logo


Ο μοναδικός Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας- πλην του “οικοδεσπότη” Μ. Κασαπάκη του Αγ. Στεφάνου- που παρακολούθησε την προχθεσινή (20/11) συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν ο Μ. Κόκκαλης από τη Ροδόπολη, που προχτές είχε την τιμητική της: Η τροποποίηση- αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ταλαιπωρεί την περιοχή εδώ και και δυο δεκαετίες, δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης, κανείς δεν μπορεί να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του, ενώ το θέμα αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα στη χθεσινή συζήτηση, πολύ περισσότερο επειδή εκ παραδρομής η σχετική μελέτη για την τροποποίηση εμφανίζεται δυο φορές- και στις Νέες Μελέτες και στις Συνεχιζόμενες.

Για τα παραπάνω, η εικόνα, όπως παρουσιάστηκε από όσους δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης τοποθετήθηκαν, ήταν τουλάχιστον ασαφής, ενώ δεν έλειψαν και οι σιβυλλικές δηλώσεις:

Ο νυν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος διευκρίνισε πως η Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται σε σημειακή τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στη Ροδόπολη, μόνο ως προς τις χρήσεις γης. Προσέθεσε μάλιστα πως εδώ και ενάμιση χρόνο έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα προς τον (πρώην) Οργανισμό της Αθήνας, του οποίου η απάντηση αναμένεται να είναι θετική, ώστε να αναθέσει ο Δήμος τη σχετική μελέτη. Άλλα όμως είχε πει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον περασμένο Μάρτιο, επιμένοντας πως τη σχετική μελέτη θα την κάνει ο Οργανισμός. Τότε μια απλή ερώτηση της Οδού Διονύσου στο αρμόδιο Τμήμα τον είχε διαψεύσει: Ο Δήμος- και κανείς άλλος φορέας- είναι ο μόνος αρμόδιος για να εκπονήσει τη μελέτη, όπως παραδέχεται σήμερα ο Αντιδήμαρχος.

Η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Π. Ταουξή μίλησε για μπλοκάρισμα από κάποιους- τους οποίους, αν και ρωτήθηκε, δεν κατονόμασε- που δεν την άφησαν να ολοκληρώσει την τροποποίηση του ΓΠΣ της Ροδόπολης.

Ο τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδιας μίλησε για τρόπους επίλυσης των προβλημάτων στη Ροδόπολη, αλλά και στο Κόκκινο Χωράφι στη Δροσιά και στα Αλεξανδρέικα στο Διόνυσο, που ο ίδιος πρότεινε με έγγραφα, τα οποία όμως ποτέ δεν περιήλθαν σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι τα είχε παραδώσει στο Δήμαρχο.

Ενώ η Αντιδήμαρχος Περιβάλοντος Α. Πέππα παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα έπρεπε να είχε λυθεί χτες, ενώ σήμερα “νομίζει πως είναι σε καλό δρόμο, αλλά επειδή εμπλέκονται και άλλοι φορείς, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς” χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο κ. Κόκκαλης ήταν ένας από τους 6 Προέδρους, σε σύνολο 7 Δημοτικών Κοινοτήτων, που μαζί με τις προτάσεις της περιοχής του για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019, είχε εκφράσει την απογοήτευσή του γιατί κάθε χρόνο τα ίδια έργα προτείνονται και ποτέ τίποτα δεν γίνεται. Άκουσε όμως προχτές τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνα να ζητεί από τους Προέδρους μια διαφορετική προσέγγιση στην κατάθεση προτάσεων για έργα στην περιοχή ευθύνης τους, και όχι μια απλή και επαναλαμβανόμενη χρόνο με το χρόνο λίστα επιθυμιών.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κόκκαλης, απάντησε στον κ. Ζυγούνα, ενώ εξέφρασε και πάλι την απογοήτευσή του, αλλά και την αγωνία για την περιοχή του:

