logo


Τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει με την υπενθύμιση εκ μέρους του Δήμου Διονύσου πως συνεχίζεται η περιβαλλοντική εκστρατεία «Για ένα δήμο πιο ανθρώπινο, πιο καθαρό, πιο όμορφο». Στόχοι της εκστρατείας, λένε οι σχετικές αναρτήσεις, είναι η ενημέρωση των δημοτών για την καθαριότητα του δήμου, την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας καθώς και η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

Σ’ αυτούς, τους πολίτες, περιλαμβάνονται βέβαια και οι εκλεκτοί τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι. Παρακάτω δημοσιεύονται ακόμη μερικές φωτογραφίες, που ως γνωστόν αντιστοιχούν σε 1000 λέξεις η καθεμιά, και που αποδεικνύουν ανάγλυφα πώς αντιλαμβάνονται οι αιρετοί (μας) ένα Δήμο πιο καθαρό και πιο όμορφο. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μετά από τη λήξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου:

 Εισηγήσεις, πλαστικά ποτηράκια και μπουκαλάκια ατάκτως ερριμμένα πάνω στα έδρανα όλων των πτερύγων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρατημένα από αυτούς που πρώτοι θα έπρεπε να φροντίζουν για την καθαριότητα του «κοινού» τους σπιτιού

 

Μερικές ακόμη επισημάνσεις: Κάθε μέρα στο Δήμο Διονύσου τυπώνονται μερικές δεκάδες χιλιάδες φύλλων χαρτιού. Ο αριθμός τους αυξάνει δραματικά τις παραμονές των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, μια που πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν ακόμη τις εισηγήσεις τυπωμένες. Τουτέστιν: Πολύ χαρτί. Το οποίο αφήνουν εν συνεχεία πάνω στα έδρανά τους, μαζί με τα πλαστικά ποτηράκια και τα μπουκαλάκια.

Πολύ χαρτί όμως “έφυγε” και στον τυπωμένο Κανονισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος, που διανεμήθηκε παντού μέσα στην πόλη. Και μάλιστα σε χαρτί “κανονικό”, και όχι ανακυκλωμένο ώστε εναρμονιστεί ο Δήμος, τουλάχιστον με την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Επιπλέον, παρά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση του πλαστικού- εξού και το περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες των super markets- ο ίδιος αυτός Κανονισμός διανέμεται μέσα σε πλαστική συσκευασία.

Αντί επιλόγου, το σύνθημα της εκστρατείας του National Geographic με τίτλο Πλανήτης ή πλαστικό (Planet or plastic): “Μήπως η ζωή σου είναι πολύ πλαστική;” (Is your life too plastic?).