logo


Σε διάφορα στάδια αναμονής βρίσκεται η κατασκευή τριών σχολικών μονάδων του Δήμου Διονύσου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ράικου στη χθεσινή (20/11) συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019.

Ο λόγος για:

*Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου, που η Δημοτική Αρχή προτίθεται να κατεδαφίσει και στη θέση του να ανεγείρει νέο Δημοτικό. Η πρόθεση αυτή καταγράφεται σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια στα Τεχνικά Προγράμματα του Δήμου, με προϋπολογισμό που κυμαίνεται από 1,5 έως 4,5 εκατομμύρια ευρώ, κατά καιρούς δίδονται διαβεβαιώσεις πως “η δημοπράτηση του έργου θα γίνει εντός του προσεχούς διμήνου”, το έργο όμως δεν φαίνεται να προχωρεί. Έτσι στη χθεσινή ερώτηση του επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλη, ο Αντιδήμαρχος απάντησε τα εξής: “Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και περιμένουμε τη δημοπράτησή του μέχρι τέλους του 2018 ή στις αρχές του 2019”. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως την ίδια ακριβώς απάντηση είχε δώσει ο κ. Ράικος πριν από ένα χρόνο, το Νοέμβριο του 2017, όταν συζητείτο στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018, μεταφέροντας τότε τις διαβεβαιώσεις των Κτηριακών Υποδομών. Όπως πάντως διευκρίνισε ο ίδιος λίγο αργότερα, αυτή τη στιγμή για το έργο δεν υπάρχει ακόμη πράξη ένταξης, αλλά μόνο πράξη προένταξης.

*Το δεύτερο σχολείο που επίσης απασχολεί χρόνια τις Δημοτικές Αρχές- προ και μετά Καλλικράτη- είναι το 12θέσιο Λύκειο στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, που μέχρι σήμερα συστεγάζεται με το Γυμνάσιο της περιοχής. Επί Κοινοτάρχη Σ. Σωτηρίου είχε εξασφαλιστεί χώρος για την ανέγερση Λυκείου δίπλα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Διονύσου, έργο που όμως δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Γι’ αυτό το σχολείο ο κ. Ράικος δήλωσε πως αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας ώστε να ενταχθεί προς χρηματοδότηση και δημοπράτηση. Και γι’ αυτό το έργο ο Αντιδήμαρχος το Νοέμβριο του 2017 είχε διαβεβαιώσει πως θα δημοπρατείτο μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018.

*Το ΕΠΑΛ Κρυονερίου, τέλος, σήμερα στεγάζεται στου Καργάκου, προσωρινά όμως μια που στο Κρυονέρι από το 2008 υπάρχει κτήριο και οικόπεδο παραχωρημένο από την πρώην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, σήμερα ΕΤΑΔ Α.Ε., για μια δεκαετία, που λήγει φέτος. Το εν λόγω ακίνητο παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες όσο αφορά στο πολεοδομικό του ξεκαθάρισμα, μια που εκεί εμπλέκεται και το Δασαρχείο, που υποστηρίζει πως η μισή έκταση του συνολικού ακινήτου είναι δασική. Σύμφωνα με τον κ. Ράικο, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει παράταση τεσσάρων χρόνων στην παραχώρηση, ενώ στην παρούσα φάση μελετώνται σε συνεργσία με το Υπουργείο Παιδείας οι κτηριολογικές προδιαγραφές, ώστε να ενταχθεί κι αυτό ως έχει, με στόχο συγκεκριμένες επεμβάσεις. Για το ΕΠΑΛ, συμπλήρωσε ο κ. Ράικος, υπάρχει η προμελέτη, οπότε θα εκπονηθεί και η οριστική μελέτη που θα σταλεί στις Κτηριακές Υποδομές, ώστε και το έργο αυτό να ενταχθεί προς χρηματοδότηση.

 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως και για τα τρία αυτά σχολεία οι μελέτες είναι έτοιμες και στα συρτάρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ήδη από το 2013-2014, ενώ ειδικά οι κτηριολογικές προδιαγραφές για το ΕΠΑΛ έχουν ζητηθεί και έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας ήδη από το 2013, όπως υπενθύμισε στον Αντιδήμαρχο ο τέως Δήμαρχος.