μη λειτουργία των σχολείων.

Δεύτερον, πριν ξεκινήσει το κύμα κακοκαιρίας,  υλοποιώντας το σχέδιο αντιμετώπισης του χιονιά, έγινε ρίψη μεγάλης ποσότητας  αλατιού στους οδικούς άξονες του δήμου, η οποία, συνολικά, έφτασε τους 400 τόνους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένου.  Όμως, λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούσαν η ρίψη αλατιού δεν βοήθησε όσο αναμενόταν.

Τρίτον, είναι ενδεικτικό του μεγέθους της κακοκαιρίας ότι σε πολλά σημεία του δήμου, το χιόνι ξεπέρασε το μισό μέτρο ενώ έσπασαν (λόγω του όγκου του χιονιού στα κλαδιά τους) και έπεσαν δεκάδες δένδρα, πολλά εκ των οποίων σε καλώδια της ΔΕΗ με συνέπεια διακοπές ηλεκτροδότησης, ενώ η θερμοκρασία έφτασε στους 5 βαθμούς κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ολικού παγετού.

Τέταρτον, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του ακραίου κύματος κακοκαιρίας, όλος ο μηχανισμός του Δήμου, με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών πολιτικής προστασίας,  ρίχτηκε στη μάχη  για την αντιμετώπισή του. Όλα τα εκχιονιστικά οχήματα επιχειρούσαν, προχωρώντας σε διαρκείς καθαρισμούς του οδοστρώματος και ρίψεις άλατος, για να μείνει ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο και στη συνέχεια οι δευτερεύοντες δρόμοι. Αποτέλεσμα αυτής της γιγάντιας προσπάθειας, ήταν να παραμείνει  ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο και πολλοί δευτερεύοντες δρόμοι χωρίς, ωστόσο, να επιτευχθεί ο αποχιονισμός όλων των μικρών δρόμων,  συνολικού μήκους σχεδόν 300 χιλιομέτρων,  κάτι, όμως, που δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί σε 36 ώρες, ακόμη και αν ο δήμος διέθετε πολλαπλάσια οχήματα και εργαζομένους. Παράλληλα, κόπηκαν και απελευθερώθηκαν δρόμοι από δεκάδες πτώσεις δένδρων  με πολύωρες, όμως, απασχολήσεις πληρωμάτων και οχημάτων εις βάρος της εκχιονιστικής διαδικασίαςκαι αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη επιτυχία όλες οι επείγουσες υποθέσεις, αποχιονισμού δρόμων και μεταφοράς συμπολιτών μας, που είχαν σχέση με θέματα υγείας (μεταφορές σε νοσοκομεία, θέματα θέρμανσης, φάρμακα κ.λπ.), στις περισσότερες από 700 τηλεφωνικές κλήσεις και ειδοποιήσεις που δέχθηκαν οι υπηρεσίες του δήμου.

Η μάχη απέναντι στο ακραίο κύμα κακοκαιρίας που έδωσαν οι  εργαζόμενοι του Δήμου και οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας ήταν τεράστια και ο Δήμος τους ευχαριστεί θερμά.