logo


“Ναι, είναι σε γνώση μου”. Αυτό απάντησε στη χθεσινή (14/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης όταν ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης τον ρώτησε αν έχει περιέλθει σε γνώση του το πόρισμα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, που έχει ορισθεί από τον εισαγγελέα για να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία των δυο Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Διονύσου για την περίοδο 2013-2015, στο πλαίσιο σχετικών δικαστικών ενεργειών εκ μέρους του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχος έλεγχος που ανατέθηκε από το Δήμο σε εταιρεία ορκωτών λογιστών, έδωσε ως αποτέλεσμα ατασθαλίες ύψους 74.000 ευρώ για τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 147.674 ευρώ για τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και τα δυο αυτά πορίσματα έχουν τεθεί σε γνώση όχι μόνο των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, αλλά προπαντός των μελών των 2 Σχολικών Επιτροπών, που είναι επιφορτισμένα με την άσκηση αγωγών αποζημίωσης.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το πόρισμα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, το οποίο όπως παραδέχθηκε χθες βράδυ ο κ. Ζαμάνης, δεν κοινοποίησε πουθενά: “Δεν νομιμοποιούμαι να το δημοσιοποιήσω, μια που αποτελεί κομμάτι της δικογραφίας, αλλά όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να το ζητήσει”, υποστήριξε ο Δήμαρχος, χρησιμοποιώντας κατά τα φαινόμενα δυο μέτρα και δυο σταθμά για τα δυο πορίσματα- των ορκωτών και του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα-, που αποτελούν κομμάτια της ίδιας δικογραφίας. Λίγο αργότερα ανέβασε τους τόνους προτρέποντας τον πολιτικό του αντίπαλο να αναλάβει τις ευθύνες του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το σκάνδαλο των Σχολικών Επιτροπών, όπως το χαρακτήρισε.

Και ενώ ουδείς το περίμενε, με αφορμή τη συζήτηση για τη μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου της Σταμάτας, οι τόνοι ανέβηκαν πολύ περισσότερο με το μεν Δήμαρχο να κατηγορεί τον επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για ληστεία των Σχολικών Επιτροπών, και τον τελευταίο να ανταποδίδει αποκαλώντας τον κ. Ζαμάνη πολιτικό απατεώνα. Οι προπηλακισμοί μεταξύ τους συνεχίστηκαν, με την ανταλλαγή εκφράσεων, παρουσία μάλιστα μικρών παιδιών,  που διόλου δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν τους, και ιδιαιτέρως- όπως είναι φυσικό- στον πρώτο πολίτη του Δήμου.

Η ερώτηση του κ. Καλαφατέλη όμως παραμένει αναπάντητη στην ουσία της: Εφόσον το δεύτερο, ανεξάρτητο, πόρισμα δεν τέθηκε σε γνώση κανενός, ούτε και των μελών των Σχολικών Επιτροπών, πώς κλήθηκε η Πρωτοβάθμια- κεκλεισμένων μάλιστα των θυρών στις 11 Οκτωβρίου- να αποφασίσει για την άσκηση αγωγής κατά των όποιων υπεύθυνων για την οικονομική ζημία που υπέστη, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα; “Πρόκειται για προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης δικής μου και της τότε Προέδρου Λ. Μήλα”, υποστήριξε ο κ. Καλαφατέλης, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή, με τα δικά της πορίσματα, αποδίδει την ευθύνη κυρίως στην πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής, στενή συνεργάτιδα του ίδιου την επίμαχη περίοδο.

Αξίζει εδώ να τονισθεί και το εξής: Πριν από 8 μήνες, σε συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Πρόεδρος Ε. Καγιαλή αλλά και ο Πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Θ. Στάικος, παρουσία και συναινούντος του Δημάρχου,  είχαν ευθέως αμφισβητήσει το όποιο αποτέλεσμα του ανεξάρτητου πορίσματος και “προδίκασαν πως εφόσον το αποτέλεσμα της πραγματογνωσύνης δεν είναι το αναμενόμενο- δηλαδή, αν δεν συμφωνεί με το πόρισμα των Ορκωτών- τότε δεν αποκλείεται να προσβληθεί από το Δήμο, που θα προσπαθήσει να το καταρρίψει”, όπως έγραφε τότε η Οδός Διονύσου. Σύμφωνα πάντως με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, το ανεξάρτητο αυτό πόρισμα κατεβάζει τα οικονομικά ελλείμματα κατά πολλές δεκάδες χιλιάδων ευρώ και στις δυο Σχολικές Επιτροπές, ενώ ευθύνες, όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια, δεν αποδίδονται αποκλειστικά και μόνο στην πρώην Πρόεδρό της.