logo


Με 16 θετικές ψήφους έναντι 14 αρνητικών και λευκών εγκρίθηκε χθες, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο η μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου Σταμάτας στο χώρο των ενοικιαζόμενων εγκαταστάσεων του Καργάκου στη Λ. Σταμάτα. Η απόφαση αυτή άφησε εμβρόντητους τους εκπροσώπους των φορέων που τέσσερις μόλις ημέρες νωρίτερα, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, είχαν ακούσει τον ίδιο το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη να τους διαβεβαιώνει πως το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου, και μάλιστα με τη συνδρομή μηχανικού των Κτηριακών Υποδομών (ΚτΥπ), ο ίδιος μάλιστα σκεφτόταν ακόμη και την απόσυρσή του από την Ημερήσια Διάταξη της χθεσινής συνεδρίαση.

Αντ’ αυτού, οι γονείς από το Σύλλογο και του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων Διονύσου, εκπαιδευτικοί αλλά και εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού τους φορέα, άκουσαν τον κ. Ζαμάνη να ισχυρίζεται πως το Σάββατο δεν γνώριζε όλες τις πτυχές του προβλήματος. Άκουσαν τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Π. Τσούκα να υποστηρίζει πως η φοίτηση των παιδιών στο Δημοτικό Σταμάτας, που εξυπηρετείται και από δυο αίθουσες ISOBOX, “υποβαθμίζει σοβαρά τη νοημοσύνη τους”. Άκουσαν τον πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ευ. Λυρούδια να χαρακτηρίζει ευθαρσώς “εμβαλωματική” την κίνηση της μετεγκατάστασης του Νηπιαγωγείου αλλά και να υπογραμμίζει πως τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται συναινετικά. Άκουσαν τη Δημοτική Αρχή “να αποφασίζει γι’ αυτούς χωρίς αυτούς”, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Κ. Κοντάκης από τη μείζονα μειοψηφία. Άκουσαν, τέλος, σύσσωμες τις μειοψηφίες να αποδίδουν κρυφές και άδηλες σκοπιμότητες στη σπουδή και την επιμονή της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου, με κίνδυνο να αποδυναμωθεί και να υποβιβασθεί το Δημοτικό της Σταμάτας.

Οι επισημάνσεις των πολλών προβλημάτων, που εκτιμάται πως θα δημιουργήσει η μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου, έναντι αυτών που πιθανόν να επιλύσει, όπως παρουσιάστηκαν από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς- γονείς, εκπαιδευτικούς, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας, δημοτικούς συμβούλους, δεν στάθηκαν ικανές να μεταπείσουν τη Διοίκηση του Δήμου και το Δήμαρχο, που επέμεναν μέχρι τέλους στην πρόθεσή τους “να κάνουμε ένα ακόμη σχολείο”, όπως βάφτισαν τη μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου. Ούτε δέχθηκαν να αποσυρθεί προσωρινά το θέμα και να δοθεί παράταση μιας εβδομάδας, ώστε Διαπαραταξιακή Επιτροπή- όπως πρότεινε ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου και υιοθετήθηκε από όλες τις μειοψηφίες- σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς, να εξετάσει διεξοδικά τις πιθανές λύσεις, ώστε να αντιμετωπισθεί το κτηριακό πρόβλημα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα διήρκεσε ώρες, προκαλώντας πολλές φορές τον εκνευρισμό κάποιων βιαστικών δημοτικών συμβούλων, διεκόπη (για δεύτερη φορά χθες) από την Πρόεδρο Β. Ζώτου ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, μετά από οξύτατο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στο νυν και τον τέως Δήμαρχο, παρουσία μάλιστα μικρών παιδιών, ενώ η συνεδρίαση διεκόπη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, λόγω προχωρημένης ώρας, και θα συνεχισθεί την ερχόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου.

Ανάμεσα, τέλος, στις θετικές ψήφους για τη μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου στα κτήρια του Καργάκου, ματαίως κάποιος θα αναζητήσει αυτήν του κ. Λυρούδια: Ο ίδιος, τον Ιούλιο του 2016, υπέγραφε έγγραφο για την ακαταλληλότητα του κτηρίου, που προορίζεται σήμερα να υποδεχθεί το Νηπιαγωγείο, του ίδιου όπου τότε η Διοίκηση του Δήμου σκεφτόταν να μεταστεγάσει τον Α’ Βρεφονηπιακό Σταθμό Αγ. Στεφάνου. Και όχι λόγω των αυστηρών προδιαγραφών ενός Παιδικού Σταθμού, αλλά επειδή “Η ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του σχολείου από μεγάλο αριθμό μαθητών σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα κυκλοφορίας των οχημάτων στην είσοδο, δεν επιτρέπουν την επιπλέον χρήση ενός παιδικού σταθμού”.

Ματαίως θα αναζητήσει κάποιος και την ψήφο του πρώην Αντιδημάρχου Παιδείας Β. Κοκμοτού, αλλά και της διαδόχου του Α. Στασινοπούλου: Αν και οι δυο τους υπηρέτησαν στη θέση αυτή πλέον των τεσσάρων συνολικά χρόνων, ουδέν έπραξαν στη διάρκεια της θητείας τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης στη Σταμάτα.

Ενώ δυσάρεστη, τουλάχιστον, εντύπωση προκάλεσε η επίθεση της Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Π. Ταουξή κατά της Ένωσης Γονέων Διονύσου. Πιο συγκεκριμένα η κ. Ταουξή κατηγόρησε την Ένωση πως δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την άθλια κατάσταση της σχολικής στέγης στον Άγ. Στέφανο, όπου 4 Νηπιαγωγεία συστεγάζονται στοιβαγμένα δίπλα στις γραμμές του ΟΣΕ. Η Αντιδήμαρχος προφανώς λησμονεί- έχουν περάσει άλλωστε τέσσερα χρόνια…- πως η Ένωση ήταν εκείνη που, με Πρόεδρο τη Β. Παπαϊωάννου, προκάλεσε την πρώτη και μοναδική ευρεία συνάντηση, όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων φορέων, για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στον Δήμο Διονύσου. Τότε, το 2015, στη Δροσιά, το “εκρηκτικό κτηριακό πρόβλημα στα σχολεία της πόλης” ήταν το πρώτο και σημαντικότερο θέμα της ατζέντας. Που αυτή η Διοίκηση είχε τότε υποσχεθεί να ξανασυζητήσει με τους φορείς, και μάλιστα σύντομα.