logo


Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα να εισβάλουν στα χώματά της.

Μετά από 78 χρόνια επιβεβαιώνεται μια ιστορική αλήθεια: όταν παλεύει κανείς με την ψυχή του, όταν αγωνίζεται για το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία όσο μεγάλα είναι τα εμπόδια, όσες θυσίες κι αν απαιτηθούν, όσος χρόνος και αν περάσει στο τέλος θα νικήσει.

Στον πόλεμο όμως δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Υπάρχει η ήττα της ανθρωπιάς, η ψυχική, η ηθική, η πολιτιστική και η σωματική ταπείνωση, η εξαγρίωση και ο διχασμός, η αντιπαλότητα και η έχθρα.

Φαίνεται όμως ότι δεν διδαχτήκαμε όσα έπρεπε από εκείνον τον πόλεμο. Η ανεργία, η οικονομική κρίση, η αγωνία για το μέλλον των ανθρώπων, ο ρατσισμός και η ιστορική άγνοια φανερώνουν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Χρειάζεται λοιπόν σήμερα να «ξαναδιαβάσουμε» την ιστορία μας.

Να δούμε τις νίκες και τις ήττες της ανθρωπιάς και της ελευθερίας και να θέσουμε τους όρους εκείνους που θα συμβάλλουν σε ένα ευτυχισμένο μέλλον για την ανθρωπότητα.

Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι μια απλή επέτειος για να κάνουμε σχολικες παρελασεις. Είναι αφορμή για να σκεφθούμε και να πάρουμε αποφάσεις που αφορούν την ίδια μας τη ζωή. Και μια ευτυχισμένη ζωή σημαίνει ελεύθερη ζωή και η κατάκτησή της απαιτεί ψυχή δυνατή.

Χρόνια Πολλά!