logo


Όλη μέρα χθες, Τρίτη 8 Ιανουαρίου, όταν ο χιονιάς είχε πια κοπάσει και είχε έρθει η ώρα να εφαρμοστεί το όποιο σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Διονύσου για τον αποχιονισμό των δρόμων και τον απεγκλωβισμό των κατοίκων σε όλο το εύρος της πόλης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν πάρει φωτιά από τις διαμαρτυρίες πολιτών που μάταια περίμεναν το αυτονόητο: εκχιονιστικά μηχανήματα στους κεντρικούς, τουλάχιστον, δρόμους και αλατιέρες, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία στην πόλη.

Δεν θα ήταν δα και η πρώτη φορά που ο Δήμος Διονύσου, και ο καλλικρατικός αλλά και η κάθε Δημοτική Κοινότητα ξεχωριστά, είδαν 30-40 πόντους χιόνι. Αλλά ήταν η πρώτη φορά που ο αρμόδιος δημοτικός μηχανισμός φάνηκε να παραλύει, χωρίς σαφές σχέδιο οργάνωσης: Οι φωνές διαμαρτυρίας ακούγονταν χθες από το Κρυονέρι μέχρι το Διόνυσο και από την Άνοιξη μέχρι τη Σταμάτα. Και μιλούσαν για παρατημένες αλατιέρες, για δρόμους κεντρικούς απροσπέλαστους, για καθυστέρηση ωρών στον αποχιονισμό, ακόμη και για ανυπαρξία των αρμοδίων που είτε δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα που είχαν δημοσιοποιηθεί για ώρα ανάγκης είτε η στάση τους ήταν προσβλητική προς τους κατοίκους. 

Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση συμπολίτη από την οδό Μαγνησίας, στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, τέσσερα μόλις στενά πάνω από τη Λ. Διονύσου:

Ντροπή η δημοτική αρχή για άλλη μια φορά ανύπαρκτη! Είμαστε στη Μαγνησίας όλη μέρα σήμερα δεν πέρασε ένα εκχιονιστικο για να καθαρίσει τον δρόμο! Στα τηλέφωνα στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν απαντάει κανείς! Είμαστε με δύο μωρά αποκλεισμένοι! Με γείτονες που μίλησα η εικόνα η ίδια σε όλη την ευρύτερη περιοχή! Προσωπικά αναγκαστικά να ακυρώσω επαγγελματικό ταξίδι για αύριο στην Κύπρο! Κατά τα άλλα η δημοτική αρχή την προηγούμενη εβδομάδα έκανε αναρτήσεις για την ετοιμότητα της! Για άλλη μια φορά Ντροπή.

Ακόμη πιο χαρακτηριστική η έκκληση- πρώτα- και η σφοδρή διαμαρτυρία- εν συνεχεία- του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας Β. Πέππα, που καλούσε τους αρμόδιους του Δήμου να στείλουν επιτέλους εκχιονιστικά:

Από κοντά και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροδόπολης Μ. Κόκκαλης, που με δική του ανάρτηση εναπόθετε τις ελπίδες του στον… ήλιο για να λειώσουν τα χιόνια. Οι δυο αυτοί Πρόεδροι, σημειωτέον, από συστάσεως του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου ζητούσαν και ξαναζητούσαν να επιστρέψουν κάποια μηχανήματα και οχήματα,  από το Αμαξοστάσιο του Δήμου όπου μέχρι σήμερα βρίσκονται συγκεντρωμένα, στις Δημοτικές Κοινότητες, ώστε η επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης να είναι άμεση και πιο αποτελεσματική.

Στις εκατοντάδες διαμαρτυριών, από κάθε σημείο της πόλης- επαναλαμβάνουμε-, προστέθηκε αργά χθες το βράδυ και αυτή του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διονύσου, που καταλογίζει στη Δημοτική Αρχή “ανυπαρξία, ανικανότητα και αδιαφορία” στην αντιμετώπιση χιονόπτωσης, νεροποντής ή φωτιάς.

Όμως: Παρά τη σωρεία των διαμαρτυριών, παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες για δρόμους ακαθάριστους, για έλλειψη αλατιού, για την απουσία του δημοτικού μηχανισμού- ούτε μία, ΟΥΤΕ ΜΙΑ, επίσημη ανακοίνωση του Δήμου δεν εκδόθηκε όλη την ημέρα, που να αναγνωρίζει τα λάθη ή τις αστοχίες στον προγραμματισμό αντιμετώπισης ενός καιρικού φαινομένου, που ήταν γνωστό μέρες νωρίτερα, και να επιχειρεί τουλάχιστον να τα αιτιολογήσει, ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που έχει κληθεί να προστατεύει και στους οποίους είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί.

Ήδη συμπολίτες κυκλοφορούν, και πάλι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ιδέα αυτή η λογοδοσία να απαιτηθεί από τη Δημοτική Αρχή με μαζική παρουσία στη σημερινή (9/1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6.30 το βράδυ. Στο κάτω κάτω της γραφής, αυτή η Διοίκηση είχε δεσμευθεί το μακρινό 2014 για «εξαντλητική διαβούλευση με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για πλήρη διαφάνεια και ουσιαστική λογοδοσία».