logo


Από την ημέρα που το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου στις 4 Οκτωβρίου αποφάσισε να δεχτεί την καταβολή των αναδρομικών στους εργαζόμενους του Δήμου από το 2015 μέχρι σήμερα, ανταποκρινόμενο σε σχετική δικαστική απόφαση, έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες. Στο διάστημα αυτό, τόσο το Σωματείο όσο και οι παρατάξεις της μειοψηφίας, στις επανειλημμένες ερωτήσεις για το πότε και πώς θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, εκ μέρους του Δημάρχου έχουν δοθεί αρκετές διαφορετικές απαντήσεις, τόσο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στις επιμέρους συναντήσεις: -Τα χρήματα θα δοθούν από το κονδύλι των 2 εκατομμυρίων ευρώ που προοριζόταν για τις προσλήψεις. -Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού δεν θα χρειαστεί. -Η πρόθεση της Διοίκησης είναι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε τα χρήματα να δοθούν μέσα στο 2018. -Τελικά θα χρειαστεί αναμόρφωση, η 4η στη σειρά. -Πρώτα, όμως, πρέπει να επιστρέψει από τον έλεγχο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η τρίτη αναμόρφωση.

Διαφορετικές ήταν επιπλέον οι εκτιμήσεις για τα οφειλόμενα ποσά: Οι εργαζόμενοι μιλούσαν εξαρχής για 400.000 ευρώ, ενώ οι Υπηρεσίες ανέβαζαν το ποσόν αυτό στις 700.000 ευρώ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το ποσόν αυτό διέρρεε στη δημοσιότητα από τους ημιανώνυμους κονδυλοφόρους της Δημοτικής Αρχής, προς δημιουργία προφανώς αρνητικού κλίματος κατά την προσφιλή τακτική της κινδυνολογίας. Όπως τελικά αποδείχθηκε, τα οφειλόμενα σε όσους τα δικαιούνται, ανέρχονται στις 402.000 ευρώ και περιλαμβάνουν τα πάντα- 13ο και 14ο μισθό, δώρα κ.λπ. Επακριβώς επίσης έχουν επιτέλους οριστεί και αυτοί που τα δικαιούνται, διαδικασία που είχε καθυστερήσει επί εβδομάδες.

Πριν από λίγες ημέρες, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ήρθε, τελικά, για έγκριση η περίφημη 4η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού. Όμως αντί να περιλαμβάνει ολόκληρο το οφειλόμενο ποσόν, το προβλεπόμενο κονδύλι ανέρχεται μόλις στις 115.000 ευρώ. Σε σχετική ερώτηση μάλιστα της Οδού Διονύσου, και επειδή κανείς αιρετός- μηδέ της αρμόδιας Αντιδημάρχου και του Δημάρχου εξαιρουμένων- δεν γνώριζε, χρειάστηκε να κληθεί η Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών Β. Φλώρου και να επιβεβαιώσει πρώτον, πως η αναμόρφωση όντως αφορούσε μόνο σε 115.000 ευρώ και δεύτερον, πως τα υπόλοιπα χρήματα, οι 285.000 ευρώ, βρίσκονταν ήδη μέσα σε κωδικούς σχετικούς με τη μισθοδοσία. Το ερώτημα πλέον ήταν γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προχωρεί στην κατά ένα μέρος καταβολή των οφειλών προς τους εργαζόμενους, από χρήματα που ανά πάσα στιγμή μπορούσε να χρησιμοποιήσει, και να αφήσει την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για την οριστική εξόφλησή τους.

Το ερώτημα αυτό μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο προ Ημερησίας Διατάξεως ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, ζητώντας από το Σώμα τη συζήτησή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και από τη Διοίκηση να προχωρήσει επιτέλους στην εφαρμογή μιας απόφασης που μετράει κιόλας τρεις μήνες και αφορά σε ζωτικό ζήτημα για αρκετές δεκάδες εργαζομένων, και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων.

Στις διαφορετικές απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο κ. Ζαμάνης, προστέθηκε, τότε, και άλλη μία: “Δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω, αν είναι νόμιμο να καταβληθεί ένα μέρος της οφειλής τώρα και να ακολουθήσει εν συνεχεία η αποπληρωμή με την έγκριση της αναμόρφωσης, καθώς και αν θα έχει ισχύ τέτοια απόφαση. Θεωρώ πως αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, θα είχε ήδη αναζητηθεί ως λύση από τις Υπηρεσίες”. Για να αναρωτηθεί, εν συνεχεία, αν υπάρχει έστω και προφορική διαβεβαίωση από υπηρεσιακούς παράγοντες για μια τέτοια λύση, μια που δεν είναι εύκολο να εκταμιευθούν χρήματα με πολιτικές αποφάσεις, “που μπορεί να χαϊδεύουν τα αυτιά των εργαζομένων αλλά μπορεί να μην είναι εφικτές”. Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους, ομάδα των οποίων παρακολουθούσε τη συνεδρίαση, να κάνουν υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα ξανασυνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, και στο μεταξύ να ερευνηθεί η νομιμότητα της λύσης μιας τμηματικής καταβολής των οφειλομένων.

