logo


Σε εκκρεμότητα φαίνεται να είναι το θέμα του Νηπιαγωγείου Σταμάτας, που σήμερα λειτουργεί σε κτήριο δίπλα στο Δημοτικό της περιοχής και που η Δημοτική Αρχή προτίθεται να το μεταστεγάσει στις ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις Καργάκου. Το εν λόγω θέμα περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, όμως καθόλου σίγουρο δεν είναι αν τελικά συζητηθεί. Τούτο φαίνεται να προκύπτει από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς- Δήμαρχο, μέλη των Συλλόγων Γονέων και των δύο σχολείων, εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου και Ένωση Γονέων.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή τη συζήτηση του θέματος, όπως προελέχθη, στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η εισήγηση του Αντιδημάρχου Παιδείας Π. Τσούκα μιλάει για την ανάγκη μεταστέγασης του Νηπιαγωγείου στου Καργάκου, μια που το Δημοτικό της Σταμάτας, λόγω έλλειψης χώρου, χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του δυο επιπλέον αίθουσες τύπου ISOBOX.

Στην πρόταση αυτή, πάντως, δεν φαίνεται να είναι όλοι σύμφωνοι. Και οι αντιρρήσεις όσων διαφωνούν, αποτυπώνονται σε πρόσφατη αρνητική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με τη μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου στις εγκαταστάσεις Καργάκου. Εκεί, όπως είναι γνωστό, ήδη φιλοξενούνται το 3ο Δημοτικό Διονύσου, το ΕΠΑΛ και το ΙΕΚ, ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζεται και ιδιωτική επιχείρηση, και μάλιστα στο υπόγειο του κτηρίου που προορίζεται για το Nηπιαγωγείο.

Πιο συγκεκριμένα, σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, όπου παρών ήταν και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, δυο κυρίως ήταν τα θέματα που προβλημάτιζαν τόσο την Ένωση Γονέων όσο και την εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ, που επίσης συμμετέχει στη ΔΕΠ ως εκπρόσωπος της τοπικής ΕΛΜΕ, αλλά και το συνδικαλιστικό φορέα των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ο χώρος, όπου η Δημοτική Αρχή προτίθεται να εγκαταστήσει το Νηπιαγωγείο, φιλοξενεί ακόμη τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η κυκλοφορία των οχημάτων, ειδικά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, γίνεται με μεγάλη δυσκολία λόγω του περιορισμένου parking, ενώ δεν έχουν λείψει και οι διαπληκτισμοί μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών. Επιπλέον, χώρος για τον απαραίτητο προαυλισμό του Νηπιαγωγείου δεν υπάρχει, ενώ ερωτηματικά και ανησυχία γεννούσε και η “συγκατοίκηση” του σχολείου με επαγγελματική χρήση, και μάλιστα στο ίδιο κτήριο. Τα παραπάνω υπογράμμισε η Α. Τόκα από την Ένωση Γονέων αλλά και η Λ. Χατζηανδρέου, καθηγήτρια στο ΕΠΑΛ, που μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά διαπληκτισμών ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου της.

Το μείζον όμως θέμα, που μάλιστα ο κ. Τσούκας επιχειρούσε να υποβαθμίσει, ήταν ο κίνδυνος να απαξιωθεί πλήρως το Δημοτικό Σχολείο της Σταμάτας. Το οποίο με τη μεταστέγαση θα κερδίσει μεν 2 αίθουσες (σ.σ. η μία χρησιμοποιείται σήμερα για τη διδασκαλία των νηπίων και η δεύτερη ως γραφείο των Νηπιαγωγών), αλλά κινδυνεύει να χάσει μαθητές και εν τέλει να κλείσει: “Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι, αν γίνει η μεταστέγαση, οι γονείς με παιδί στο Νηπιαγωγείο, θα προτιμήσουν το παιδί τους να συνεχίσει στο 3ο Δημοτικό Διονύσου, μέσα στου Καργάκου, παρά να επιστρέψει στη Σταμάτα, ιδιαίτερα μάλιστα αν στην ίδια οικογένεια ακολουθεί κα μικρότερο παιδί. Ποιος μπορεί να τρέχει από σχολείο σε σχολείο για να μαζεύει τα παιδιά του;” επεσήμαναν η Λ. Μαγκλάρα από την Ένωση Γονέων, καθώς και η Β. Παπαϊωάννου από τον ΣΩΚΡΑΤΗ, που και η ίδια είναι Νηπιαγωγός στο Διόνυσο: “Εγκλωβίζουμε παιδιά σε ιδιωτικό ενοικιαζόμενο κτήριο και υποβαθμίζουμε το δημόσιο κτήριο, το Δημοτικό Σχολείο της Σταμάτας”, τόνισαν και οι δυο τους. Επιπλέον η κ. Μαγκλάρα χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μεταστεγάσει το Νηπιαγωγείο δεν ήταν ενήμεροι μέχρι τότε, μέσα Οκτωβρίου, ούτε οι Σύλλογοι Γονέων των δυο σχολείων ούτε καν οι Νηπιαγωγοί! Πρότεινε μάλιστα να αναζητηθεί χώρος για ενοικίαση, ώστε να στεγασθεί το Νηπιαγωγείο, κοντά στο Δημοτικό της Σταμάτας, μια που τα Νηπιαγωγεία πρέπει να είναι διάσπαρτα μέσα σε μια πόλη.

Η απόφαση, τελικά, της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας ήταν τότε αρνητική- κάτι που φάνηκε να αγνοεί ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης στη χθεσινή συνάντηση. Όπως φάνηκε να αγνοεί και το γεγονός που του καταγγέλθηκε, ότι δηλαδή ο Αντιδήμαρχος Παιδείας διαβεβαίωνε τους γονείς του Δημοτικού πως ο ίδιος θα φέρει το θέμα της μεταστέγασης του Νηπιαγωγείου στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και θα εγκριθεί, παρά την αρνητική απόφαση, και μάλιστα θεσμικού οργάνου του Δήμου!

Προς το παρόν, και μέχρι την Τετάρτη, οι ενδιαφερόμενοι φορείς αναμένουν το αποτέλεσμα των ζυμώσεων εντός της Δημοτικής Αρχής, με πιθανή την απόσυρση του θέματος, λύση την οποία φάνηκε να εξετάζει σοβαρά ο κ. Ζαμάνης. Ο ίδιος επιπλέον πρότεινε το ενδεχόμενο συνεργασίας με μηχανικό των Κτηριακών Υποδομών, του Οργανισμού που είναι αρμόδιος για την ανέγερση σχολικών κτηρίων, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ο χώρος, όπου σήμερα φιλοξενούνται το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο της Σταμάτας, μπορεί να διαμορφωθεί με τρόπο που να διευκολύνει την καλύτερη λειτουργία τους.

Ας σημειωθεί, τέλος, και τούτο: Σε βάθος τριετίας όλοι οι Δήμοι της χώρας θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόσουν τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει πως πολλά παιδάκια που σήμερα απορροφώνται στους Παιδικούς Σταθμούς ως προνήπια, θα πρέπει στο εξής να φοιτούν σε Νηπιαγωγεία. Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα με την ίδρυση νέων δομών, που θα εξυπηρετήσουν αυτόν τον επιπλέον όγκο παιδιών, προτιμά την “εύκολη”, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, λύση της μεταστέγασης του Νηπιαγωγείου, παρά τα όσα υπαρκτά προβλήματα αυτή συνεπάγεται και που επισημαίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι φορείς.