logo


Με 18 θετικές ψήφους, της Διοίκησης, έναντι 12 αρνητικών από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2019, που ανέρχεται στο ποσόν των 67 εκατομ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως ο Προϋπολογισμός αυτός είναι ο τελευταίος που ψηφίζει το Δημοτικό Συμβούλιο με την παρούσα σύνθεσή του, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών τον προσεχή Μάιο. Από την επόμενη, μάλιστα, δημοτική θητεία- εφόσον ισχύσει και ο “Κλεισθένης Ι”- αλλάζει και ο τρόπος εκπόνησης και ψήφισης των Προϋπολογισμών: Σύμφωνα με το νέο νόμο, προβλέπεται στο εξής από τη μια πλευρά οι δημοτικοί προϋπολογισμοί να είναι συμμετοχικοί,  με τη συμβολή των κοινωνικών φορέων, όπως τα Τοπικά Συμβούλια αλλά και η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, της οποίας η συγκρότηση- και η γνώμη για τον Προϋπολογισμό- γίνεται πλέον υποχρεωτική. Και από την άλλη πλευρά δίδεται η δυνατότητα της κατ’ άρθρο, και όχι αναγκαστικά εν συνόλω, ψήφισης του Προϋπολογισμού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Έτσι, θα μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να υπερψηφίζουν τα λεγόμενα ανελαστικά κονδύλια όπως είναι η μισθοδοσία του προσωπικού, αλλά να καταψηφίζουν δαπάνες, που αφορούν- για παράδειγμα- σε αμοιβές ειδικών συμβούλων και συνεργατών, για το έργο των οποίων ποτέ δεν δίδεται ο παραμικρός απολογισμός.

Στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, κοινή ήταν η διαπίστωση από τις περισσότερες παρατάξεις της μειοψηφίας πως ο Προϋπολογισμός για το 2019, έτος αυτοδιοικητικών εκλογών μάλιστα, είναι και πάλι:

*αντιαναπτυξιακός, μια που λείπουν για μια ακόμη φορά έργα μεγάλων και μακροπρόθεσμων  επιλογών, ενώ οι δαπάνες για μελέτες, για παράδειγμα, παρουσιάζουν δραματική πτώση

*πλασματικός μια που το πραγματικό ύψος εκτέλεσής του για το 2019 αναμένεται να φθάσει στα 40 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το μισό από το συνολικό ύψος του Προϋπολογισμού

*ακριβός, μια που τεράστια ποσά- με ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους- ξοδεύονται για τον Πολιτισμό και για υπηρεσίες όπως η φύλαξη της πόλης

*χωρίς όραμα, μια που δεν βασίζεται σε κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με προτεραιότητες και ιεραρχήσεις

*χωρίς, και πάλι, καμιά αιτιολογική έκθεση.

Σημαντικό επιπλέον χαρακτηριστικό είναι πως ο Προϋπολογισμός για το 2019 ψηφίζεται μεν από το σημερινό  Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος του θα εκτελεστεί από μια άλλη Δημοτική Αρχή που θα έχει προκύψει μέσα από μια διαφορετική αυτοδιοικητική προσέγγιση με τις προσεχείς δημοτικές εκλογές και την εφαρμογή του Κλεισθένη Ι.

Στα παραπάνω, που ανέφεραν οι Γ. Καλαφατέλης και Τ. Καρασαρλής από την Ενωτική Πρωτοβουλία, Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, Γ. Ζυγούνας και Σπ. Σπηλιώτης από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, που ασχολήθηκαν με τα κονδύλια και την προοπτική του δημοτικού Προϋπολογισμού για το 2019, διαφοροποιήθηκε ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Ο κ. Παντελόγλου στάθηκε στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών καθώς και στην εκχώρηση τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μεγάλο κεφάλαιο, υποστηρίζοντας πως αυτοί οι Προϋπολογισμοί, που ακολουθούν τις επιταγές της πολιτείας και στηρίζονται στα τέλη, είναι καθαρά αντιλαϊκοί.

Απαντήσεις από την πλευρά της Διοίκησης έδωσε για το κομμάτι της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικών Δομών, η τέως Αντιδήμαρχος Α. Στασινοπούλου, δικαιολογώντας τα διατιθέμενα ποσά, αλλά και ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης που, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Καλαφατέλη “τι θα αφήσετε πίσω σας τον Μάιο”, έδωσε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου της περασμένης τετραετίας:

Τρία νέα σχολεία, τρεις νέοι Παιδικοί Σταθμοί, δυο σχολεία υπό δημοπράτηση- με παλιότερες μεν μελέτες “που τις βρήκαμε, αλλά η χρηματοδότησή τους ήρθε σήμερα στο Δήμο Διονύσου, με τις δικές μας προσπάθειες”. 100 χιλιόμετρα αποχέτευσης που εκτελούνται με τα γνωστά προβλήματα και άλλα 100 που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2019. 15 χιλόμετρα αντιπλημμυρικών έργων που σήμερα εκτελούνται. Ραγδαία βελτίωση και ανακατασκευή των αθλητικών και των σχολικών εγκαταστάσεων. Αλλαγή του οδοφωτισμού. Δυο εντάξεις ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την ύδρευση. Νέες υπηρεσίες, όπως τα summercamp, η ασφάλεια, το φοιτητικό λεωφορείο. Καινούργιες δομές όπως το ΚΕΠ Διονύσου, ο δημοτικός Οίκος Ευγηρίας, νέα ΚΑΠΗ. Πιστοποιημένες παιδικές Χαρές, νέα μηχανήματα και εξοπλισμός, συγκέντρωση φορολογητέας ύλης εκατομμυρίων που επί χρόνια διέφευγε, ουσιαστική μείωση τελών με την ενοποίησή τους από τον πρώτο χρόνο. “Aυτά που έχουν γίνει στη σημερινή θητεία, είναι περισσότερα από όσα έχουν γίνει την προηγούμενη αλλά και την προκαλλικρατική περίοδο αθροιστικά, στην πλειονότητα των Δημοτικών Κοινοτήτων. Είμαστε περήφανοι για το έργο που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα και που αφήνουμε πίσω μας”, κατέληξε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας πως ο Δήμος με τα δικά του χρήματα σοβαρές επενδύσεις δεν μπορεί να κάνει, γι’ αυτό και επιδιώκει τη χρηματοδότηση από φορείς όπως το ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια, ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, η ΚΤΥΠ για τα σχολεία κ.λπ,.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθούν τα παρακάτω:

“Αποκαρδιωτική” χαρακτήρισε την εικόνα της κορυφαίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γ. Ζυγούνας. Εκείνη τη στιγμή ελάχιστοι δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων, με τους περισσότερους από όσους συναδέλφους τους είχαν προσέλθει περί άλλα και αλλού να τυρβάζουν.

Όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν τα συγχαρητήρια για την άψογη δουλειά πάνω στον Προϋπολογισμό των Οικονομικών Υπηρεσιών, “μια από τις πιο σκληρά εργαζόμενες Διευθύνσεις του Δήμου που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της Διοίκησης”, είπε ο κ. Ζαμάνης.

Οι δημότες που παρακολούθησαν την ειδική, και κορυφαία, συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό, ήταν και πάλι ελάχιστοι. Αυτό θα πρέπει ίσως να προβληματίσει όλους όσοι σκέφτονται ή έχουν ήδη αποφασίσει να εκτεθούν στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές: Το τοπίο, όπως το διαμορφώνει ο νέος νόμος, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή αυτών που σήμερα φαίνεται ότι έχουν γυρίσει την πλάτη στα κοινά (και) στην πόλη μας.