logo


Το δρόμο για τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και Υπουργείο Εσωτερικών) έχει πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, αναφορά για την πρόσφατη εμπλοκή στη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, που επί 15 μήνες συνεδρίαζε και αποφάσιζε, χωρίς ωστόσο να έχει επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο ορισμός εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Εντωμεταξύ, προσπάθεια να βγάλει τη Διοίκησή του από τη δύσκολη θέση, μετά από αυτή τη γκάφα ολκής που έχει σημειωθεί στην παραπάνω Επιτροπή, επιχείρησε χθες Τρίτη 23 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης. Έτσι, και με το δεδομένο πως η Σχολική Επιτροπή συνεδρίαζε επί 15 μήνες  χωρίς νόμιμη σύνθεση, ο κ. Ζαμάνης χθες επιχείρησε να υποβαθμίσει αυτή την παρατυπία, που μπορεί να οδηγήσει σε ακυρότητα δεκάδες αποφάσεων της Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος επέμεινε πως ειδικά και κατ’ εξαίρεση ο εκπρόσωπος (τακτικός και αναπληρωματικός) της Ένωσης Γονέων, όπως και ο εκπρόσωπος των μαθητών, συμμετέχει αυτοδίκαια στη Σχολική Επιτροπή, κάτι που δεν ισχύει για τα υπόλοιπα μέλη. Η επικύρωση μάλιστα αυτής της αυτοδίκαιης συμμετοχής γίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο εκ του περισσού, χωρίς να προβλέπεται σχετική υποχρέωση: “Από την καταστατική πράξη των Σχολικών Επιτροπών προκύπτει ότι ο εκάστοτε εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων είτε ληφθεί είτε δεν ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου συμμετέχει αυτοδίκαια. Εμείς έχουμε καθιερώσει να λαμβάνεται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου κάθε φορά που γίνεται αλλαγή- εκτιμώ εκ περισσού και δεν είναι απαραίτητη”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμάνης.

Ο νόμος όμως έρχεται να διαψεύσει τους παραπάνω ισχυρισμούς του Δημάρχου. Και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 240 του Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) “Τα δημοτικά ή κοινοτικά νομικά πρόσωπα (σ.σ. όπου υπάγονται και οι Σχολικές Επιτροπές)  διοικούνται από το διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από πέντε έως δεκαπέντε μέλη, τα οποία μαζί με τους αναπληρωτές τους ορίζονται από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο”. Αλλά και  “Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου ορίζεται με την απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Λήγει πάντοτε με την εγκατάσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορούν να αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου για σοβαρό λόγο που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων τους”.

Στη Διαύγεια, επιπλέον, εντοπίζονται δεκάδες αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων που επικυρώνουν την εκλογή εκπροσώπων Ενώσεων Γονέων στις Σχολικές Επιτροπές, προφανώς όχι εκ του περισσού.

Μετά και από τα παραπάνω, είναι μάλλον αναγκαία η ενδελεχέστερη διερεύνηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής κατά πόσον οι αποφάσεις που λαμβάνονταν από τη Σχολική Επιτροπή τους προηγούμενους 15 μήνες- με την παρουσία και την ψήφο μέλους, του οποίου η εκλογή δεν είχε επικυρωθεί- παράγουν ή όχι σύννομα αποτελέσματα, όπως προέτρεψε στη χθεσινή συνεδρίαση ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Γ. Καλαφατέλης και όπως καλούνται να πράξουν πλέον οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές.