logo


Δύο σημαντικές αλλαγές στο νόμο του Κλεισθένη που αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές  προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης στην ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το επόμενό διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τροπολογία, η οποία θα προβλέπει την αύξηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών. Ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του αντίστοιχου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, με δυνατότητα να είναι αυξημένος κατά 50%.

Η δεύτερη αλλαγή θα αφορά στην εκλογή του προέδρου στις τοπικές κοινότητες.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος στις Τοπικές Κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δυο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.

Επίσης  ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα ενταχθούν και τα άρθρα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα θα αναγνωρίζεται ότι οι ΟΤΑ και τα Μητροπολιτικά αυτοδιοικητικά όργανα  θα είναι οι κατά τόπους αρχές, θα δίνεται η δυνατότητα να εκδίδονται κανονιστικές πράξεις από τους ΟΤΑ, θα κατοχυρωθεί το δικαίωμα τους να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ θα δοθεί το δικαίωμα σε αλλοδαπούς πολίτες να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά στον εφεξής σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε τα εξής:

Μέχρι τέλος του χρόνου θα κατατεθούν στη Βουλή ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην Αυτοδιοίκηση.

Προωθείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Ο υπουργός κάλεσε την ΚΕΔΕ να καταθέσει  τις προτάσεις επ΄αυτού.

Τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ο «Κλεισθένης 2», με τον οποίο θα ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κεντρικού Κράτους.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν δύο νέα προγράμματα για την επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των ΟΤΑ και για τα σχέδια ύδρευσης.

Για τις προσλήψεις ανακοίνωσε ότι την προσεχή Πέμπτη θα κατατεθεί ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι να ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για την έκδοση των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 3Κ.

Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση για την κάλυψη 3.500 θέσεων μόνιμου προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για τις οποίες έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια.

Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί τριετές σχέδιο για την πρόσληψη 1500 νέων επιστημόνων  σε όλους τους δήμους της χώρας και ήδη έχουν κληθεί οι δήμοι να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στις αιτιάσεις περί  περιστολής της χρηματοδότησης  των δήμων  για το 2019 είπε τέτοια μείωση δεν υπάρχει, αντιθέτως υπάρχει αύξηση κατά 37 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα είπε ότι  οι ΚΑΠ το 2018 ανήλθαν στα 1623 εκ. ευρώ ενώ το 2019 θα ανέλθουν  στα 1760 εκ. ευρώ.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι οι δήμοι υπήρξαν το μεγάλο και εύκολο θύμα στα πρώτα χρόνια της κρίσης, καθώς μειώθηκαν οι ΚΑΠ κατά 60 %  και η ΣΑΤΑ κατά 85%.

Προσπαθούμε, είπε, να αποκαταστήσουμε  αυτή τη μεγάλη αδικία. Το υπουργείο Εσωτερικών, συμπλήρωσε,  έχοντας λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας κατάφερε για πρώτη φορά μετά από χρόνια να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ) κατά 5% για το 2018, ενώ ανάλογη αύξηση προβλέπεται και για το 2019.

Και επειδή οι χρηματοδοτικές ανάγκες των δήμων δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ΚΑΠ, δημιουργήθηκε  το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»,  ευέλικτο και στοχευμένο, το οποίο ξεκίνησε με 500 εκ. ευρώ και θα κλείσει με 1,8 δις ευρώ για βασικά έργα υποδομών των δήμων και το οποίο έχει τεράστια ανταπόκριση.

πηγή: localit.gr