logo


Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, που είχε διακοπεί λόγω προχωρημένης ώρα την προηγούμενη Τετάρτη 14/11. Κεντρικό θέμα στην αποψινή συνεδρίαση είναι βέβαια η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2019, το τελευταίο που εκπονεί η παρούσα Δημοτική Αρχή πριν από τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα:

Σε ύψος περίπου 40,2 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Διονύσου για το 2019, που κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε μόλις για δεύτερη (!) φορά μέσα στο 2018, τον περασμένο Οκτώβριο, το Πρόγραμμα έρχεται “να καλύψει τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την διοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη:

1.Τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου από ίδιους πόρους και από διάφορες πηγές χρηματοδότησης.

2.Τα αιτήματα των δημοτικών κοινοτήτων

3.Τις πραγματικές ανάγκες των δημοτικών διαμερισμάτων, μετά από αξιολόγηση και ιεράρχηση”.

Τα έργα και οι μελέτες χωρίζονται σε νέα, με συνολικό προϋπολογισμό 18 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, και συνεχιζόμενα, με προϋπολογισμό 22,3 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η αποχέτευση.

Ειδικά στα νέα έργα, όσα προγραμματίζονται να γίνουν με χρηματοδότηση από άλλους φορείς (Περιφέρεια, Κτηριακές Υποδομές και Πράσινο Ταμείο) ανέρχονται στα 10.386.000 ευρώ (εναντι 14.214.200 για το 2018), στο ΕΠΠΕΡΑΑ ανήκει η ενοποίηση του αστικού ιστού στην Πεντέλη (το μοναδικό έργο που διεκδικεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 989.679 ευρώ), τα έργα που θα εκτελεστούν από Ίδιους Πόρους ανέρχονται στα 6 εκατομμύρια ευρώ περίπου (έναντι των 5 εκατομμυρίων για το 2018), ενώ οι μελέτες «πέφτουν» στις 555.000 ευρώ από 815.000 ευρώ που προβλέπονταν στο περυσινό Τεχνικό Πρόγραμμα.

Εν αναμονή της αποψινής συζήτησης, μια πρώτη προσέγγιση στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2019, δείχνει πως για μια ακόμη φορά η διαδικασία εκπόνησής του εξαντλήθηκε σε παράθεση και καταγραφή έργων ατάκτως ερριμμένων. Είχε εξάλλου προηγηθεί η κατάθεση προτάσεων από καθεμιά Δημοτική Κοινότητα, η οποία και φέτος αποδείχθηκε καθαρά τυπική και διεκπεραιωτική: Όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, στην πλειονότητά τους οι σχετικές εισηγήσεις των Τοπικών Συμβουλίων εκφράζουν την απογοήτευση των τοπικών κοινωνιών για τα ίδια έργα που κάθε χρόνο προτείνονται και ποτέ δεν γίνονται. 

Επιπλέον, κανείς απολογισμός δεν δίδεται για όσα έργα του περυσινού Τεχνικού Προγράμματος ξεκίνησαν να υλοποιούνται ή έχουν ολοκληρωθεί, ενώ δεν περιλαμβάνεται και  καμιά αιτιολόγηση για όσα έργα και μελέτες φαίνεται να έχουν, όπως και πέρυσι, ξαφνικά απαλειφθεί.

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι στη λίστα των έργων δεν έχουν περιληφθεί ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις όπως η διάνοιξη του δρόμου στην οδό Νιόβης, στην Άνοιξη, όπου βρίσκεται εγκλωβισμένος ο Παιδικός Σταθμός της περιοχής Αγ. Αγγέλων, κάτι που βρισκόταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Τοπικού Συμβουλίου. Ή η οριοθέτηση και περίφραξη των Κοινοχρήστων Χώρων, έκτασης 260 στρεμμάτων, στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου. Ή η αντικατάσταση λίγων μέτρων αμιαντοσωλήνων ύδρευσης στη Ροδόπολη. Ή η μελέτη αντισεισμικής προστασίας σε όλα τα δημοτικά ακίνητα, των σχολείων συμπεριλαμβανομένων. Ή η μελέτη για την τακτοποίηση των -21, είχε πει πέρυσι ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης– αυθαιρέτων, ιδιοκτησίας του Δήμου.

Επαναλαμβάνονται, τέλος, στα νέα έργα η κατασκευή του 1ου Δημοτικού στο Κρυονέρι και του Λυκείου στο Διόνυσο, που- αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής, που μεταφέρει τις διαβεβαιώσεις των Κτηριακών Υποδομών- δημοπρατούνται από τις αρχές του… 2018!