logo


Μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 26 Νοεμβρίου η προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), πρόλαβε όμως να γραφτεί ακόμη μια σελίδα στο ενδιαφέρον «βιβλίο συμβάντων» του Δήμου Διονύσου!

Η αρχή έγινε με την προσέλευση των τριών, σε σύνολο επτά, μελών της Επιτροπής. Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως στη ΔΕΠ του Δήμου Διονύσου συμμετέχουν πλην του Προέδρου δημοτικού συμβούλου Β. Τσαγκαράκη, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Β. Παπαϊωάννου και Λ. Χατζηανδρέου αντιστοίχως), εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων (εν προκειμένω η Α. Τόκα), καθώς και οι διευθυντές ενός Δημοτικού/Νηπιαγωγείου και ενός Γυμνασίου/ Λυκείου. Συμμετέχει επιπλέον και ο εκπρόσωπος του οικείου Εμπορικού Συλλόγου, εφόσον ο Σύλλογος υφίσταται- αλλά ο νεοσύστατος Εμπορικός Σύλλογος της πόλης δεν έχει ακόμη στείλει εκπρόσωπό του. Με λίγα λόγια, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Διονύσου, που παίρνει μια σειρά αποφάσεων για κρίσιμα ζητήματα όπως “τα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδέυσης, την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων και παρακολουθεί την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή και συντήρησή τον, καθώς και το έργο των σχολικών επιτροπών”, απαρτίζεται στην παρούσα φάση από έξι μέλη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση είχαν προσέλθει τρία από αυτά- ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών. Δηλαδή απαρτία δεν είχε εξασφαλισθεί, θα σκεφτόταν κάποιος με στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από το πώς λειτουργούν τα συλλογικά όργανα. Όχι όμως και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ή και η υπάλληλος του Δήμου που διεκπεραιώνει τη γραμματειακή υποστήριξη. Και οι δυο υποστήριζαν πως μια που τα μισά μέλη της Επιτροπής ήταν παρόντα, τότε η απαρτία έχει επιτευχθεί γιατί… η ψήφος του Προέδρου είναι διπλή! Και δεν θα ήταν κάτι που γινόταν για πρώτη φορά, όπως δήλωσε και ο ίδιος και η υπηρεσιακή παράγοντας!!!

Χρειάστηκε η επίμονη παρέμβαση τόσο της Οδού Διονύσου, όσο και των άλλων δυο μελών, για να πειστεί ο Πρόεδρος να επικοινωνήσει τουλάχιστον με το Γραφείο συλλογικών οργάνων του Δήμου, που βέβαια ξεκαθάρισε το παγκοίνως γνωστό: Για τη συνεδρίαση ενός συλλογικού οργάνου, που γι’ αυτό το λόγο απαρτίζεται από μονό αριθμό μελών, απαιτείται η παρουσία του 50% και ενός μέλους για να θεωρηθεί ότι υπάρχει απαρτία. Διαφορετικά οι αποφάσεις είναι άκυρες.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό, απογοητευτικό και επικίνδυνο ακόμη, Πρόεδρος θεσμικού οργάνου να επιδεικνύει- ενάμιση χρόνο μετά από τον ορισμό του στη θέση αυτή- τέτοιας έκτασης άγνοια γύρω από διαδικασίες που είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί και να εφαρμόζει, πολύ περισσότερο που ο κ. Τσαγκαράκης φέρει και την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου εδώ και δυο χρόνια.

Και η άγνοια αυτή δεν περιορίστηκε στις διαδικασίες: Όταν η Οδός Διονύσου ζήτησε διευκρινίσεις γύρω από το θέμα της ίδρυσης του 3ου Νηπιαγωγείου Διονύσου, η απάντηση του Προέδρου ήταν αποκαλυπτική: “Δεν το καλογνωρίζω το θέμα”! Το οποίο ο ίδιος θεωρούσε επείγον και επιθυμούσε να ψηφιστεί χτες, μια που σήμερα Τρίτη 27/11 η Διοίκηση του Δήμου προτίθεται να το φέρει για έγκριση εκτός Ημερησίας Διατάξεως!

Συμπέρασμα: Πενία στελεχών. Αλλά και αυτά που ορίζονται σε θέσεις ευθύνης, και  δεν γνωρίζουν και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν και δεν μελετούν, αφήνοντας τα πάντα “στον αυτόματο”….

Για την ιστορία να σημειωθεί πως η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας θα προσπαθήσει και πάλι να συνεδριάσει σήμερα Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 2 το μεσημέρι. Προτείνουμε οι υπεύθυνοι να προμηθευτούν και ένα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για ώρα ανάγκης.