logo


Αναπτερώνονται οι ελπίδες όσων έχουν τελματωμένες ιδιοκτησίες στη Δημοτική Κοινότητα Ροδόπολης, μια που με μια σημαντική του απόφαση την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής άνοιξε το δρόμο για μια σημειακή τροποποίηση αρχικά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, και σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο, για να ακολουθήσει στο μέλλον ευρύτερη ρύθμιση με τη χρήση ενός νέου πολεοδομικού εργαλείου, του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

Η εισήγηση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μ. Κόκκαλη βασίστηκε σε έγγραφο του (πρώην) Οργανισμού Ρυθμιστικού της Αθήνας, όπου από τη μια πλευρά προτείνεται η γρηγορότερη, αλλά μικρότερης έκτασης, σημειακή τροποποίηση στο κέντρο της Ροδόπολης, και από την άλλη πλευρά το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που είναι πιο χρονοβόρο αλλά μπορεί να καλύπτει μεγαλύτερη έκταση.

Ο κ. Κόκκαλης συνδύασε τις δυο παραπάνω προτάσεις, εισηγούμενος να ξεκινήσει η ρύθμιση της περιοχής με σημειακή τροποποίηση και ορισμό χρήσης γενικής κατοικίας στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Ροδοπόλεως, 25ης Μαρτίου, Κολοκοτρώνη και 28ης Οκτωβρίου. Ειδικότερα για την οδό 25ης Μαρτίου προτείνεται η χρήση γενικής κατοικίας σε όλες τις ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο στην εν λόγω οδό. Επιπλέον ο Πρόεδρος πρότεινε να ξεκινήσουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες και μελέτες για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο.

Η ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Ροδόπολης περιλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή (19/12) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Υπενθυμίζεται πως η Ροδόπολη διαθέτει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από το 2000. Όμως επενέβη το Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή θεώρησε πως με αυτό το Σχέδιο η περιοχή γενικής κατοικίας, δηλαδή η περιοχή στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν πολλές εμπορικές χρήσεις και η οποία περικλείεται από τις οδούς Ροδοπόλεως-Καραϊσκάκη- Κολοκοτρώνη και Αγ. Ιωάννου, επεκτείνεται σε μεγαλύτερη έκταση από την επιτρεπόμενη. Έτσι ακυρώθηκε το Σχέδιο στο κομμάτι που αφορά στις χρήσεις γης. Ένα χρόνο αργότερα, το 2002, επιχειρήθηκε να λυθεί το οικιστικό πρόβλημα της Ροδόπολης με το Ν. 3044, που επέτρεπε τη χρήση γενικής κατοικίας. Η σχετική διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ, επειδή μεταβάλλει επί το δυσμενέστερο το καθεστώς των χρήσεων γης, ενώ ακόμη αναμένεται η ετυμηγορία για το σύνολο του νόμου.