logo


Ραγδαία μείωση εκατοντάδων εκατομ., εξαΰλωση ΚΑΠ, συρρίκνωση ΠΔΕ, διόγκωση πλεονασμάτων, αύξηση εισπράξεων από δημότες.

Οι αρνητικές εξελίξεις είχαν προδιαγραφεί ήδη από την κατάθεση του προσχεδίου κρατικού Π/Υ για το 2019 στη Βουλή την 3η/10/2018, με τους πιο καλόπιστους, όμως, να αναμένουν ότι τελικώς θα ανατραπούν, ακούγοντας τον Υπουργό Εσωτερικών να δεσμεύεται:“αυξάνουμε τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, άλλο 5% επιπλέον για το 2019” (EΡΤ1, 19/11/2018).

Τελικώς, στον Π/Υ που κατετέθη και ψηφίζεται, περιλαμβάνονται πλήρως οι περικοπές των ΚΑΠ κατά εκατοντάδες εκατομμύρια για το 2019 που υπήρχαν στο προσχέδιο.

Τη ραγδαία περικοπή στηλίτευσαν με δριμείες Ανακοινώσεις τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ .

Το αυτοδιοικητικό site airetos.gr παρουσιάζει σήμερα το πλήρες κείμενο που εξέτασαν οι Αιρετοί της ΚΕΔΕ στη σχετική Συνεδρίασή τους (αποτελώντας την Εισήγηση προς το Δ.Σ. του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, κ. Αλ. Καστρινού).

Η πολιτική ουσία που εξήγαγαν τα δύο ανώτατα αυτοδιοικητικά όργανα θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στα εξής δύο συμπεράσματα:

1) Η Κυβέρνηση παρακρατεί δισεκατομμύρια από τους πόρους που νομίμως δικαιούται η Τ.Α. βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Καλλικράτη,

2) Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των ΟΤΑ αποτελούν την κύρια πηγή, το μέγα χορηγό, των παροχών που μοιράζει ο Πρωθυπουργός. (“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδεικνύεται ως βασικός χρηματοδότης της επιδοματικής πολιτικής της Κυβέρνησης”, ΚΕΔΕ).

Ο AIRETOS συμπυκνώνει, με απλά λόγια, τη νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα του π/υ:

Η περικοπή μέσα σε ένα χρόνο, από τι είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο στο ΜΠΔΣ για το 2018 (ν. 4549/2018) μέχρι τι ψηφίζεται τώρα για το 2019, είναι 892 εκατομμύρια.

Το νούμερο ακριβώς που είχε αναδείξει το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” στην από 3/10/2018 Ανακοίνωση του Επικεφαλής του, Απ. Κοιμήση, επί του τότε κατατεθέντος προσχεδίου.

πηγή: airetos.gr