“Και σκύβουμε πάνω στα προβλήματα του τόπου μας και προτάσεις κάνουμε. Αν αυτές οι προτάσεις δεν υλοποιούνται ή δεν συμπεριλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τις επαναλαμβάνουμε. Ειδικά για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019: Δεν θα αναφερθώ σε έργα που δεν έχουν γίνει, και που θα τα κάνουν οι επόμενες γενιές. Ούτε σε έργα- μπαλώματα, όπως το πεζοδρόμιο στην 25ης Μαρτίου που 100 μέτρα δεν έχουν τελειώσει ακόμη, μετά από ενάμιση χρόνο. Δεν θα αναφερθώ ούτε στο δώδεκα δια 7 ίσον μηδέν. Γιατί 12 Παιδικές Χαρές έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής στο Δήμο, 7 είναι οι Δημοτικές Κοινότητες, αλλά ούτε μια Παιδική Χαρά δεν έχει φτιαχτεί στη Ροδόπολη. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στο Πολεοδομικό. Οι πληροφορίες που έχω, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Ράικου πριν από ενάμιση χρόνο ότι η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει και ότι έχει βγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι ότι απόφαση τέτοια δεν έχει βγει. Αν γνωρίζετε κάτι άλλο, πείτε το. Τελικά έχει κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, ναι ή όχι; Ξέρει κανείς εδώ μέσα να απαντήσει; Πριν από ενάμιση χρόνο ο κ. Ράικος είχε υποσχεθεί ότι στην πρώτη αναμόρφωση Προϋπολογισμού θα έχει θέμα την αναθεώρηση και την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού της Ροδόπολης, έτσι ώστε να έχουμε επιτέλους χρήσεις γης. Ενάμιση χρόνο αργότερα, σήμερα είμαστε ακόμη εδώ και συζητάμε τι τελικά θα γίνει. Είχατε αναθέσει στην Αντιδήμαρχο κ. Ταουξή να αναλάβει προσωπικά το θέμα. Λυπάμαι που την ακούω σήμερα να λέει “ό, τι μπόρεσα έκανα, αναρωτηθείτε ποιοι με φρέναραν”. Παίζουμε με την τύχη μιας περιοχής. Είμαστε εδώ 40 άνθρωποι- πείτε ποιοι σας φρέναραν επιτέλους. Δεν μπορείτε να παίζετε με τις ζωές μας. Κύριε Δήμαρχε, έχετε αλλάξει δυο Αντιδημάρχους Τεχνικών Υπηρεσιών, έχετε Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας. Της αναθέσατε προσωπικά την υπόθεση. Σήμερα είμαστε κάτω από το μηδέν. Το παράπονο το δικό μου, όπως και όλων των κατοίκων της Ροδόπολης, δεν είναι ότι δεν λύσαμε το πρόβλημα. Είναι ότι δεν ξεκινήσαμε να το λύνουμε. Επιτέλους ξεκινήστε να λύνετε το πρόβλημα”, κατέληξε ο Πρόεδρος.

Σε όλα τα παραπάνω ο Δήμαρχος υποσχέθηκε στον κ. Κόκκαλη ότι στο άμεσο μέλλον η Ροδόπολη θα έχει τη δική της Παιδική Χαρά, που ήδη τοπογραφήθηκε ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ένα σύντομο ιστορικό για την υπόθεση που ταλαιπωρεί τη Ροδόπολη από το 2000, όπως το παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας σε σχετική σύσκεψη τον Οκτώβριο του 2017, όπου παρίσταντο οι Αντιδήμαρχοι Δ. Ράικος και Α. Πέππα: Το 2000 η Ροδόπολη απέκτησε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ισχύει μέχρι σήμερα. Όμως, επενέβη το Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή θεώρησε πως με αυτό το Σχέδιο η περιοχή γενικής κατοικίας, δηλαδή η περιοχή στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν πολλές εμπορικές χρήσεις και η οποία περικλείεται από τις οδούς Ροδοπόλεως-Καραϊσκάκη- Κολοκοτρώνη και Αγ. Ιωάννου, επεκτείνεται σε μεγαλύτερη έκταση από την επιτρεπόμενη. Έτσι ακυρώθηκε το Σχέδιο στο κομμάτι που αφορά στις χρήσεις γης. Χάθηκε τότε η ευκαιρία να γίνει τροποποίηση του ΓΠΣ με βάση τις προτάσεις του Οργανισμού της Αθήνας, όπως είχε γίνει και με τη Σταμάτα, οπότε ένα χρόνο αργότερα, το 2002, επιχειρήθηκε να λυθεί το οικιστικό πρόβλημα της Ροδόπολης με το Ν. 3044, που επέτρεπε τη χρήση γενικής κατοικίας. Η σχετική διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ, επειδή μεταβάλλει επί το δυσμενέστερο το καθεστώς των χρήσεων γης, ενώ ακόμη αναμένεται η ετυμηγορία για το σύνολο του νόμου.