Και προσέθεσε ακόμη μια διαφορετική εκδοχή στις όσες έχουν προηγηθεί: “Αν υπάρχουν τα χρήματα (σ.σ. ;;;;) και αν είναι νόμιμο να πληρωθούν, αυτό είναι το ερώτημα που μπορεί να υποβάλει το Σωματείο προς τις Υπηρεσίες αύριο κιόλας. Και αν είναι νόμιμη η δαπάνη, αύριο κιόλας θα εκτελεστεί. Για να μην το παίζουμε πάτρωνες όλοι. Εγώ άγραν ψήφων έτσι δεν κάνω”.

Η αιτίαση περί πατρώνων συνάντησε την έντονη αντίδραση τόσο του κ. Παντέλογλου, όσο και του Γ. Ζυγούνα από τη Δημοκρατική Ανατροπή, που μάλιστα θεώρησε το χαρακτηρισμό προσβλητικό τόσο για τους δημοτικούς συμβούλους όσο και για τους εργαζόμενους. Όλες τέλος οι παρατάξεις, μαζί και ο ανεξάρτητος Θ. Κρητικός, ζήτησαν από τη Δημοτική Αρχή να προβεί άμεσα, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες, σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την τακτοποίηση του θέματος και να τους ενημερώσει σχετικά.

Η συζήτηση του θέματος ως κατεπείγοντος απαιτούσε 21 θετικές ψήφους, αλλά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Όμως η αναταραχή δεν σταμάτησε εκεί:

Οργισμένοι οι εργαζόμενοι που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση επέστρεψαν λίγο αργότερα στην αίθουσα, όπου και εκπρόσωπός τους από μικροφώνου κατηγόρησε ευθέως τη Δημοτική Αρχή ότι δεν έχει την πρόθεση να τους πληρώσει: “Θα μας βρείτε μπροστά. Και αυτή τη φορά δεν θα είναι 4 μέρες, θα είναι 14 και 24. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι”.

Η προειδοποίηση αυτή έφερε νέο γύρο κόντρας, με το Δήμαρχο να υπογραμμίζει πως “Ο Δήμος δεν είναι ούτε μαγαζί μου ούτε τσιφλίκι μου. Αν είναι νόμιμο, έχω την πρόθεση να πληρώσω. Διαφορετικά, όχι. Καραγκιοζιλίκια εγώ δεν κάνω ούτε παραμύθια λέω”.

Στο χάος που ακολούθησε οι μεν εργαζόμενοι εκτόξευαν κατηγορίες κατά της Δημοτικής Αρχής για την εχθρική στάση, με την οποία τους αντιμετωπίζει, αλλά και προσωπικά κατά του Δημάρχου, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αμυνόμενοι απαντούσαν απαξιωτικά, ο Δήμαρχος επέστρεφε τους χαρακτηρισμούς, δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας επέμεναν πως η Διοίκηση είναι απρόθυμη να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων και πως αναγκάστηκε να πάρει την απόφαση του Οκτωβρίου κάτω από την πίεση των παρατάξεων και των κινητοποιήσεων του Σωματείου, οι χαρακτηρισμοί έφεραν απειλές για την επέμβαση εισαγγελέα- και η συνεδρίαση διακόπηκε, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ενώτωμεταξύ νέα εξέλιξη σημειώθηκε χθες Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στο Δημαρχείο αυτή τη φορά: Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, οι εργαζόμενοι πράγματι απευθύνθηκαν, παρουσία του Δημάρχου, στις Υπηρεσίες για να ρωτήσουν σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι της τμηματικής καταβολής όσων ο Δήμος τούς χρωστάει. Και εκεί πήραν μια ακόμη διαφορετική απάντηση: Οι Υπηρεσίες, όπως οι ίδιες υποστήριξαν, δεν προλαβαίνουν να τακτοποιήσουν το θέμα άμεσα, κάλεσαν μάλιστα το Δήμαρχο να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, όπως και εκείνες δεν παρεμβαίνουν στο δικό του έργο.

Σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Σωματείου Μ. Αφίφη, ο τελευταίος δήλωσε πως έχει ήδη προγραμματίσει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν οι εισηγήσεις των μελών του και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης των εργαζομένων ανοιχτά.