logo


Τις εκτιμήσεις του για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2019, όπως τις ανέπτυξε στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, καταθέτει και στην Οδό Διονύσου ο δημοτικός σύμβουλος με τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης:

Την Τρίτη, 20/11/2018, συζητήθηκε στο Δημ. Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019.

Δυστυχώς για 5η συνεχή χρονιά στο Δημοτικό Συμβούλιο, βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές: Ένα, μόνον κατ’ όνομα ‘’Τεχνικό Πρόγραμμα’’, με ένα πολύ φτωχό απολογισμό, που οφείλεται στα ίδια λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.

Στο περυσινό πρόγραμμα είχαμε καταλογίσει, όπως και για τις χρονιές που προηγήθηκαν:

ï Έλλειψη κατεύθυνσης, αφού ποτέ δεν εκπονήθηκε 5ετές Επιχειρησιακό σχέδιο, για να μπορούν να συσχετισθούν οι πραγματικές χρηματοδοτικές δυνατότητες με τις προτεραιότητες του Δήμου.

ï Πλειοδοτική διάθεση, όταν αυτό περιείχε 46 νέα έργα και μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού (μαζί με τα συνεχιζόμενα), 32,5 εκ. Ευρώ!!!, χωρίς να συνοδεύονται από αιτιολογική έκθεση για το αν υπάρχουν ή όχι μελέτες, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί η απορροφητικότητα των πόρων

ï Πλασματικότητα μεγεθών, όταν στο πρόγραμμα, περιλαμβάνονταν και έργα που υποτίθεται ότι θα εκτελούσαν άλλοι Φορείς, (π.χ. οι ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ-πρώην ΟΣΚ, Περιφέρεια κ.λπ.), χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν

ï Αοριστία, αφού η πλειονότητα των έργων, αναφέρονται, χωρίς συγκεκριμένη χωροθέτηση στις Δημοτικές Ενότητες γεγονός που υποκρύπτει ένα είδος λευκής επιταγής, αφού η Δημοτική Αρχή έχει την ευκαιρία να προγραμματίζει, κατά το δοκούν και πιθανότατα με πελατειακή λογική.

Και δυστυχώς ο φτωχός απολογισμός, ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας.

Από τα 46 περυσινά έργα και μελέτες, ελάχιστα μπήκαν σε κατεύθυνση υλοποίησης. Από τα υπόλοιπα, μόλις 31, επαναλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα, ενώ ορισμένα, εγκαταλείφθηκαν αναιτιολόγητα.

Η εικόνα ίδια και για φέτος. Σαν να μην έχει μεσολαβήσει, τίποτα. Μόνον μικρές αλλαγές στους αριθμούς.

Στις επίμονες ερωτήσεις μας προς τη Δημοτική Αρχή, είτε για τις προτεραιότητες μέσα στην πολυάριθμη λίστα των έργων, είτε για το ποια εξ αυτών είναι έτοιμα για υλοποίηση, είτε τέλος, για το ύψος των ετήσιων πόρων που θα απορροφηθούν, απάντηση δεν πήραμε.

Πώς λοιπόν να υπάρξει αποτέλεσμα, για δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών του Δήμου και πώς θα προωθηθούν οι μεγάλες επιλογές για το Δήμο μας, όπως, για παράδειγμα:

ï Το διαδημοτικό έργο της διαπλάτυνσης της οδού Μαραθώνος-Χελμού-Κρυονερίου, που θα αποσυμφορούσε, κυκλοφοριακά, τις περιοχές μας;

ï Η απόκτηση δημοτικής στέγης και η προώθηση του προγράμματος  σχολικής στέγης την ώρα που ξοδεύουμε πάνω από 500.000 Ευρώ το χρόνο, γι’ αυτές τις υποθέσεις;

ï Το νέο κοιμητήριο του Δήμου;

ï Το νέο αμαξοστάσιο, κ.λπ.;

Με αυτά τα δεδομένα και εφέτος, βρεθήκαμε μπροστά σ΄ ένα μόνον κατ’ όνομα, Τεχνικό Πρόγραμμα 2019, αφού πρόκειται, ουσιαστικά, για μια λίστα προθέσεων που στο τέλος λίγα έργα θα υλοποιηθούν.

Είναι φανερό, ότι χρειάζεται μια άλλη λειτουργία του Δήμου, με σχέδιο και κατεύθυνση, με διαφάνεια, με αποκεντρωτική αντίληψη, με διάθεση για την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ των περιοχών του Δήμου μας, στοιχεία που, όπως αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν τα διαθέτει.

Για τους λόγους αυτούς, η Δημοτική Παράταξή μας «ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ», το καταψήφισε.