logo


Ενάμιση σχεδόν μήνα μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, να καταβληθούν αναδρομικά στους εργαζόμενους οι οφειλόμενοι 13ος και 14ος μισθοί για το διάστημα 2015-2017, σύμφωνα και με δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα, καμιά ενέργεια της Δημοτικής Αρχής δεν έχει ανακοινωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πληροφορίες της Οδού Διονύσου αναφέρουν πως ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης δηλώνει μεν πως υπάρχει η πολιτική βούληση να αποδοθούν στους εργαζομένους τα χρήματα που δικαιούνται, και μάλιστα μέσα στο 2018, παραπέμπει εντούτοις όσους τον ρωτούν σχετικά, στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου για να εξηγήσουν πώς και αν είναι εφικτή αυτή η απόδοση. Τελευταία- αρνητική- εξέλιξη στο θέμα αποτελεί η μη εισαγωγή αιτήματος, που υπογράφεται από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με την αναδρομική καταβολή των δυο μισθών στους εργαζομένους του Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, στις 25 Οκτωβρίου οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατέθεσαν αίτημα με το οποίο ζητούσαν την άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, ώστε να μεταφερθούν πιστώσεις στους αντίστοιχους κωδικούς και έτσι να εξασφαλισθούν τα αναγκαία ποσά, ύψους περίπου 400.000 ευρώ, για την πληρωμή των εργαζομένων. Υπογραμμίζεται μάλιστα στο αίτημα πως η δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα έχει καταστεί τελεσίδικη και αμετάκλητη, μια που το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε τελικά να μην την προσβάλει.

Αν και ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπει τη σχετική υποχρέωση, εντούτοις η Πρόεδρος Β. Ζώτου δεν έχει συμπεριλάβει το παραπάνω αίτημα στην Ημερήσια Διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, δημιουργώντας περαιτέρω ανησυχία και αναστάτωση στους εργαζόμενους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι- όπως προκύπτει από μια σειρά δημοσιευμάτων στον κεντρικό Τύπο αλλά και σε αυτοδιοικητικά sites- πληθαίνουν τόσο οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν σχετικές προσφυγές, όσο και οι Δήμοι της χώρας που ανταποκρίνονται και καταβάλλουν αναδρομικά τα οφειλόμενα ποσά.

Το αίτημα των παρατάξεων έχει ως εξής:

Με την αριθμ. 676/2018 ( συνεδρίαση 22η/2018/4-10-2018) απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου, επί του 1ου θέματος « Γνωμοδοτική απάντηση επί αιτήματος με τίτλο ‘ Ανάκληση άσκησης ενδίκων μέσων κατά πρωτόδικων θετικών αποφάσεων’», αποφασίσθηκε  κατά πλειοψηφία η ανάκληση άσκησης ενδίκων μέσων που είχαν εγκριθεί με την αρ. 119/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατά της αριθμ. 4/2018 οριστικής απόφασης του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα, η οποία επιδίκασε στους εκεί ενάγοντες- εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου του Δήμου μας, τα οφειλόμενα επιδόματα εορτών ( Χριστουγέννων, Πάσχα) και αδείας των ετών 2015 έως 2017 και έκρινε τις διατάξεις του αρ. 1 της υποπαραγράφου Γ1.1 του ν. 4093/2012, οι οποίες κατάργησαν ολοσχερώς τη χορήγηση των επιδομάτων εορτών και αδείας στους  υπαλλήλους και εργαζόμενους με σχέση δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ από 1-1-2013 και εφεξής, αντίθετες στο Σύνταγμα.

Περαιτέρω, με την αριθμ. 677/2018 ( συνεδρίαση 22η /2018/4-10-2018) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου, επί του 2ου θέματος « Γνωμοδοτικό Σημείωμα για απόφαση περί άσκησης ή μη ενδίκου μέσου», αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία η μη άσκηση του ενδίκου μέσου της έφεσης κατά της πρωτόδικης αριθμ. 105/2017 απόφασης του Ειρηνοδικείου Μαραθώνος.

Κατόπιν λήψης των ανωτέρω αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι παραπάνω δικαστικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Μαραθώνος ήδη έχουν καταστεί τελεσίδικες. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται αυτές να εκτελεστούν, προβαίνοντας ο Δήμος στην πληρωμή των αναφερόμενων στις αποφάσεις αυτές επιδικασθέντων ποσών συν τόκους σε έκαστο ενάγοντα- δικαιούχο εργαζόμενο  του Δήμου μας.  Επειδή όμως τα χρήματα που υπάρχουν στους αντίστοιχους κωδικούς του προϋπολογισμού δεν επαρκούν για την καταβολή των ανωτέρω ποσών, νομιμότοκα σε συμμόρφωση προς το διατακτικό  των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων,

          Παρακαλούμε όπως λάβει χώρα αναμόρφωση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, προκειμένου να μεταφερθούν πιστώσεις στους αντίστοιχους κωδικούς και να ευρεθούν τα αναγκαία ποσά για την πληρωμή των επιδικασθέντων ποσών  με τις άνω τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Μαραθώνος, στους δικαιούχους- εργαζόμενους, είτε προς μερική, είτε προς ολοσχερή εξόφληση αυτών.